Acer Predator Triton 900 review: o navă spaţială „de gaming”

16.07.2019
Acer Predator Triton 900 review: o navă spaţială „de gaming”

De câţiva ani deja, Acer livrează în gama Predator pe lângă obişnuite laptop-uri de gaming şi câteva modele mai… speciale. Acestea nu sunt obligatoriu dedicate publicului larg, fiind extrem de scumpe, dar cu performanţă pe măsură, cu design-uri unice şi una sau două funcţii mai speciale. Predator Triton 900 este unul dintre cele două modele mai „excentrice” din gama de laptop-uri de gaming ale producătorului taiwanez din 2019, o adevărată „navă spaţială” atât la exterior, cât şi la interior.

Prezentare

Fiind un laptop din gama Predator Triton, ştiam deja la ce să mă aştept. Această serie este caracterizată de componente puternice într-un corp subţire, iar modelul de faţă nu dezamăgeşte la capitolul specificaţii hardware. Este un laptop cu „de toate”, de la un monitor 4K impresionant, la procesorul Intel Core i7 de top şi la cipul grafic RTX 2080 standard, nu din gama Max-Q cu performanţă limitată.

Dar specificaţiile nu sunt totul atunci când vorbim despre Triton 900. Acesta nu este un laptop „de gaming” şi atât, fiind echipat cu un monitor rabatabil şi mobil, utilizatorii putând controla gradul de înclinare al acestuia, distanţa la care stă de utilizator, sau chiar să îl rotească într-o poziţie aproape plată, cu o mică înclinare, pentru a-l putea folosi pentru desenat. Laptop-ul nu vine însă echipat cu un stylus, însă faptul că are pre-instalat Microsoft Ink sugerează că ar putea fi ataşat unul în cazul în care laptop-ul este folosit şi la design sau editare grafică, pe lângă gaming.

De fapt, acest laptop pare a fi unul dintre puţinele pe care le-aş putea recomanda şi pentru alte activităţi în afară de gaming. Ba chiar aş putea spune că ar fi păcat ca un astfel de computer să fie folosit NUMAI pentru rularea de jocuri, întrucât există soluţii mai ieftine la fel de capabile. Adevăratul avantaj al lui Triton este însăşi construcţia ieşită din comun.

Spuneam că are un corp subţire, însă asta nu înseamnă că au fost făcute multe compromisuri. Întrucât avem de a face cu un laptop cu ecran de 17”, există destul spaţiu pentru integrarea tutuor port-urilor necesare. Avem 3 USB-uri Type-A pe laterale, jack-uri separate pentru căşti şi microfon, un port USB Type-C standard şi unul Thunderbolt 3, port Ethernet şi nu în cele din urmă un HDMI şi un DisplayPort. Având în vedere că şi port-urile Type-C permit conectarea de monitoare, avem 4 port-uri pe care acestea pot fi ataşate.

Ecranul 4K este acoperit cu sticlă, dar din păcate acesta nu vine şi cu o foaie de calibrare din fabrică. Ochiometric, acesta afişează culori foarte bune, iar faptul că există o variantă a lui Triton 900 în gama Concept D cu toate certificările necesare, sugerează că monitorul poate fi calibrat acasă pentru utilizarea în spaţiul profesional.

Pentru a putea răci procesorul şi cipul grafic, Acer a ales din nou să mute tastatura în partea de jos a laptop-ului, lăsând un spaţiu generos pentru cooler. Ventilatorul de pe procesor şi ţevile din cupru care transportă căldura de la cipuri spre cooler sunt vizibile deasupra tastaturii printr-un geam de sticlă. Din păcate, asta înseamnă că tastatura şi mousepad-ul sunt îngrămădite pe orizontală la marginea de jos.

Un lucru ieşit din comun pe care nu l-am mai întâlnit pe alt laptop este un port USB rabatabil, care poate găzdui un „dongle”. Fie că vorbim despre adaptorul de la mouse, fie de la un gamepad sau un cititor mic de card-uri, acestea pot rămâne conectate, chiar şi atunci când laptop-ul este introdus într-o geantă pentru transport, fără pericolul că pot fi rupte. Desigur, întrebarea rămâne cine este dispus să plece cu „bestia” la pachet, întrucât vorbim totuşi despre un laptop mare şi greu, care are o „cărămidă” de alimentare de 330W, la rândul ei imensă.

Specificaţii

  • Ecran: 17,4”, 4K (3.840 x 2.160 pixeli), 60 Hz, G-SYNC, touchscreen, rabatabil
  • CPU: Intel Core i7-8750H @ 2,2 GHz (boost până la 4,1 GHz)
  • GPU: Intel UHD Graphics 630 + NVIDIA GeForce RTX 2080 8 GB GDDR6
  • RAM: 32 GB DDR4
  • SSD: 1 TB NVMe (2 x 512 GB RAID0)
  • Sunet: Stereo
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, 2 x USB 3.0 Type-A, , 1 x USB 2.0 Type-A, 1 x USB 3.1 Type-C, 1 x Thunderbolt Type-C, 1 X HDMI 2.0, 1 x DisplayPort, 2 x jack 3,5 mm, 1 x Ethernet (RJ-45)
  • Alte dotări: tastatură iluminată RGB
  • Acumulator: 4.670 mAh, 4 celule (alimentator 330 W)
  • Greutate: 4,5 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Home

Galerie foto

Performanţă

 

 

Benchmarks

  • Cinebench R20: 2.380 cb
  • WinRar: 14.263 KB/s
  • CrystalDiskMark: Read: 3.545 MB/s / Write: 3.151 MB/s

Părţi pozitive

Fără doar şi poate, Acer Predator Triton 900 este un produs premium. Acesta este realizat din materiale de calitate foarte înaltă, de la corpul său complet metalic, la sticla care acoperă display-ul de 17”. În ciuda dimensiunilor reduse (în grosime, cel puţin) pentru un laptop cu ecran aşa mare, acesta nu este tocmai uşor, lucru care conferă încredere în plus în utilizare, fiecare milimetru de la interior fiind folosit pentru găzduirea componentelor interne. Braţele care susţin display-ul şi permit înclinarea, rotirea şi mişcarea acestuia sunt foarte stabile şi reprezintă încă unul dintre elementele care conferă senzaţia de construcţie bine pusă la punct.

Multitudinea de port-uri de conectivitate sunt un alt avantaj pe care mulţi dintre cei care doresc să folosească acest laptop la adevărata sa capacitate o vor aprecia. Întrucât monitorul oferă o rezoluţie înaltă, acesta nu oferă decât o rată de împrospătare de 60 Hz, însă folosind mufa DisplayPort de dimensiune normală, laptop-ul poate fi cu uşurinţă conectat la un monitor de gaming de 120, 144 sau 240 Hz. De asemenea, poate fi folosit în regim multi-monitor cu mai multe ecrane, având în vedere opţiunile multiple de conectare a monitoarelor.

Tastatura oferă iluminare RGB pe fiecare tastă, dar şi pentru câteva zone de pe computer. Logo-ul Predator poate fi iluminat, asemeni trackpad-ului, care serveşte şi rol de numpad, la nevoie, însă doar prin „touch”, fără un răspuns tactil. Chiar şi aşa, este mai bun decât nimic. Chiar şi poziţia în partea din dreapta a trackpad-ului poate oferi o experienţă de utilizare mai confortabilă, ceva mai apropiată faţă de utilizarea unui mouse. Cu toate acestea, nu poate fi un înlocuitor permanent pentru un mouse în gaming, de exemplu, însă este decent în utilizarea de zi cu zi.

Ecranul 4K va fi probabil atracţia principală încă din primul moment, pentru majoritatea care vor avea şansa să pună mâna pe un Triton 900. Nu este nici pe departe primul laptop cu ecran 4K, însă cel de pe Triton reuşeşte să fie şi foarte luminos şi să ofere şi unghiuri de vizualizare dar şi culori naturale în utilizare. Fiind un ecran 4K de 17” acesta are o densitate a pixelilor extrem de mare, fiind imposibil de a identifica pixelii individuali de la o distanţă normală de utilizare. De aceea, probabil că designerii vor aprecia mai mult ecranul de pe Triton 900 decât gamerii, nivelul de detalii afişate fiind impresionant, iar redarea culorii negre foarte bună, în ciuda faptului că nu avem de a face decât cu un panou IPS.

Nu putem vorbi despre Triton 900 fără să aducem aminte despre performanţa de top pe care o oferă, atât în jocuri video, cât şi în alte cazuri de utilizare. Având la dispoziţie unul dintre cele mai puternice cipuri grafice de pe piaţă, acesta este unul dintre puţinele laptop-uri care chiar poate cu adevărat să ofere gaming în rezoluţie 4K. Testele de performanţă atestă acest lucru, iar accesul la efectele RTX, care încep să apară în jocuri din ce în ce mai des asigură o calitate vizuală în plus, în special în titlurile cele mai avansate din punct de vedere grafic.

Părţi negative

Desigur, fiecare produs, indiferent cât de puternic este, are şi dezavantaje. De exemplu, ecranul 4K este un dezavantaj pentru gameri. Într-adevăr, majoritatea jocurilor funcţionează bine chiar şi în rezoluţie maximă pe detalii înalte pe acest laptop, însă rata de împrospătare de 60 Hz pune acest model în dezavantajul altor modele mai ieftine care sunt livrate acum cu monitoare de 144 sau 240 Hz. Aş putea spune chiar că pentru gaming un monitor QHD la 144 Hz ar fi fost de preferat, întrucât acesta poate duce jocurile în aceste condiţii, mai ales când luăm în considerare că monitorul este compatibil cu G-Sync, deci problemele de latenţă cauzate de fluctuaţiile de framerate ar fi greu de observat. Un alt punct negativ legat de display ar fi faptul că este „glossy”, fiind acoperit cu sticlă care reflectă lumina.

Apoi intră în discuţie faptul că deşi este un laptop subţire şi puternic, acesta este foarte greu. Materialele din care este construit, în special sistemul de montură al display-ului cu un panou mare de sticlă şi două braţe metalice, fac laptop-ul extrem de greu pentru a fi considerat portabil. Acesta este mai degrabă potrivit pentru a fi luat în considerare ca staţie de lucru. Şi nu numai laptop-ul este greu, ci şi adaptorul de priză de 330W, care adaugă greutate în plus într-o geantă. Să nu mai vorbim despre faptul că se găsesc foarte greu genţi sau ghiozdane care pot găzdui laptop-uri atât de mari.

Având în vedere configuraţia şi spaţiul necesar pentru găzduirea componentelor, probabil că era de aşteptat ca acest model să nu aibă autonomie strălucită pe baterie. Mai mult de o oră în utilizare normală nu prea poţi atinge cu acest model, fiind mai degrabă o soluţie de necesitate, decât un mod  principal de utilizare. Este în regulă să scoţi din când în când laptop-ul din priză pentru a-l muta în altă parte, dar nu vei putea să lucrezi prea mult pe el în acest mod. De altfel, nici nu pare să fi fost realizat pentru astfel de cazuri de utilizare.

De altfel, tastatura poziţionată în partea de jos a computerului şi trackpad-ul îngust pot fi incomode. Tastatura necesită neapărat un palmrest, pe care Acer nu-l oferă, în timp ce trackpad-ul ar trebui înlocuit cu un mouse în majoritatea cazurilor de utilizare. Este ok pentru navigat prin Windows, însă nu pentru productivitate care necesită precizie sporită. Un alt aspect de luat în calcul în cazul tastaturii este faptul că tastele sunt de tip hibrid, adică fac click la apăsare. În funcţie de cât de mult vă plac butoanele „clicky” acest lucru poate fi un avantaj sau dezavantaj. Pentru cei care lucrează într-un birou aglomerat, poate fi un dezavantaj.

În cele din urmă aş avea câteva lucruri de spus despre sistemul de răcire. Probabil că oricine ştie cum funcţionează coolerele ştie că cu cât sunt mai mici şi rulează la o viteză de rotaţie mai mare, acestea sunt mai zgomotoase. În cazul lui Triton 900, acestea sunt foarte uşor de auzit în timpul unor aplicaţii care taxează procesorul sau cipul grafic, însă reuşesc să ţină nişte temperaturi ok, chiar şi pe profilul de overclocking. Astfel, cu procesorul în jurul a 88 de grade şi cipul grafic pe la 70, zgomotul coolerelor este destul de puternic, însă componentele măcar nu intră în throttling.

Concluzii

Acer Predator Triton 900 este un laptop unic pe piaţă. Nu este nici pe departe un model perfect, însă are destul de multe avantaje pentru a fi luat în considerare de către cei care caută „altceva” pe piaţa de laptop-uri. Performanţa lui de top sugerează că va fi capabil să ruleze jocuri şi aplicaţii de productivitate la o calitate bună multi ani de acum înainte, în timp ce versatilitatea display-ului şi rezoluţia înaltă îl recomandă pentru activităţi extra, pe lângă cele de gaming.

 

Părţi pozitive

Design şi construcţie premium
Foarte performant. Potrivit pentru majoritatea cazurilor de utilizare care necesită hardware puternic
Ecran cu rezoluţie 4K HDR care afişează culori naturale
Multe port-uri de conectivitate, inclusiv unul dedicat pentru adaptoare wireless
Poziţia ecranului poate fi adaptată la nevoile utilizatorului

Părţi negative

Mare şi foarte greu. Nu este un laptop „portabil” în adevăratul sens al cuvântului
Tastatura şi trackpad-ul sunt cam îngrămădite în partea de jos
Zgomotos în full load
Ecranul ar fi avantajat mai bine gaming-ul cu o rezoluţie mai mică şi un refresh rate mai mare
Autonomie foarte scăzută pe baterie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult