Acer Predator 17 (G9-792) REVIEW

21.03.2016
Acer Predator 17 (G9-792) REVIEW
Prezentare

Cunoscut mai ales pentru oferta de laptopuri accesibile, caracterizate printr-un foarte bun raport performanţă/preţ, Acer şi-a creat o reputaţie pe măsură şi la gama high-end, unde oferta de laptopuri Predator prezintă o alternativă credibilă la brand-uri de renume ca Dell Alienware şi ASUS ROG (Republic of Gamers).

Acer Predator 17

Descriere

Disponibil la preţul unui PC desktop cu dotări de ultimă generaţie, Acer Predator 17 oferă o experienţă de gaming fără compromisuri în formatul unui laptop ceva mai voluminos, pe care îl poţi lua cu tine aproape oriunde, bucurându-te de până la două ore de jocuri folosind acumulatorul din dotare, sau peste 3 ore de navigare pe internet. Din punct de vedere al specificaţiilor, Predator 17 (G9-792) se încadrează undeva către vârful piramidei, punând la dispoziţie o placă video NVIDIA GeForce GTX 980M cu performanţe comparabile alternativelor pentru desktop şi un procesor Core i7-6700HQ din familia Intel Skylake (14nm), ajutat cu nu mai puţin de 32 GB memorie RAM. Lista dotărilor este completată cu un ecran IPS Full HD optimizat pentru jocuri, sistem audio 2.1 cu subwoofer încorporat, tastatură iluminată şi butoane cu funcţie programabilă, dispozitiv SSD şi hard disk încăpător pentru colecţia de filme şi muzică.

Din punct de vedere al construcţiei, Predator 17 este un portabil surprinzător de solid, dar cam greu (4.16 Kg). Aparent secretul construcţiei rigide este dat de folosirea unui şasiu din fibră de sticlă, menit să confere un plus de rigiditate în zona ecranului, a suportului pentru palme şi tastaturii, care nu flexează semnificativ nici măcar la o apăsare puternică. Reţeta este completată cu un finisaj mat-cauciucat uşor de întreţinut, aplicat discreţionar pe toate suprafeţele carcasei,  conferind aderenţă şi o bună rezistenţă la uzură. Aşa cum se cuvine unui laptop pentru jocuri, ecranul foarte bine iluminat beneficiază de un filtru anti-glare eficient, care maschează foarte bine reflexiile ambiante ce pot apărea la folosirea în spaţii deschise sau încăperi cu surse puternice de lumină ambiantă.

Partea inferioară a carcasei este acoperită cu acelaşi plastic negru-cauciucat, atrăgând atenţia subwoofer-ul evidenţiat cu un ornament din aluminiu vopsit roşu-strident şi capacul de mari dimensiuni folosit pentru accesarea componentelor interne, fixat în doar două şuruburi. La îndepărtarea acestuia putem observa şasiul realizat din policarbonat, rigidizat cu un strat suplimentar de fibră de sticlă, măsurând doar 1.8 mm grosime. Potrivit Acer, această combinaţie oferă rigiditate superioară unui şasiu convenţional realizat din aluminiu compozit, pentru o greutate finală mai redusă.

Sistemul de răcire supradimensionat este centrat în jurul a două ventilatoare tip-turbină, dispuse pe ambele laturi ale carcasei. Aerul aspirat pe dedesubtul carcasei şi încălzit de procesorul şi placa video de înaltă performanţă este direcţionat în spatele ecranului, cât mai departe de persoana aflată în faţa tastaturii. Inaudibil la utilizare normală, sistemul de răcire supradimensionat păstrează zgomotul în limite confortabile pe toată durata sesiunilor de gaming, zgomotul celor două ventilatoare fiind uşor acoperit de sunetele din jocuri, redate folosit difuzoarele integrate. Totuşi, cei care doresc un plus de siguranţă în zilele călduroase de vară pot apela la kit-ul de răcire opţional, luând forma unui ventilator care se inserează în locul unităţii CD/DVD.

Cu design plat, ce aminteşte de seria Alienware, Acer Predator 17 atrage prin tastatura cu iluminare RGB programabilă pe 4 regiuni şi restpad-ul de mari dimensiuni, care oferă un suport confortabil pentru palme.

Oferta generoasă de conectori include nu mai puţin de 4 portu-uri USB 3.0, port USB Type-C pentru folosirea cu periferice next-gen, ieşire HDMI şi DisplayPort, conectori jack pentru căşti şi microfon, port Gigabit LAN, slot microSD şi unitate CD/DVD.

Acer Predator (G9-792) – specificaţii:

 • CPU – Intel Core i7-6700HQ (4-core, 2.60-3.50 GHz, 6MB cache)
 • RAM – 64GB (2x 16384MB) – DDR4, 2133MHz (încă două slot-uri disponibile)
 • HDD/SSD – 256 GB M.2 SATA SSD + 1TB HDD
 • Ecran – 17.3”, IPS, Full HD, anti-glare, 60 Hz
 • Sunet – 4 difuzoare + subwoofer
 • Conectivitate – LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 4x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C, HDMI, DiplayPort, SD card reader, 3.5 mm jacks pentru căşti şi microfon, unitate CD/DVD
 • Alte dotări – 6 taste macro programabile, tastatura cu iluminare RGB programabilă pe 4 regiuni
 • Acumulator – 88.8Wh / 6000 mAh
 • Sistem de operare – Windows 10 (64 bit)

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Designul lui Predator 17 este curat şi bine închegat, însă două elemente au avut de suferit. Pe de o parte, tastele WASD şi cele direcţionale strident colorate ar putea să nu fie pe placul tuturor, contrastul obţinut cu tastatura complet neagră fiind un pic cam mare. Un alt aspect care ţine tot de design este restpad-ul cu margine tăiată la unghi drept, incomod atunci când masa pe care am aşezat laptopul este mai sus de nivelul palmelor, obligând sprijinirea braţelor pe muchia din plastic dur.

Intrând la capitolul alte detalii, laptopul vine din fabrică setat cu un sunet de pornire destul de strident, redat automat imediat după apăsarea butonului Power. Interesantă la primul contact, experienţa „Predator” devine problematică atunci când dorim să pornim laptopul în toiul nopţii, speriind persoanele din camera alăturată.

Trecând peste aceste mici obiecţii, Predator 17 este un laptop impresionant, atât prin nivelul de performanţă cât şi experienţa în folosirea de zi cu zi. 

Tastatura şi touchpad-ul

Silenţioasă şi cu taste bine diferenţiate, având o cursă la apăsare de 2,5 mm, tastatura este excelentă atât pentru jocuri, cât şi pentru redactarea documentelor.

Prevăzută cu iluminare RGB, tastatura permite alegerea separată a culorii de fundal pentru patru regiuni distincte. Iluminarea este vizibilă pe sub buton, dar tastele individuale puţin transparente nu redau foarte bine literele şi cifrele inscripţionate, aşa că „învăţarea” tastaturii la palpare este absolut necesară pentru folosirea pe întuneric.

Pentru că spaţiul este suficient, Acert a inclus pentru Predator 17 un touchpad foarte generos. Mai mult, producătorul are o mare bilă albă pentru faptul că nu a folosit un touchpad care se apasă pe toată suprafaţa. El are la bază două butoane mari, cu un feedback bun la apăsare. Nu veţi juca FPS-uri pe touchpad, însă la nevoie el este foarte util. Precizia este foarte bună, iar atunci doreşti să foloseşti mouse-ul îl poţi dezactiva complet şi folosi suprafaţa pentru sprijinirea palmelor.

Ecranul

Fiind vorba de un laptop pentru jocuri, m-am temut că Acer va alege calea mai uşoară, echipând Predator 17 (G9-792) cu un ecran TN, rezolvând problema timpului de răspuns cu preţul altor compromisuri în ce priveşte acurateţea culorilor şi unghiurile de vizibilitate. Din fericire m-am înşelat, Acer echipând noul laptop cu un ecran IPS de bună calitate, foarte plăcut de utilizat inclusiv la vizionarea de filme, sau editarea pozelor de vacanţă. Chiar dacă efectul de blur mai apare sporadic în unele jocuri cu acţiune foarte rapidă, acest mic compromis merită cu prisosinţă având în vedere calitatea imaginii în ansamblu şi unghiurile de vizibilitate generoase.

Acer Predator 17

Performanţe

Reţeta folosită de Acer este aproape perfectă pentru acest capitol. Avem un procesor Intel de ultimă generaţie, o placă video performantă şi un sistem de răcire nu foarte gălăgios. Când procesorul este în sarcină, sistemul de răcire face faţă cu brio, temperatura urcând nu mai sus de 76°C. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre placa video GeForce 980M, temperatura raportată pentru GPU nedepăşind 80°C. Limitările sistemului de răcire sunt expuse doar dacă jocul rulat solicită puternic şi procesorul de sistem. Astfel în timp ce temperatura pentru GPU rămâne apropiată valorii de 80°C, temperatura pentru CPU urcă ameninţător până spre 95°C, moment în care frecvenţa de funcţionare a procesorului este redusă preţ de câteva momente pentru a permite păstrarea temperaturii sub pragul critic. Din fericire, apariţia sporadică a fenomenului de throtling la partea de CPU nu are un impact sesizabil asupra performanţelor în jocuri, framerate-ul rămânând constant. Ventilatoarele se aud, dar nu în mod deranjant, iar aerul cald este evacuat exclusiv în partea din spate

Din păcate folosirea kit-ului de răcire FrostCore, luând forma unui ventilator inserat în locul unităţii CD/DVD, nu a adus o reducere măsurabilă a temperaturilor raportate pentru CPU şi GPU. La o utiliare îndelungată, temperatura resimţită la nivelul tastaturii este mai redusă, kit-ul de răcire ajutând a la obţinerea unor condiţii mai confortabile în sesiunile de jocuri.

Acer Predator (G9-792) – rezultate benchmark-uri

Teste jocuri:

 • Bioshock Infinite – 89 FPS
 • Sleeping Dogs (High Detail) – 60 FPS
 • Thief (Very High) – 63.2 FPS
 • Tomb Raider (Ultimate Quality) – 78 FPS
 • Hitman: Absolution (Ultra) – 55 FPS
 • DiRT 3 (Ultra) – 136 FPS

Benchmark:

 • PCMARK 8 (Home Conventional) – 3255
 • 3DMARK (Fire Strike) – 8385
 • Cinebench R11.5 – OpenGL 56.73 fps, CPU single-core 1.42 pts, CPU multi-core 7.30 pts
 • WinRAR x64 5.31 – 8390 KB/s
 • Unigine Valley Benchmark (Extreme HD) – 48.9 FPS (2045 puncte)
 • HD Tune Pro – 1110 MB/s Avg. Read, 0,071 ms Access Time

Temperaturi:

 • CPU Idle: 47°C
 • WinRAR Benchmark – CPU load: 76°C
 • Unigine Valley Benchmark – CPU load: 93°C, GPU Load: 80°C

Concluzie

Solid construit şi cu design impunător, Acer Predator 17 (G9-792) este o alegre excelentă pentru pasionaţii de jocuri PC, dar şi pentru utilizatorii care au nevoie de un laptop performant la care să poată lucra. Pentru acest rol, Predator 17 are toate atuurile: ecran IPS de bună calitate şi difuzoare performante, tastatură ergonomică, autonomie rezonabilă a bateriei şi o platformă hardware cu performanţe de invidiat. 

 

Părţi pozitive

performanţe foarte bune
ecran de calitate
difuzoare foarte bune
carcasă bine construită
tastatură bună
silenţios şi rece în majoritatea timpului

Părţi negative

restpad-ul înalt, cu margine tăiată la unghi drept, poate fi incomod

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult