Acer Swift 3 SF-314-55 review: un ultraportabil bine construit

06.02.2019
Acer Swift 3 SF-314-55 review: un ultraportabil bine construit
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Probabil că unele dintre cele mai versatile laptop-uri de pe piaţă pot fi încadrate în categoria ultraportabile, acestea oferind destulă putere de procesare pentru a putea fi folosite pentru activităţi de birou, într-un corp compact şi uşor, putând fi cărate oriunde fără prea mult efort. Seria Swift 3 de la Acer a demonstrat în anii precedenţi că are cam tot ceea ce este necesar pentru a rivaliza ofertele concurenţilor, iar modelul cel mai recent, SF314-55, chiar reuşeşte să întreacă aşteptările la câteva capitole.

Construcţie, design şi ergonomie

Swift 3 nu poate fi considerat un laptop de buget, Acer încercând să se îndepărteze de această „stigmă” din trecut. Laptop-ul este realizat aproape în totalitate din aluminiu plăcut atingerii, singura componentă vizibilă din plastic fiind rama din jurul display-ului. Având însă în vedere că ecranul este unul de tip anti-glare, putem spune că alegerea plasticului pentru ramă în locul unui panou de sticlă care să acopere întregul display, a fost una inspirată.

În ciuda dimensiunilor reduse, Acer Swift 3 nu este un laptop de 13”. Acesta foloseşte „corpul” unui astfel de laptop, însă reuşeşte să integreze un display de 14”, graţie marginilor subţiri pe trei dintre cele patru laturi. În partea de jos sunt găzduite toate componentele electronice necesare display-ului, însă spaţiul negru mai mare nu este tocmai deranjant. Camera web este găzduită în partea de sus, alături de un sistem cu cinci microfoane Intel Smart Sounnd, pentru control vocal prin intermediul Cortana din Windows 10.

Tastatura este standard pentru laptop-urile Acer din gama ultraportabilelor, fiind realizată cu o spaţiere bună şi cu taste care au o cursă medie, uşor de apăsat şi care oferă un răspuns bun la apăsare. Dimensiunile reduse necesită însă renunţarea la numpad. Trackpad-ul este de asemenea limitat de dimensiunile carcasei şi este mai mult lat decât înalt, însă este destul de bun pentru un laptop cu Windows şi poate fi apăsat fizic pe întreaga sa suprafaţă. În partea din dreapta, sub săgeţi, există şi un senzor de amprentă capacitiv, compatibil cu Windows Hello, pentru autentificare mai rapidă. Un dezavantaj al acestui laptop ar fi marginile teşite de jur împrejur, care pot fi deranjante în utilizare prelungită. Probabil că Acer ar trebui să apeleze la un proces de fabricaţie care să lase marginile mai puţin ascuţite.

În ciuda faptului că vorbim despre un ultraportabil, Acer pare să fi integrat cam toate port-urile necesare unui utilizator office. Avem două port-uri USB 3.0 Type-A (câte unul pe fiecare parte), un port HDMI 2.0, un cititor de carduri SD, un jack combo şi un port USB Type-C care poate fi folosit şi pentru ataşarea de display-uri. Ba chiar unul dintre port-urile USB poate fi folosit pentru încărcarea telefoanelor la putere mai mare, sau atunci când laptop-ul este oprit. Din păcate însă, Acer nu a renunţat la port-ul de încărcare proprietar, cu mufă subţire. Am prefera să găsim un port USB Type-C pentru încărcare pe viitor, pentru compatibilitate cu mai multe adaptoare de priză şi care ar permite ataşarea mai multor accesorii, la nevoie.

Specificaţii tehnice

Ecran 14”, IPS, Full HD (1.920 x 1.080 pixeli), anti-glare
CPU Intel Core i3-8135U @ 2,3 GHz (3,9 GHz boost) / 2 core, 4 threads
GPU Intel UHD Graphics 620
RAM 4 GB DDR4
SSD Kingston 128 GB SATA-III M.2
Sunet Stereo,
Conectivitate Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2, 2 x USB 3.1, 1 x USB Type-C, HDM 2.0, jack combo, cititor carduri SD
Alte dotări tastatură cu iluminare (alb), senzor de amprentă
Acumulator 4 celule (3.320 mAh)
Greutate 1,6 kg
Sistem de operare Windows 10 Pro

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Compact şi uşor
Protecţie pentru ecran anti-glare
Construcţie solidă
Conectică foarte bună
Autonomie de medie

Părţi negative

Are cip grafic, în ciuda faptului că nu are nevoie
Marginile pot deveni cam „tăioase” în utilizare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult