Jocuri cu avioane – simulatoare 3D şi jocuri flash cu avioane

Deşi poate nu recunoaştem totdeauna, mulţi dintre noi am fost sau suntem pasionaţi de jocuri cu avioane. Cu ani în urmă am pilotat F-15 şi F-18 în seria de simulatoare Jane's, apoi F-22 Lightning 3 de la Novalogic. Puriştii s-au îndreptat spre seria Flight Simulator de la Microsoft, care elimină rachetele şi bombele, însă are o mecanică de joc foarte bine pusă la punct şi permite pilotarea unor mastodonţi precum avioanele Boeing de pasageri. În continuare ne vom uita la câteva jocuri cu avioane pentru PC, dar şi unele jocuri flash, care se pot juca în browser.

Cele mai cunoscute jocuri cu avioane pentru PC

Flight Simulator X

Când vorbeşti despre simulatoare de zbor pentru PC, nu poţi să începi cu altceva decât cu Flight Simulator. Seria creată de Microsoft este cea mai apreciată de fanii jocurilor cu avioane 3D. De la planoare, biplane din primul război mondial şi până la modernele Cessna şi imensele Boeing 747, toate se găsesc aici pentru cei care adoră zborul. Jocul a fost lansat în octombrie 2006, însă a fost urmat de câteva add-on-uri. Nu este indicat să instalezi Fligh Simulator X dacă nu ai un joystick. Controlul cu tastele este nepotrivit pentru un titlu care se vrea a fi foarte realist.

Flight Simulator X - realism extrem şi multe avioane civile

IL-2 Sturmovik 1946

Denumit după cel mai produs avion militar din cel de-al doilea război mondial şi din toate timpurile, jocul se axează pe luptele de pe frontul de est. Deşi versiunea iniţială a fost lansată în 2001, el a primit de-a lungul timpului mai multe add-on-uri, 1946 fiind ultimul pentru PC. Anul acesta a fost lansat IL-2 Sturmovik: Birds of Prey pentru consolele de ultimă generaţie. Pentru cei care caută jocuri cu avioane de luptă, dar şi mult realism, acesta este titlul potrivit.

IL-2 Sturmovik 1946 - jocul dedicat unui avion de vânătoare rusesc

Tom Clancy's HAWX

Seria Ghost Recon a fost foarte apreciată de amatorii de FPS-uri, însă Ubisoft s-a îndreptat şi spre unităţile care oferă suport aerian forţelor speciale de la sol. Aşa a apărut HAWX, creat chiar de studioul Ubisoft din România. Peste 50 de avioane de luptă sunt puse la dispoziţia jucătorilor. Din păcate, jocul nu a fost foarte bine primit de cei care caută realism extrem. HAWX este un joc cu avioane pentru cei care nu au neapărat un joystick pe birou.

Tom Clancy’s HAWX - avioane de vânătoare moderne în misiuni secrete

Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII

Un alt joc realizat tot de studioul românesc al Ubisoft şi care nu necesită neapărat un joystick este Blazing Angels 2. Aşa cum sugerează şi titlul, el se axează pe luptele aeriene din cel de-al doilea război mondial, însă prezintă şi o latură fantezistă a lor. Plecând de la planuri ale unor avioane secrete, în joc au fost create unităţi speciale, cu performanţe futuristice pentru epoca lor. Jocul permite printre altele şi unele îmbunătăţiri aduse armelor şi avionului, în funcţie de punctele de prestigiu acumulate. Blazing Angels 2 arată impresionant chiar şi după doi ani de la lansare.

Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII - poate că germanii mai aveau o şansă dacă ar fi construit aşa ceva

Rise of Flight: The First Great Air War

Acest joc cu avioane din primul război mondial a fost creat special pentru pasionaţii de simulatoare de zbor. Motorul fizic este foarte bine pus la punct, iar dificultatea s-ar putea să-i descurajeze pe mulţi. De la piste cu denivelări, până la motoare cu turaţie instabilă şi muniţie foarte limitată, aceste probleme reale pe atunci au fost integrate în jocul lansat în vara acestui an. Grafica este impresionantă, iar avioanele au fost foarte bine modelate. Rise of Flight: The First Great Air War îi va mulţumi pe fanii biplanelor.

Air Conflicts

Jocul de faţă nu se laudă cu un realism extrem. Avioanele modelate, din cel de-al doilea război mondial, arată bine, dar unii spun că arată şi mai bine cu motoarele în flăcări şi o dâră de fum în spatele lor. Dacă nu sunteţi un fan înrăit al simulatoarelor de zbor, însă căutaţi un joc cu avioane distractiv şi relativ uşor de parcurs, Air Conflicts este o alegere bună. Lansat în 2006, el ar trebui să ruleze bine pe sistemele modeste de ultimă generaţie. Demo-ul se poate descărca online de la această adresă.

Air Conflicts - acţiune simplă şi distractivă

Jocuri flash cu avioane

Nu vă puteţi aştepta ca jocurile flash cu avioane să arate la fel de bine precum cele pentru PC. De asemenea, nu veţi avea parte de aceleaşi elemente de realism şi prea puţine joculeţe vor avea o grafică 3D sau pseudo-3D. Ele nu se controlează cu joystick-ul, însă pot să omoare plictiseala la birou, pe un calculator care nu rulează jocuri 3D. Mai jos găsiţi câteva jocuri cu avioane care pot fi rulate în pagina web. Sugestiile voastre sunt binevenite în casuţa de comentarii de mai jos.