Acer Predator Helios 300 - un echilibru rar întâlnit între performanţă şi preţ [REVIEW]

Performanţă

Modelul Helios 300 nu este cel mai arătos laptop de gaming de pe piaţă, însă se apropie de distincţia de „cel mai performant” laptop cu GTX 1060 de pe piaţă, reuşind să atingă scoruri înalte atât în testele pentru jocuri video, cât şi în cele de productivitate. 

Înainte de a trece la tabele, avem câteva menţiuni de făcut. Modelul primit la test este un prototip folosit pentru testare. Acesta vine livrat cu versiunea de BIOS 0.09, iar aceasta îi limitează performanţa în aplicaţii 3D. Pentru testare, am instalat cea mai recentă versiune de BIOS disponibilă în prezent, 1.08, lucru care a rezolvat câteva din problemele iniţiale.

Se pare însă că nu toate problemele au fost rezolvate, SSD-ul fiind componenta care ne-a dat cel mai mult de furcă în testare. Cel mai probabil vorbim despre un SSD prototip, care oferă performanţă diferită de cea a modelului final, care se va găsi în magazinele din România. Chiar şi aşa, Acer Predator Helios 300 s-a comportat exemplar în testare, cât şi în utilizarea de zi cu zi.

Toate jocurile au fost rulate pe setări maxime (profilul cel mai înalt din fiecare joc: crazy/very high/ultra/etc.) în rezoluţie Full HD (1920 x 1080 pixeli) fără opţiunile de anti-aliasing pornite. Toţi driverii au fost la zi în momentul testării, iar toate jocurile au beneficiat de cele mai recente patch-uri. Pentru testarea de productivitate, întotdeauna folosim cele mai recente versiuni ale soft-urilor de testare. În cazul lui PCMark, folosim în continuare versiunea 8, pentru a oferi scoruri comparabile cu modelele precedente testate.

Majoritatea jocurilor oferă performanţa aşteptată pentru configuraţia pe care o avem la îndemână (procesor i7 quad-core + NVIDIA GTX 1060 cu 6 GB). În afară de câteva titluri mai pretenţioase, care au nevoie probabil de mai multă memorie video sau folosesc efecte care taxează cipul grafic în plus pe setările cele mai inalte, majoritatea jocurilor testate ating performanţe de peste 60 de cadre pe secundă, care este considerat minimum pentru o experienţă de calitate. Alegerea unui profil de setări inferior, sau personalizarea setărilor poate aduce însă performanţă de top chiar şi în aceste câteva titluri care par a reprezenta excepţia, nu regula (în principal Deus Ex: Mankind Divided şi The Division).

Joc 1080p
Ashes of the Singularity 35,00 FPS
BioShock: Infinite 107,20 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 35,5 FPS
Dirt: Rally 87,73 FPS
Dragon Age: Inquisition 75,40 FPS
FarCry: Primal 61,00 FPS
Gear of War 4 67,70 FPS
Grand Theft Auto V 91,42 FPS
Hitman 75,11 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 95,90 FPS
Rainbow Six: Siege 119,10 FPS
Rise of the Tomb Raider 73,32 FPS
The Division 45,00 FPS
Thief 62,50 FPS
Total War: Warhammer 60,70 FPS

Unităţile de stocare, sau modul în care interacţionează acestea cu aplicaţiile de test de genul HD Tune. Atât SSD-ul, cât şi HDD-ul au obţinut scoruri slabe în acest test, în ciuda faptului că în CrystalDiskMark, SDD-ul a obţinut performanţă normală, conformă cu specificaţiile tehnice. Deja după testarea mai multor laptop-uri cu hardware şi performanţă similară, testele sintetice nu mai servesc drept un barometru pentru performanţă, ci mai degrabă semnalează dacă unitatea testată funcţionează în parametri optimi. Se pare că Predator Helios 300 este în grafic la acest capitol.

Test Scor
3DMark Fire Strike 9.691 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 2.648 puncte
3DMark Time Spy 3.665 puncte
3DMark Sky Diver 23.358 puncte
PCMark Creative 4.544 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 84,39 FPS, CPU: 730 cb
WinRar 8,158 KB/s
HDTune SSD (Read) 219 MB/s
HDTune HDD (Read) 63,6 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 1.816 MB/s Write: 493 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 462,8 MB/s Write: 405,3 MB/s

Concluzii

Predator Helios 300 este încă un produs de calitate de la Acer şi totodată cel mai ieftin din gama Predator. Este ciudat însă că Acer oferă alternative similare ca performanţă şi din alte categorii, branding-ul Predator adăugând puţine avantaje în termeni de performanţă şi design. Ba chiar pentru unii aspectul fizic va fi inferior unui produs din gama Aspire sau V Nitro.

Din fericire, cei care sunt în căutarea unui laptop pentru jocuri video, au acum o opţiune mai ieftină, care este echipată cu GTX 1060 şi nu cu GTX 1050 sau 1050 Ti. Diferenţa de performanţă este sesizabilă în jocuri, însă nu atât de mult în aplicaţii de productivitate (incluzând Photoshop sau Premiere de la Adobe). Predator Helios 300 încă nu se găseşte în magazinele din România, însă când va fi lansat oficial şi aici, va avea un preţ care porneşte de la 1.100 euro. Având în vedere configuraţia şi performanţele (modelul de bază va fi livrat cu mai puţină stocare şi RAM), sunt puţine alternative comparabile pe piaţă din această categorie de produs şi în special în această categorie de preţ.

Galerie foto

 

Părţi pozitive plus
  • + Configuraţie performantă
  • + Preţ de pornire scăzut
  • + Display de calitate
  • + Sistem de răcire performant şi silenţios
Părţi negative minus
  • Design neinspirat
  • Marginile metalice pot cauza disconfort
  • Puţine port-uri de conectivitate moderne
  • Cam greu pentru dimensiunile sale