Vimeo oferă video 4K… pentru download

09.12.2014
Vimeo oferă video 4K... pentru download

Deşi nu este la fel de popular precum YouTube, Vimeo este un serviciu de streaming video destul de popular, în special în rândurile profesioniştilor în videografie. Motivul pentru care aceştia aleg Vimeo este calitatea superioară a clipurilor, însă până în prezent nu puteau urca decât materiale în rezoluţie maximă Full HD. Deşi YouTube a trecut la 4K de mai multă vreme, abia acum acceptă şi Vimeo upload-ul de înregistrări de dimensiuni mari.

Din păcate însă, serviciul încă nu poate concura cu Google şi cu serverele sale, oferind video la rezoluţie 4K doar pentru download, nu şi pentru streaming. De asemenea, nu oricine poate să beneficieze de capabilităţile 4K. Numai utilizatorii Vimeo Pro şi Video On Demand pot să ofere spre download asemenea clipuri. Din fericire însă, sunt destul de puţini de utilizatori de display-uri 4K încât lipsa streamingului să nu constituie o problemă majoră.

Cei care au pus mâna pe unul dintre noile iMac-uri cu display 5K sau pe un display 4K probabil că nu vor fi deranjaţi de faptul că trebuie să descarce un clip pentru a-l viziona, luând în calcul lipsa de conţinut în această rezoluţie. În acelaşi timp, în multe părţi ale lumii, conexiunile la internet nu sunt destul de rapide pentru a putea reda un stream 4K în timp real prin streaming. Poziţia oficială a celor de la Vimeo este că aşteaptă ca tehnologia să se alinieze cu necesităţile 4K.

Până atunci însă, YouTube, Amazon Video şi Netflix rămân singurele soluţii de streaming de conţinut 4K, în ciuda lipsei de conţinut şi de hardware în libertate. Este de apreciat însă faptul că Vimeo a făcut un prim pas în această direcţie, pregătind terenul pentru momentul în care industria şi consumatorii vor fi pregătiţi să facă pasul la video 4K.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult