Acer Predator Triton 500 review: RTX ultra-portabil

28.02.2019
Acer Predator Triton 500 review: RTX ultra-portabil
Design, construcţie şi ergonomie

Plăcile video RTX sunt pe piaţă de aproximativ jumătate de an, însă acestea nu au adus cu ele revoluţia pe care o aşteptau utilizatorii sau NVIDIA. Preţurile înalte şi lipsa conţinutului care să evidenţieze noile tehnologii au limitat adopţia în rândul utilizatorilor, dar NVIDIA speră ca numărul de utilizatori să crească odată cu lansarea noilor laptop-uri de gaming cu cipuri grafice RTX bazate pe arhitectura Turing. Primul computer portabil de acest fel care trece astfel prin redacţia Go4it este noul Predator Triton 500 de la Acer, un laptop de gaming ultraportabil care are multe de demonstrat.

Design, construcţie şi ergonomie

Anul trecut, Acer a lansat sub brandul predator primul său laptop ultraportabil sub forma lui Triton 700, un laptop cu o formă cel puţin ciudată, care împingea tastatura în jos, către limita inferioară, pentru a face loc unui sistem de răcire care să poată face faţă cipurilor bazate pe arhitectura Pascal într-un format atât de subţire. Întrucât arhitectura Turing este ceva mai eficientă, iar implementarea de faţă foloseşte design-ul „Max-Q”, Triton 500 adoptă un design ceva mai „convenţional”.

Desigur, mai nimic dintr-un laptop de gaming high-end nu este tocmai conform specificaţiilor unui computer din gama ultraportabilelor. În primul rând, avem de a face cu o construcţie din aliaj de magneziu, care ar trebui să ofere rezistenţă în timp, însă care este puţin mai moale decât aluminiul folosit în industrie. Astfel, display-ul pare să fie ceva mai „flexibil” decât în cazul altor laptop-uri. Evident, acest material a fost ales pentru a reduce greutatea, în ciuda dimensiunilor mici, Triton 500 fiind „încărcat” cu tehnologie.

Carcasa de culoare neagră este extrem de plăcută şi maschează destul de bine amprentele, însă logo-ul Predator care se aprinde în culoarea albastră este puţin în antiteză cu restul computerului, care este destul de „serios” în rest. Ecranul are margini subţiri pe laterale şi în partea de sus, iar ecranul este acoperit cu un strat de protecţie anti-glare, foarte plăcut în utilizare. Tsstatura este „moştenită” de la alte modele Predator în materie de design, cu o cursă de lungime medie, care oferă un răspuns foarte bun în utilizare şi face un zgomot destul de redus.

Când vine vorba despre trackpad, acesta a primit însă probabil o atenţie mai mică, un laptop de gaming fiind realizat pentru utilizarea alături de un mouse. Acesta are o suprafaţă medie, nici prea mică, nici prea mare, şi este lipsit de butoane fizice dedicate, ceea ce noi considerăm un plus în zilele noastre. Vestea proastă este că acesta deşi poate fi apăsat pe toată suprafaţa sa, răspunsul tactil sau sonor este practic inexistent. Astfel, de multe ori poţi rata click-uri pentru că nu ştii dacă ai apăsat sau nu cu adevărat pe el. Desigur, acesta este un upgrade semnificativ de la Triton 700, care avea un trackpad din sticlă fără click fizic, poziţionat DEASUPRA tastaturii.

Când vine vorba despre conectivitate, Acer şi-a făcut lecţiile destul de bine, însă a omis un lucru destul de important. Da, avem parte de trei port-uri USB 3.0 Type-A, avem un Thunderbolt Type-C, un port Ethernet RJ-45 şi mufe separate pentru microfon şi căşti, HDMI şi chiar un mini-DisplayPort. Ce nu am găsit însă, este un cititor de carduri SD, ceva ce ar putea recomanda acest laptop şi pentru activităţi creative, pentru transferul rapid de fotografii şi clipuri video de pe o cameră foto sau video. Desigur, cei care sunt obişnuiţi cu un MacBook Pro din generaţiile mai noi, de exemplu, probabil că folosesc oricum un cititor extern deja, aşa că probabil că lipsa unui card reader nu este tocmai un capăt de ţară.

În utilizare, spaţierea tastelor este foarte bună atât pentru a reacţiona rapid în jocuri video, cât şi pentru scris, formatul fiind standard, fără prea multe taste în plus sau în minus. Evident, nu există un numpad, însă deja ne-am obişnuit să nu găsim aşa ceva pe laptop-uri care nu sunt dedicate producţivităţii.

Galerie foto

Specificaţii

Ecran 15,6”, IPS, Full HD (1.920 x 1.080 pixeli), anti-glare, 144 Hz
CPU Intel Core i7-8750H @ 2,2 GHz (4.1 GHz boost) / 6 core, 12 threads
GPU Intel UHD Graphics 630 + NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q (8 GB GDDR6)
RAM 32 GB DDR4
SSD RAID0 2 x 256 GB NVMe M.2
Sunet Stereo, Waves NX
Conectivitate Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 3 x USB 3.0, 1 x USB Type-C (Thunderbolt), HDM 2.0, mini-DisplayPort jack căşti, jack microfon, Ethernet RJ-45
Alte dotări tastatură cu iluminare (RGB, 3 zone)
Acumulator 4 celule (Li-Po), încărcător 180W
Greutate 2 kg
Sistem de operare Windows 10 Home

 

Părţi pozitive

Design şi construcţie premium
Hardware puternic pentru dimensiunile reduse
SSD-uri în RAID0 din fabrică
Display la 144Hz foarte bun

Părţi negative

GPU-ul RTX 2080 Max-Q are performanţă limitată cu tehnologiile RTX activate
Trackpad-ul nu oferă răspuns tactil
Rulează la temperaturi foarte ridicate în gaming

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult