Jocuri flash online – câteva jocuri flash educative

31.05.2009
Jocuri flash online - câteva jocuri flash educative

Nu sunt pasionat de jocuri. Dar într-o seară incredibil de plictisitoare am hotărât să încerc câteva online, care nu solicită instalare ori ani-lumină ca să le finalizezi. Printre ele s-au infiltrat şi câteva educative, create pentru şcolari şi preşcolari. Sunt interesante şi palpitante şi astea, inclusivi pentru noi tinerii mai bătrâni. Vi le prezint şi vouă pentru că nu se înscriu chiar în rândul celor arhicunoscute. Nu lipsesc linkurile utile pentru părinţii doritori să-şi vadă copii vorbitori de engleză mai buni decât Boc sau Băsescu.

Jocuri flash educative şi gratuite în engleză găsim grămadă pe web. Unele, ca cele descrise în continuare solicită prea puţin cunoaşterea acestei limbi de către copii, celelalte îi ajută  să şi-o însuşească. Cât despre cele în limba română, n-are rost să vorbim, sunt greu de aflat.

Flash românesc pentru învăţarea operaţiilor matematice

Aproape că nu găseşti vreun joc online pentru copii, adresat vorbitorilor de română. Noroc cu excepţiile. De pildă,  „Învaţă cu DubluCLIC să rezolvi operaţii” sau „Tăbliţe” sau cum s-o fi numind este un flash creat de o firmă românească. Jocul îi ajută pe preşcolari sau cei din clasele primare să înveţe şi să exerseze operaţiile matematice elementare: scădere, adunare, înmulţire şi împărţire. Pare a fi singurul joc din portfoliul producătorului român de soft educaţional Infomedia Pro, disponibil gratuit pe site-ul lor oficial. Firma se laudă că e prima din ţară care s-a apucat să creeze software educaţional pentru Apple Macintosh. În secţiunea Jocuri Online se găsesc alte vreo 20 de joculeţe flash, dar în limba engleză. Produsele în limba română ale firmei menţionate, cu excepţia celui expus te costă, fiind disponibile pe suport CD la comandă; se adresează diferitelor categorii de şcolari.

matematica online

Paint like Jackson Pollock

JacksonPollock.org se laudă cu premiul People’s Voice Winner of the Webby Awards 2009 pentru un joc ciudat rău, dar capabil să dezvolte spiritul artistic al jucătorului. E ciudat în sensul că te pune să desenezi într-un mod neobişnuit. Plimbi mausul încolo-încoace, iar pe pagina web se formează linii şi buline de diverse culori şi grosimi. "Pensula digitală" schimbă culoarea petelor afişate pe ecran de fiecare dată când dai clic stânga Obţii opere de artă trendy, abstracte, bune de printat şi agăţat pe perete.

Joc flash de desenat

CrayMachine

Un joc similar, la fel de capabil să dezvolte imaginaţia, dar şi câteva ture de râs, este CrayMachine. De astă dată, mausul poate să stea calm pentru că nu ai altceva mai inteligent de făcut decât să apeşi la nimereală tastele (atenţie la CapsLock, doar literele mici sunt recunoscute). Fiecare literă va genera o formă geometrică distinctă, floricele şi alte obiecte artistice, iar în boxe se vor auzi tot felul de sunete misterioase de care ar fi tare mândru Jean Michel Jarre. Dacă noi ne distrăm, un prunc face primii paşi spre "meseria" de DJ sau Photoshopist abstract. A da, CrayMachine e foarte util şi pentru webdesigneri: un printscreen după apăsarea unor taste poate contribui la design-ul unui blog ori site. 

Joc flash de desenat

Tu decizi înfăţişarea membrilor familiei Simpsons

Închei cu jocurile cele mai fun, non-nocive plus educative în sensul dezvoltării unei importante componente ale intelectului – imaginaţia – cu un joc flash în care jucătorul devine însuşi creatorul personajelor din desenele animate The Simpsons. Cu clicuri repetate pe butoanele din dreapta (în fereastra jocului) decizi cum să arate nasul, vestimentaţia, ochii, freza, decorul. Personajului oferit spre modelare i se poate schimba şi sexul (îl transformi în doamna Simpsons). Hai, încearcă şi tu Simpsons Character Maker.

Simpsons Maker

Chicktionary

Pe engleza-online.ro, în secţiunea „Zona liberă” avem jocuri educaţionale pentru copiii pe care-i stresaţi să înveţe limba engleză. Probabil prin joacă o s-o înveţe cu plăcere. Chicktionary este un joc de dificultate medie, util şi pentru noi – înţelepţii neamului. Mai ales pentru domnul Boc şi a lui „aviara gripa”. Mie chiar mi-au plăcut găinile alea care se tot zbat pe-acolo. Sub fiecare  e câte-un ou "ştanţat" cu o literă. Trebuie să alegi din cele câteva litere (ouă) şi să le amesteci astfel încât să construieşti cât mai multe cuvinte existente în limba engleză. Se poate juca contratimp, se primeşte punctaj şi nu-i tocmai uşor să treci de la un nivel la altul. Pe acelaşi site se află multe alte jocuri similare ce ţin de formarea de cuvinte din litere aranjate aiurea, găsirea de sinonime sau minunata „Spânzurătoare” în varianta paşnică cu balonaşe, fără foc şi paie.

Chicktionary

Maşinăria de învăţat Morse

Dragi mame şi dragi ta-ti-ta-ta, dacă dispuneţi de băieţi pasionaţi de mitraliere şi spionaj, de comunicaţii cu staţii de poliţie construite din lut având o creangă pe post de antenă, poate vreţi să-i învăţaţi codul morse :-). Nu se mai foloseşte în comunicaţiile oficiale/militare, deci nu prea o să le folosească în viaţă decât eventual într-un hobby ori dacă vine apocalipsa. E totuşi ceva interesant ca şi Esperanto –  limba aceea exotică ce include cuvinte preluate din mai toate limbile vorbite pe Pământ.

Varianta minimalistă, pentru învăţarea codului morse, e aici. Iar dacă-i prea banală, iată un ditamai site, dedicat exclusiv învăţării codului morse (login instant cu username/parola: test/test); are şi limba română. 

Morse

Site-uri pe care se găsesc jocuri educative (preşcolari şi şcolari):

Urmărește Go4IT.ro pe Google News