Windows 10 vine cu 12 setări pe care ar trebui să le modifici imediat, dacă vrei ca PC-ul tău să se mişte mai repede

Windows 10 vine cu 12 setări pe care ar trebui să le modifici imediat, dacă vrei ca PC-ul tău să se mişte mai repede

Tocmai ţi-ai cumpărat un nou laptop sau PC cu Windows 10 şi te gândeşti ce setări ai putea să modifici pentru obţine o experienţă în utilizare cât mai plăcută. Iată 12 sugestii care ţi-ar putea fi de folos:

Evită sa-ţi infectezi noul PC dând click pe fişiere capcană

Aparent, Microsoft consideră că extensiile de fişiere sunt prea complicate pentru utilizatorii de rând. Şi într-adevăr, datorită faptului că Windows ascunde în mod implicit extensii precum .docx, .jpg sau .exe care apar la sfârşitul numelor de fişiere, acestea sunt complet necunoscute multora dintre noi. În acelaşi timp, Microsoft permite dezvoltatorilor de aplicaţii să seteze orice pictogramă doresc pentru fişierul executabil folosit la pornirea acestora. Nu trebuie mult efort pentru ca un hacker să deghizeze un fişier executat pentru a semăna cu o poză JPG sau document text.  

Pentru ca extensiile de fişiere să fie permanent vizibile în dreapta numelui de fişier, tastaţi „file extensions” în caseta de căutare Windows, şi debifaţi „Show or Hide File Extensions” şi apoi, la secţiunea For Developers – File Explorer, debifaţi „Change settings to show hidden and system files” pentru a putea vedea toate fişierele de sistem.

Crează comenzi rapide de la tastatură pentru aplicaţii favorite

Pe orice scurtătură a unei aplicaţii de pe desktop, dă click dreapta pe simbolul acesteia pentru a accesa meniul Properties. La secţiunea Shortcut – Shortcut key poţi defini comenzi rapide de tastatură lansarea aplicaţiei respective, cum ar fi CTRL + ALT + W, pentru a lansa Microsoft Word sau CTRL + ALT + C pentru Chrome.

Dezactivează permanent meniul Lock Screen

Aproape inutil pe orice PC sau Laptop fără ecran touch, meniul Lock Screen poate fi dezactivat pentru a ajunge direct pe desktop-ul Windows la fiecare pornire a PC-ului.

Pentru a scăpa de ecranul de blocare, tastează regedit in meniul de căutare pentru a accesa editorul de regiştrii Windows. Navighează la secţiunea HKEY_LOCAL_Machine\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows şi crează o nouă cheie numită Personalization, dacă nu există deja. În cadrul acesteia, creaţi o valoare DWORD (32 biţi) numită NoLockScreen şi setaţi-o pe valoarea 1.

Forţează Windows să închidă automat toate aplicaţiile la închiderea PC-ului

Important de ştiut, cu această setare puteţi pierde documente la care lucraţi, dacă uitaţi să folosiţi butonul Save înainte de oprirea PC-ului folosind opţiunea shutdown.

Dacă totuşi vrei să scapi de mesajele care pot întârzia oprirea PC-ului, foloseşti acelaşi utilitar Registry Editor pentru a naviga la secţiunea \HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop, unde creezi trei ni string-uri: AutoEndTasks setată pe valoarea 1, WaitToKillAppTimeOut setat cu valoarea 2000 şi HungAppTimeOut cu aceeaşi valoare 2000 . În acest fel, aplicaţiile care rulează în fundal vor avea exact 2 secunde la dispoziţie să se închidă singure, după care Windows le va închide automat.

Schimbă nuanţa Title Bar

Dacă albul folosit implicit pentru interfaţa Windows 10 nu te mulţumeşte, poţi alege orice altă nuanţă doreşti. Deschide meniul Settings şi accesează  secţiunea Personalization->Colors pentru a alege culoarea dorită. Bifează cele două opţiuni Start, taskbar and action center şi Title bars and window borders, pentru a aplica nuanţa de culoare dorită la nivelul întregii interfeţe Windows 10.

Alege un alt browser web decât cel implicit

Chiar dacă instalezi Chrome, Firefox sau alt browser preferat, link-urile accesate din clientul email sau altă aplicaţie instalată vor fi în continuare deschise cu Microsoft Edge.

Tastează default apps în caseta de căutare Windows şi dă click pe simbolul web browser-ului curent pentru a putea alege altul din lista afişată.

Împiedică Windows să repornească aplicaţiile lăsate deschise ultima dată când ai avut PC-ul pornit

Pentru a opri acest Windows 10 să redeschidă automat ferestrele Windows şi alte aplicaţii după repornirea PC-ului, navighează la meniul Settings->Accounts->Sign-in Options şi derulează pană la secţiunea Privacy. Aici debifează (off) setarea numită „Use my sign-in to automatically finish setting up my device and reopen my apps after an update or restart.”

Protejează-ţi confidenţialitatea

Cu setările implicite, Windows 10 transmite către Microosft o mulţime de date despre obiceiurile tale de utilizare a PC-ului. Din fericire, poţi opri acest comportament ajustând câteva setări.

Navighează la meniul Settings->Privacy şi debifează (off) următoarele opţiuni:

„Let apps use advertising ID, ” „Let websites provide locally relevant content,” „Let Windows track app launches” şi „Show me suggested content.”

Creează un punct de restaurare Windows

Dacă ceva, cum ar fi un driver de sistem sau actualizare nereuşită, împiedică Windows-ul să pornească sau cauzează alte probleme, funcţionalitatea System Restore te poate ajuta să remediezi rapid situaţia apărută.

Cu toate acestea, uneori, funcţia System Restore poate fi dezactivată sau fără un punct de restaurare recent creat. Poţi verifica dacă System Restore este activ tastând restore point în caseta de căutare. Din meniul apărut, selectezi partiţia pe care este instalat Windows (de obicei unitatea C), apeşi butonul Configure şi apoi bifează „Turn on system protection”.

Este recomandat să aloci un spaţiu pe disc de minim 5 GB folosind sliderul aflat la partea de jos.

De asemenea, foloseşte butonul „Create” pentru a crea imediat primul punct de restaurare.

Activaţi Storage Sense pentru a economisi automat spaţiu de stocare

Curăţarea fişierelor temporare, lăsate în urmă de diverse aplicaţii, actualizări de sistem şi browserul web poate fi automatizată sub Windows 10.

Pentru a porni Storage Sense, caută în meniul Settings->System->Storage şi foloseşte opţiunea „Change how we free up space automatically.” Bifează aici Storage Sense pe modul On şi optează pentru curăţire automată în fiecare zi, respectiv golirea recycle şi folderul downloads la fiecare 14 zile.

Ajustează scalarea ecranului

Dacă monitorul tău este unul cu rezoluţie înaltă, sau pur şi simplu scrisul afişat pe ecran ţi se pare prea mic, poţi ajusta rezoluţia virtuală (DPI) a imaginii la un nivel mai confortabil.

Navigează la meniul Settings->System->Display şi caută secţiunea „Scale and layout”. Then try different percentages until you find the one that works best for you. Aici poţi încerca procente diferite de scalare a interfeţei până găseşti valoarea confortabilă pentru tine (100% este valoarea standard).

Încearcă Dark Mode

Mulţi utilizatori obişnuiţi cu interfaţa unui smartphone  preferă modul de afişare cu text de culoare deschisă pe fundal întunecat.

Poţi avea asta şi pe desktop-ul Windows navigând la meniul Settings->Personalization->Colors , unde bifezi opţiunea Dark.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult