WhatsApp restricţionează folosirea opţiunii de retrimitere a mesajelor, în speranţa de a combate fenomenul FakeNews

24.01.2019
WhatsApp restricţionează folosirea opţiunii de retrimitere a mesajelor, în speranţa de a combate fenomenul FakeNews

Declarată cea mai populară aplicaţie de mobil, WhatsApp este ţintă preferată pentru campaniile de FakeNews, orchestrate de actori statali şi organizaţii care ţintesc manipularea opiniei publice prin distribuirea de postări care captează atenţia prezentând informaţii distorsionate sau cu totul false.

Nevoit să reacţioneze, proprietarul Facebook a anunţat în urmă cu şase luni o serie de limitări asupra modului în care utilizatorii reţelei pot redistribui mesajele virale primite pe WhatsApp. Până acum, restricţiile impuse variau de la o zonă la alta, utilizatorii din regiunea Indiei fiind cei mai afectaţi.

Punând capăt perioadei de testare, Facebook a decis limitarea propagării mesajelor virale la nivel global, opţiunea de trimitere simultană a mesajelor pe WhatsApp fiind de acum limitată la 5 utilizatori sau 5 grupuri de chat.

Pe lângă răspândirea de informaţii false, folosirea abuzivă a opţiunii pentru retrimiterea mesajelor pe WhatsApp a fost asociată şi cu numeroase incidente violente, unele soldate cu pierderi de vieţi. Pornind de la o singură postare, rata de propagare a unui mesaj rău intenţionat putea creşte în mod exponenţial, ajungând în timp record la mii de persoane care luau de bună informaţia obţinută, în India fenomenul FakeNews degenerând de numeroase ori în adevărate revolte.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult