Acer Predator Triton 700: viitorul laptop-urilor de gaming [Hands-On Review]

28.08.2017
Acer Predator Triton 700: viitorul laptop-urilor de gaming [Hands-On Review]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

Linia de laptop-uri de gaming Predator de la Acer a evoluat foarte mult în cei câţiva ani de când a ajuns pe piaţă. De la modele „obişnuite” cu design butucănos şi construcţie din plastic, această gamă atinge odată cu lansarea lui Triton 700 un nou nivel, atât la capitolul design, cât şi la capitolul performanţă portabilă. Dacă până în prezent nu puteam să ne imaginăm un „ultrabook” de gaming, noul laptop Predator de la Acer ne arată viitorul acestei game de produse.

Design, construcţie şi ergonomie

Triton 700 are mai puţine în comun cu linia de produse Predator de până acum şi mai multe cu modelul Predator 21X, lansat la începutul acestui an. În timp ce dimensiunile sale sunt în completă antiteză cu gigantul cu ecran de 21″, modul în care Acer a gândit sistemul de răcire şi în care a construit laptop-ul a fost influenţat de experienţa construcţiei acelui model.

Avem de a face cu un laptop construit integral din metal, cu o simplă bandă de plastic în partea de sus a capacului de la display, care găzduieşte antenele radio pentru WiFi şi Bluetooth şi o ramă din plastic pentru display. Este evident încă din primul moment că Acer a dorit să realizeze un laptop ultraportabil, iar designul metalic, fără prea multe părţi în mişcare a fost singura soluţie pentru un asemenea design.

Odată ce ridici capacul, este destul de evidentă diferenţa între Triton 700 şi restul de computere din gama Predator de la Acer. Tastatura a fost mutată în cea mai de jos parte a computerului, butoanele sale fiind iluminate cu LED-uri RGB. Butoanele tastaturii oferă un click satisfăcător, iar Acer a ales să ofere un layout complet, cu tot cu numpad. Spre diferenţă de Predator 21X, numpad-ul nu se transformă şi în trackpad. În schimb, trackpad-ul a fost mutat în partea de sus a dispozitivului, pe suprafaţa de sticlă care oferă şi vizibilitate către cooler-ul plăcii video, care este de asemenea iluminat cu LED-uri colorate.

Lângă tastatură există câteva fante prin care iese sunetul stereo al difuzoarelor (Predator Triton 700 beneficiază de sunet Dolby Atmos), iar în partea de sus, lângă suprafaţa din sticlă avem o fantă de aerisire pentru cooler-ul de pe procesor. De altfel, răcirea sistemului este foarte importantă, Acer plasând fante de evacuare pe lateralele laptop-ului, cât şi în spate. Acesta este şi motivul  pentru care tastatura a fost mutată mai jos, întrucât partea de sus devine foarte fierbinte în utilizare. Aerul degajat însă nu este tocmai deranjant de cald.

În ciuda dimensiunilor reduse ale laptop-ului, Acer a ales să ofere opţiuni de conectivitate pentru o plajă largă de utilizatori, gamerii fiind cu siguranţă mulţumiţi cu opţiunile puse la dispoziţie. Există nu mai puţin de trei mufe USB 3.0 Type-A, un USB 2.0 Type-A care este plasat mai adând în carcasă, foarte bun pentru conectarea unui adaptor wireless pentru mouse, pentru a evita deteriorarea acestuia la transport, un Thunderbolt 3 cu mufă USB Type-C, o mufă Ethernet şi pe partea din spate conectorul de alimentare, alăturat unui port HDMI 2.0 şi unui DisplayPort 1.4. Practic, poţi ataşa alte două display-uri la acest model, alături de display-ul Full HD de 15,6″ integrat.

La capitolul ergnonomie, Predator Triton 700 suferă puţin din lipsa unui palmrest sub tastatură. Utilizarea nu este obligatoriu deranjantă odată ce te obişnuieşti cu poziţia, însă adăugarea unui palmrest magnetic în pachet, asemeni Predator 21X ar fi fost o idee bună. De asemenea, butoanele cu „click” pot fi deranjante în spaţii mai liniştite, însă apăsarea lor nu necesită forţă mai multă faţă de un laptop obişnuit. Trackpad-ul în partea de sus este o adiţie ciudată, însă majoritatea vor folosi laptop-ul alături de un mouse. Cel mai mare dezavantaj al trackpad-ului este lipsa feedback-ului fizic, fiind în totalitate bazat pe atingeri, fără butoane sau suprafeţe care să ofere un „click” fizic.

Specificaţii tehnice

 • Nume: Acer Predator Triton 700 (PT715-51)
 • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, anti-glare
 • CPU: Intel Core i7-7700HQ (4-core, 2.80-3.80 GHz, 6MB cache)
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1080 Max-Q, 6 GB GDDR5
 • RAM: 32 GB (2 x 16GB) – DDR4
 • SSD: 2 x 512 GB NVMe M.2, Raid 0
 • Sunet: stereo, Dolby Atmos
 • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 3 x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x Thunderbolt Type-C, HDMI, DisplayPort, 2 x 3.5 mm jack (căşti şi microfon)
 • Alte dotări: tastatura RGB
 • Acumulator:  3 celule
 • Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)

Galerie foto

Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

Triton 700 reuşeşte prin dimensiunile sale reduse şi greutatea scăzută să fie un laptop pe care să îl poţi căra în fiecare zi la birou. Desigur, componentele  sale puternice trebuie alimentate cu multă energie electrică, deci sursa externă este una dintre cele mai mari pe care le-am văzut până în prezent. Avem de a face cu o sursă de 230W care cântăreşte mai mult de jumătate din greutatea laptop-ului.

Până de curând, laptop-urile echipate cu cipuri grafice GTX 1070 şi 1080 de la NVIDIA aveau nevoie de un sistem de răcire de dimensiuni mari, lucru care ducea la creşterea dimensiunilor întregului sistem. Predator Triton 700 beneficiază însă de un nou design al cipului GTX 1080 de la NVIDIA numit Max-Q. Este vorba despre acelaşi cip grafic, însă modificat pentru a rula la frecvenţe mai mici, lucru care reduce căldura produsă. Astfel, dimensiunile laptop-ului sunt reduse, iar performanţa rămâne în continuare la un nivel ridicat.

Sistemul de răcire de pe Triton 700 beneficiază de două coolere metalice foarte subţiri, care reuşesc să păstreze tot timpul cipul grafic şi procesorul sub 85 de grade, chiar şi în timpul rulării jocurilor. Sistemul de răcire este construit cu mai multe fante de aerisire, lucru care asigură degajarea aerului în mai multe direcţiii. Astfel, nicio parte a computerului nu degajă aer fierbinte concentrat. Partea de sus, de deasupra tastaturii se încinge însă destul de mult şi odată cu aceasta şi trackpad-ul. Este destul de clar că Triton 700 a fost realizat pentru a fi folosit alături de un mouse.

Sistemul de răcire este însă destul de zgomotos. Chiar dacă în utilizare normală (browsing, procesare de documente, etc.) coolerele abia dacă pornesc la o turaţie uşor de auzit, imediat ce porneşte un joc, sistemul de răcire începe să îşi facă simţită prezenţa. Aplicaţia Predator Sense oferă posibilitatea de configurare a turaţiei coolerelor, setarea automată fiind însă foarte bună în majoritatea situaţiilor. În jocuri pretenţioase însă, în sesiuni de lungă durată, setarea coolerelor la turaţie maximă ar putea fi recomandată, însă există şi control complet manual pentru fiecare cooler în parte, cât şi opţiunea CoolBoost pentru o răcire mai performantă, dar mai zgomotoasă.

Întrucât am avut la îndemână un prototip al acestui laptop, reprezentanţii Acer ne-au rugat să nu publicăm rezultatele testelor de performanţă, întrucât acestea ar putea fi diferite faţă de cele pe care le vor putea atinge unităţile finale, care ajung în magazine. Ce putem spune însă despre performanţa lui Triton 700 este însă că nu dezamăgeşte.

Am rulat toate testele obişnuite pe care le folosim pentru laptop-uri şi computere de gaming şi în niciunul nu a ieşit rău. În majoritatea jocurilor GTX 1080 Max-Q se situează undeva între GTX 1070 şi GTX 1080 de pe laptop-uri, în anumite teste reuşind chiar să îşi egaleze „fratele” GTX 1080. Predator Sense oferă posibilitatea de overclocking pentru placa video, iar toate testele au fost realizate cu overclocking la maximum posibil din aplicaţie. Diferenţele între frecvenţele standard şi cele crescute sunt minore însă.

Triton 700 este echipat cu cele mai performante componente mobile de pe piaţă, însă pentru modelul testat Acer a optat să integreze un simplu display Full HD cu frecvenţă de 60 Hz. Având în vedere că vorbim despre un computer cu GTX 1080, ar fi fost mai potrivită integrarea unui panou QHD la 60 Hz, sau a unuia Full HD la 120 Hz. Orice joc, chiar şi cele recente vor rula cu mult peste 60 de cadre pe secundă pe acest laptop în rezoluţia sa nativă. Astfel, este recomandată utilizarea lui alături de un monitor de gaming mai puternic, sau un televizor 4K. Performanţa sa în gaming va fi mult mai evidentă astfel decât ce putem vedea pe monitorul său. Cu toate acestea, panoul IPS folosit de Acer este de calitate înaltă, cu timp de răspuns foarte mic şi cu retroiluminare uniformă pe întreaga suprafaţă.

În ciuda faptului că Predator Triton 700 este un laptop de gaming, acesta poate cu uşurinţă fi folosit pentru productivitate, în special în domenii în care puterea de procesare ridicată este necesară. Din păcate, lipsa unui slot pentru carduri SD este o problemă pentru oricine foloseşte des camere foto sau video. Din fericire, laptop-ul beneficiază de ceva ce nu întâlnim atât de des: un port USB care oferă energie electrică indiferent dacă laptop-ul este pornit sau nu. Astfel, poţi lăsa telefonul sau camera la încărcat direct de la laptop chiar şi peste noapte.

Concluzii

Predator Triton 700 nu este în niciun caz un laptop perfect, însă se apropie destul de mult. Decizia de a muta trackpad-ul în partea de sus va deranja o parte dintre utilizatori şi îi va mulţumi pe cei care atingeau din greşeală suprafaţa tactilă în timpul scrisului pe alte modele. De asemenea, lipsa unui card reader este regretabilă, în special având în vedere că există destul spaţiu fizic pe lateralele laptop-ului pentru a fi integrat.

Desigur, acesta este doar primul model de acest gen al celor de la Acer. În timp, designul va fi îmbunătăţit, dimensiunile vor rămâne probabil la fel, iar sistemul de răcire va fi mai bine optimizat. Cert este că Triton 700 reprezintă viitorul laptop-urilor performante, iar cei care vor cumpăra aşa ceva astăzi vor trebui să scoată din buzunar o sumă frumuşică. În magazinele din România, Acer Predator Triton va fi disponibil la preţuri între 9.999 lei şi 16.999 lei, în funcţie de configuraţia aleasă.

Părţi pozitive

Design şi construcţie de calitate
Performanţă de top într-un corp compact
Mult port-uri de conectivitate
Oferă senzaţia unui produs premium

Părţi negative

Poziţia trackpad-ului şi lipsa feedback-ului fizic
Lipsa unui slot pentru card-uri SD
Sistem de răcire zgomotos
Tastatura nu beneficiază de palmrest