Un utilizator Google Maps a fost arestat pe baza funcţiei Location History fără să fie vinovat de vreo infracţiune

15.04.2019
Un utilizator Google Maps a fost arestat pe baza funcţiei Location History fără să fie vinovat de vreo infracţiune

Funcţia Location History de pe Google Maps este mai periculoasă decât ar crede cei care se laudă cu rapoartele lunare de kilometri parcurşi, statistică rezultată din înregistrarea constantă a locaţiei pe serverele Google. În SUA, aceste date pot fi accesibile forţelor de ordine, care le pot folosi legal pentru investigaţii în diverse cazuri. În cazul unui cetăţean al oraşului Phoenix, Arizona, datele acestea au fost folosite pentru a-l încarcera pentru o săptămână, fără să fi încălcat legea.

New York Times a publicat un articol despre modul în care astfel de date furnizate de Location History pot fi folosite de către poliţie în moduri eronate. Jorge Molina a fost arestat de către poliţia din Phoenix sub acuzarea de crimă. Acesta a fost identificat folosind date de pe camerele de supraveghere din zona unde a avut loc crima, cât şi date furnizate de Google, care dezvăluia identitatea celor care se aflau în zonă la momentul crimei. Întrucât Molina era singurul care deţinea o maşină similară cu cea care a apărut pe filmarea camerelor de supraveghere, poliţia a obţinut un mandat de arestare pe numele său.

Acesta a fost ţinut în arest timp de o săptămână, până când s-a dovedit că nu el era cel de la volanul maşinii din care cu nouă luni în urmă cineva a tras cu arma. Noi informaţii referitoare la acest caz au demonstrat că Molina este nevinovat, iar acesta a fost eliberat din arest, însă acest caz demonstrează pericolul la care utilizatorii se supun atunci când lasă funcţii de monitorizare active: folosind dovezi circumstanţiale de acest gen, poliţia poate să aresteze cetăţeni nevinovaţi.

S-a dovedit mai târziu că adevăratul vinovat în acest caz avea într-adevăr legătură cu Jorge Molina, însă el nu era vinovat cu nimic. Fostul iubit al mamei sale îi folosea maşina din când în când, o Honda Civic. Aceasta era într-adevăr maşina de pe filmarea camerei de supraveghere, însă cum nici numărul de înmatriculare, nici şoferul nu era vizibil, iar datele de locaţie spuneau că Molina se afla în acea zonă în acel moment, dovezile erau clare din punctul de vedere al poliţiei.

În timp ce această tehnologie ar putea fi într-adevăr folosită pentru a prinde infractori, riscul pentru cei nevinovaţi este destul de mare. Probabil că dezactivarea Location History din Google Maps ar putea salva multe persoane de bătăi de cap pe viitor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult