Acer Aspire TimelineX 3820TG – autonomie extinsă în format slim

25.11.2010
Acer Aspire TimelineX 3820TG - autonomie extinsă în format slim

Seria Acer TimelineX încearcă să atingă un bun echilibru între avantajele unei autonomii extinse a bateriei şi versatilitatea unui ultraportabil, dar fără a sacrifica prea mult din performanţele unui laptop de dimensiuni normale. Acer Aspire 3820TG este unul dintre reprezentanţii acestei serii, construit într-o carcasă cu format slim şi greutate de numai 1.74Kg.

Construcţie

Acer Aspire 3820TG este construit din materiale de bună calitate, ce îi conferă un aspect elegant şi curat. Producătorul a folosit din belşug finisaje de aluminiu şlefuit, perfect armonizate cu plasticul negru mat ce constituie corpul carcasei.

Tema aleasă este în nuanţe de gri şi negru, ce îmbie textura şi aspectul panourilor din aluminiu şlefuit, întâlnite pe spatele ecranului şi handrest, cu luciul plasticului negru ce acoperă rama ecranului şi înconjoară tastatura de tip chicklet.

Tastatura chicklet este una de dimensiuni normale, cu taste bine distanţate între ele. Scrisul la această tastatură nu pune probleme şi necesită foarte puţin timp pentru acomodare. Tastele sunt surprinzător de silenţioase şi dau o senzaţie plăcută la apăsare. Cursa scurtă de apăsare nu este o problemă pentru cei cu un stil de scris mai apăsat, tastele amortizând foarte bine şocurile rezultate în urma apăsării.

Touchpad-ul este aşezat uşor spre stânga, alegere menită să ofere mai mult loc pentru rezemarea mâini, dar care îi avantajează numai pe dreptaci. Butoanele pentru click stânga/dreapta sunt foarte puţin diferenţiate şi aşezate sub o clapetă comună. Cursa de apăsare este scurtă şi necesită doar un minim de efort pentru apăsare, iar zgomotul generat abia sesizabil. Suprafaţa trackpad-ului este semilucioasă şi oferă o senzaţie plăcută la atingere. In partea stângă avem şi o zonă de scroll pentru navigarea documentelor.

Ecranul de 13.3 inch oferă calitate şi unghiuri de vizibilitate aproximativ în limite normale pentru un calculator portabil. Ecranul cu rezoluţie 1366 x 768 pixeli este bine iluminat de sursa bazată pe tehnologie LED, iar contrastul şi nivelul de negru sunt adecvate inclusiv pentru filme. Timpul de răspuns este suficient de redus pentru a nu pune probleme amatorilor de filme sau jocuri, iar culorile arată bine pe ecranul cu finisaj glare. Mulţumită tehnologiei LED, ecranul este foarte subţire, dând un aspect suplu întregului ansamblu.

Difuzoarele integrate sunt potrivite pentru uz ocazional, deşi suferă de aceleaşi neajunsuri ca majoritatea difuzoarelor integrate pentru laptop, cum ar fi reproducerea modestă a gamei frecventelor joase. Pentru o experienţă multimedia mai bogată avem implementată tehnologia Virtual Surround, responsabilă de o mai bună spaţializare a sunetelor din filme.

Din păcate Aspire 3820TG nu dispune de unitate optică, rămânând sarcina utilizatorului de a achiziţiona una externă.

Performanţe

Pentru a se apropia cât mai mult idealul propus, dar fără a creşte excesiv preţul final, Acer a ales o platformă Intel, peste care a montat un procesor Core i3 330M, model cu grafică integrată şi voltaj standard, ce măsoară un consum TDP de 35W.

Gândind probabil că o asemenea configuraţie este prea banală, Acer a inclus şi o interfaţă grafică dedicată, bazată pe un chipset ATI Mobility Radeon HD 5470. Pentru a nu sacrifica prea mult din autonomia bateriei, interfaţa grafică dedicată este activată permanent doar la folosirea adaptorului AC, sistemul comutând automat pe interfaţa grafică integrată atunci când folosim bateria. Din fericire cei ce doresc să beneficieze în continuare de performanţele unei soluţii grafice dedicate o pot activa permanent prin apăsarea unui buton dedicat, prezent pe carcasă.

Cantitatea de memorie RAM totalizează 4GB, din care o mică parte sunt rezervaţi pentru inerfaţa grafică integrată.

Sistemul de operare ales este Windows Home Premium în versiune pe 64 biţi, sub care Acer Aspire 3820TG a obţinut următoarele punctaje:

PCMark Vantage 64bit – 5208
PCMark Vantage 64bit productivity – 4539
3DMark Vantage Performance – 1304
3DMark Vantage Performance GPU – 1031
3DMark Vantage Performance CPU – 6256
NFS Shift medium detail – 24 cadre pe secundă
D.I.R.T. 2 medium detail – 23.6 cadre pe secundă

În ciuda frecvenţei de lucru limitată la numai 2.13GHz, configuraţia pare să prindă aripi graţie celor patru nuclee virtuale de procesare, ajutate de 4GB memorie RAM DDR3. Fără îndoială tehnologia HyperThreading oferă un avantaj considerabil procesoarelor Intel Core i3, mulţumită căreia ne putem bucura de performanţe apropiate unul model quad-core, dar la un nivel de preţ şi consum de energie caracteristic unui model dual-core.

Nivelul de performanţă caracteristic acestei configuraţii nu ar putea fi resimţit pe deplin doar folosind interfaţa grafică inclusă în procesorul Intel Core i3. Suficient de puţin fierbinte pentru a putea fi răcită în spaţiul limitat al carcasei cu profil îngust, interfaţa grafică dedicată conferă un plus de valoare pentru utilizatorii care lucrează cu aplicaţii ce fac uz de accelerare hardware, cum cele pentru editare video sau procesare de imagini. Nici amatorii de jocuri PC nu vor fi complet dezamăgiţi, rezerva de putere oferită de interfaţa ATI Mobility Radeon HD 5470 fiind suficientă pentru a rula multe jocuri la rezoluţia nativă a ecranului LCD, şi setări de calitate situate cel puţin la nivelul Low Detail, sau chiar Medium Detail.

Autonomie

Bateria Li-Ion care echipează Acer Aspire 3820TG este surprinzător de compactă şi uşoară, acomodând totuşi un total de şase celule.

Având în vedere configuraţia destul de îndrăzneaţă aleasă pentru un laptop ce se vrea a fi cu autonomie extinsă, timpii de mobilitate oferiţi nu stabilesc recorduri, dar nici nu dezamăgesc.

Folosit la vizionarea de filme, cu profil de economisire a energiei setat pe modul Balanced, luminozitate a ecranului ajustată la 50%, modul WiFi şi placa video dedicate oprite, Aspire 3820TG a rezistat exact patru ore. Timpul a fost petrecut rulând un film la rezoluţie 720p, redat în Windows Media Player cu un nivel de încărcare a procesorului de 10-12%. Trebuie menţionat faptul că pentru interfaţa grafică dedicată nivelul de încărcare al procesorului coboară sub 5%, însă consumul de energie mărit nu justifică folosirea acesteia.

În regim de utilizare office, cu wireless-ul pornit si profil Power Saver de economisire a energiei, timpul de lucru a atins 5 ore şi 10 minute, încă departe de idealul 8 ore, promis de Acer pentru modelele din seria TimelineX. Chiar şi aşa, timpul de mobilitate oferit este peste medie şi nu trebuie să plătim pentru asta cărând după noi baterii extended grele şi voluminoase, sau acceptând compromisul de a folosi un procesor ULV mai lent.

Specificaţii tehnice

  • Ecran: 13.3″, 1366×768, glare, iluminat cu LED-uri
  • Procesor: Intel Core i3 M330, 2.13GHz, 3MB L2 Cache, dual-core + HyperThreading, TDP 35W
  • Chipset: Intel HM55
  • RAM: 2 x 2 GB DDR3, 1066MHz (CL 7-7-7-20 1T)
  • GPU integrat: Intel Arrandale, (508MHz, 12 SP, memorie shared, DirectX10/SM4.0)
  • GPU separat: ATI Mobility Radeon HD 5470 (750 MHz, 80 SP, 512MB memorie GDDR5 dedicată, DirectX11/SM5.0)
  • HDD: 320GB, Western Digital WD3200BEVT, 5400RPM, 8MB Buffer, SATA
  • Unitate optică: Fără
  • Altele: Card Reader, cameră web
  • Reţea: Gigabit LAN, 802.11 b/g/n, Bluetooth
  • Conectori: 3 x USB 2.0, HDMI, VGA, 2 x audio
  • Baterie: 6 celule
  • Dimensiuni: 324 x 235 x 28.9 mm
  • Greutate: 1.77Kg

Acer Aspire 3820TG poate fi luat drept un exemplu reuşit pentru un laptop de 13.3 inch, reuşind să ofere în acelaşi pachet compact şi aproximativ uşor, performanţele unui laptop multimedia şi autonomia unui ultraportabil.

Plusuri şi minusuri:

[+] carcasă bine construită şi cu aspect estetic plăcut
[+] tastatură de bună calitate şi confortabilă în utilizare
[+] ecran cu tehnologie LED
[+] placă video separată destul de performantă
[+] preţ atractiv
[] difuzoarele integrate nu prea excelează la capitolul performanţe
[] timp mare de asteptare la comutarea dintre placa video dedicată şi cea integrată
[] adaptor AC destul de greu şi voluminos
[] sistemul de operare preinstalat este foarte încărcat cu aplicaţii, rulând cu performanţe mai puţin decât optime

Urmărește Go4IT.ro pe Google News