10 jocuri populare şi gratuite pentru telefonul tău

10 jocuri populare şi gratuite pentru telefonul tău

Jocurile pe telefon au evoluat spectaculos în ultimii ani, de când producătorii de dispozitive mobile, dar şi dezvoltatorii de software, au reuşit să se desprindă de trecutul rudimentar şi să facă un salt semnificativ – de la telefonul cu ecran mic şi software limitat, la dispozitive touch de peste 3 inch şi cu platforme hardware capabile de procesări grafice avansate.

Cu toate acestea, nu toate aplicaţiile spectaculoase din punct de vedere al graficii au prins în rândul utilizatorilor. Factorul gameplay a fost, este şi va rămâne elementul cu ponderea cea mai ridicată în aprecierea jocurilor, fie ele pe telefon sau PC. Iar aici merită să menţionăm în mod special „Snake”, probabil cel mai cunoscut joc din istoria telefoanelor mobile. A apărut în 1998 pe nu mai puţin celebrul Nokia 5110 şi a ţinut capul de afiş vreme de aproape 10 ani. Este drept că în toată această perioadă jocurile erau considerate mai mult „de umplutură”.

Dacă până în 2006 – 2007 se punea accentul pe adăugarea de noi şi noi facilităţi extra (player MP3 şi radio, cameră foto, card de memorie, conexiune rapidă la Internet, GPS, ecran tactil etc.), odată ce telefoanele au devenit complete s-a trecut la dezvoltarea aprigă a sistemelor de operare şi a „motoarelor” care să le pună în mişcare (CPU, RAM, GPU). Practic, în ziua de azi, telefoanele se aleg după sistem de operare şi platformă hardware.

În paralel cu această evoluţie au mers şi aplicaţiile software. Astăzi, oferta de jocuri pe telefon este la fel de bogată precum cea de console şi PC-uri, cu precizarea că foarte multe titluri sunt disponibile gratuit. În cel mai rău caz, există versiuni „Lite” sau „Demo”, suficiente pentru a ne face o părere dacă merită sau nu banii jocul respectiv.

Lista de mai jos reuneşte 10 jocuri populare pentru dispozitive mobile, concepute să ruleze pe diverse platforme de operare. Unele sunt compatibile cu toate sistemele de operare importante (Android, iOS, Symbian), altele se găsesc doar pe o anumită platformă. Ordinea nu este relevantă, deşi dacă ar fi să realizăm un top fără îndoială Angry Birds ar ocupa primul loc. De restul însă, e greu de spus pe ce loc ar trebui să se claseze.

Angry Birds (iOS, Android, Symbian^3, WP7)

Jocul cu cele mai multe dowload-uri şi aprecieri din partea utilizatorilor, drept urmare nu putea fi trecut cu vederea la marile târguri de IT şi comunicaţii. Angry Birds a primit numeroase distincţii, printre care şi titlul de „Best Mobile App” la Mobile World Congress 2011.

Angry Birds dă în primul rând dependenţă. Ideea în sine e atât de simplă (pe scurt – tras cu praştia după nişte porci, în loc de pietre ai păsări cu diverse abilităţi) încât şi un copilaş de trei ani îl poate juca fără să-i explice nimeni ce să facă. Pe măsură ce avansezi însă, puzzle-urile se complică şi devin din ce în ce mai frustrante. Cu toate astea, nu te laşi până când nu treci nivelul. Mai degrabă te lasă bateria telefonului.

Fruit Ninja (Android, iOS)

Jocul îţi pune la încercare dexteritatea şi reflexele: trebuie să tai cu degetul cât mai multe fructe care sunt aruncate de jos în sus pe ecran, având în acelaşi timp grijă să eviţi capcanele (printre fructe mai sunt strecurate aleator şi bombe).

Tetris (toate platformele)

Tetris-ul, alături de Pac-Man, intră în categoria jocurilor nemuritoare. Din acest motiv, este greu să facem o recomandare specifică. Există mii de jocuri Tetris cu diverse variaţiuni, disponibile pe toate platformele posibile. Singurul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să daţi o căutare în magazinul de aplicaţii după termenul cheie şi să alegi de acolo versiunea dorită.

Worms (iPhone OS)

Worms este unul dintre cele mai populare jocuri PC din istorie. Primul titlu din seria a apărut în 1994, iar ultimul (momentan) chiar anul acesta. Producătorul, Team 17, a lansat în 2009 şi o versiune compatibilă cu telefoanele Apple.

Cei cu telefoane Symbian S60, pot descărca „Worms World Party„, versiune adaptată de Outlaw.

Bonsai Blast (Android)

Dacă v-a plăcut Zuma pe PC, veţi aprecia şi Bonsai Blast pe smartphone, un joc care preia într-o măsură covârşitoare ideea şi gameplay-ul din Zuma, dar evident sub un alt aspect grafic.

Alchemy (Android)

Combină corect cele patru elemente de bază (foc, apă, aer şi pământ) cu diverse alte obiecte pentru a crea arme, poţiuni, creaturi şi multe altele.

Robo Defense (Android)

Un super-joc de strategie tip „tower defense” – static, bazat pe amplasarea optimă a unităţilor în vederea protejării bazei şi distrugerea inamicului.

Cut the Rope (iOS, Android)

Un joc de logică foarte interesant, cotat cu cinci stele. Este disponibil pe smartphone-urile cu Android, pe iPhone, dar şi pe tabletele iPad.

Prin intermediul gesturilor tactile, trebuie să tai nişte sfori în aşa fel încât încărcătura (o bomboană) să cadă în gura unui animăluţ gurmand.

Precizăm că versiunea pentru Android are un cost modic de 2,97 lei.

Need for Speed Shift (Symbian^3, iOS, Android)

Binecunoscutul joc de curse cu maşini are locul lui de cinste în topul de popularitate al jocurilor pe mobil.

Meon Lite (Windows Phone 7)

Am inclus în listă şi un joc pentru posesorii de smartphone-uri cu Windows Phone 7. Meon Lite are efecte grafice spectaculoase, dar adicţia este dată de logica pe care trebuie să o deţii pentru a rezolva puzzle-urile. Versiunea Lite, gratuită, vă pune la dispoziţie 31 de hărţi, în vreme ce versiunea completă conţine peste 120 de hărţi. Aceasta din urmă costă aproximativ 3 $.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News