Acer VX15: gaming portabil de buget [REVIEW]

08.03.2017
Acer VX15: gaming portabil de buget [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii tehnice

Acer a demonstrat la începutul acestui an că poate să dezvolte unele dintre cele mai puternice laptop-uri de gaming de pe piaţă prin noile modele Predator. Desigur, nu toţi utilizatorii îşi permit să cheltuie peste 2000 de euro pe un laptop ultraperformant pentru jocuri, aşa că trebuie să existe şi alternative mai ieftine. Pentru gamerul cu buget mai mic, Acer propune Aspire VX15, o evoluţie a seriei V15 Nitro, care adoptă un nou design şi vine echipat cu hardware performant. Desigur, câteva compromisuri au trebuit să fie făcute pentru a putea atinge un prag de preţ accesibil.

Construcţie, design, ergonomie

VX15 renunţă la câteva dintre elementele care au consacrat în trecut seriile V15 şi V15 Nitro, adoptând o construcţie din plastic în totalitate. Capacul laptop-ului este realizat dintr-un plastic texturat, care de la depărtare poate fi confundat cu aluminiul, decorat cu două inserţii de plastic roşu. Deşi la prima vedere aceste bucăţi din plastic ar putea părea că sunt folosite pentru iluminare, adevărul este că ele nu se aprind, fiind doar elemente de design, fără vreo funcţie specială asemeni altor laptopuri de gaming.

De asemenea, zona din jurul tastaturii, care era în trecut realizată din metal pe laptop-urile Aspire V15, este din nou realizată din plastic. Roşul pare să fie motivul principal al designului, fiecare suprafaţă în parte fiind cumva decorată cu elemente din această paletă cromatică. Tastatura vine echipată cu sistem de iluminare LED de culoare roşie, trackpad-ul are margini colorate în culoarea roşie, iar în partea din spate, sistemul de răcire beneficiază de fante din plastic de culoare… roşie.

În timp ce capacul din plastic şi zona din jurul tastaturii par a fi realizate din plastic de calitate, aceste fante de evacuare a aerului cald sunt produse folosind un plastic foarte ieftin, deloc plăcut atingerii. Pe lateralele laptop-ului sunt amplasate toate port-urile necesare precum jack-ul combo de căşti, slot-ul pentru carduri SD, un USB 2.0 şi mufa de încărcare pe partea stângă, cât şi un port Ethernet, un HDMI, două USB 3,0 şi un USB Type-C pe partea dreaptă.

Capacul de la baza laptop-ului este de asemenea realizat dintr-un plastic nu tocmai calitativ, însă are destule fante prin care să absoarbă aer pentru răcirea componentelor. Vestea proastă pentru cei care doresc să cumpere un model inferior al lui VX15 de la Acer pentru a-l upgrada ulterior, este că accesul la componentele interne se face prin dezasamblarea completă a capacului de jos.

Fiind vorba despre un laptop cu ecran de 15”, tastatura include şi un numpad , cu taste de dimensiuni normale. Acer sugerează din nou că acest laptop este dedicat gamerilor şi când vine vorba despre tastatură, butoanele W, A, S şi D fiind decorate cu litere şi contur de culoare roşie. În afară de aceste artificii de design, tastatura este similară cu una obişnuită, oferind însă o cursă puţin mai lungă decât modelele de business sau de buget. Trackpad-ul este de dimensiuni mari şi nu are butoane, acesta putând fi apăsat pe toată suprafaţa.

Specificaţii tehnice

 • Nume: Acer Aspire VX15 (VX5-591G)
 • Ecran: 15.6”, TN, Full HD, anti-glare
 • CPU: Intel Core i7-7700HQ (4-core, 2.80-3.80 GHz, 6MB cache)
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, 4 GB GDDR5
 • RAM: 16 GB (2x 8GB) – DDR4, 2133MHz
 • SSD: Hynix 512 GB NVMe M.2
 • HDD: Toshiba 1TB HDD @ 5400rpm
 • Sunet: stereo, Dolby Audio
 • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x Thunderbolt 3 Type-C, HDMI, card reader, 3.5 mm jack
 • Alte dotări: tastatura cu iluminare
 • Acumulator:  3 celule
 • Greutate: 2,5 kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)
Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

Înainte de a trece la detalii despre cum se comportă acest laptop în utilizarea de zi cu zi, trebuie menţionat că modelul testat era un prototip. Acesta beneficia de hardware-ul listat mai sus, însă anumite componente nu erau tocmai gata pentru lansarea finală. În primul rând, modelul testat beneficia de un display cu panou TN, însă versiunea finală se livrează cu un panou IPS. De asemenea, procesorul Intel Core i7-7700HQ şi cipul grafic NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti nu erau modele finale, acestea nefiind compatibile cu toţi driverii pentru modelele comerciale.

Cu toate acestea, experienţa de utilizare a lui Aspire VX15 a fost una foarte plăcută. Acesta beneficiază de un SSD destul de rapid pentru a încărca sistemul de operare şi orice aplicaţie aproape instant, memoria RAM de 16 GB este de ajuns în zilele noastre chiar şi pentru rularea de jocuri pretenţioase sau de aplicaţii de productivitate şi creativitate, iar hard disk-ul de 1 TB funcţionează în parametri normali pentru un model pentru laptop-uri.

Deşi Aspire VX15 nu este nici pe departe cel mai silenţios laptop, sistemul său de răcire nu devine niciodată deranjant, nici în utilizare mai agresivă. Zgomotul produs de coolere nu este deranjant în niciun scenariu de utilizare, viteza coolerelor urcând treptat, în funcţie de nivelul de temperatură al procesorului, fără să crească brusc, ca în cazul altor modele. Se pare că acesta este destul de bine echilibrat, întrucât nicidoată suprafaţa din jurul tastelor nu s-a simţit fierbinte. Este recomandat însă să nu poziţionaţi lucruri care se pot topi uşor, precum ciocolată sau ambalaje din plastic în spatele acestui laptop, în jurul fantelor roşii de aerisire.

Tastatura este de dimensiuni normale şi păstrează formatul pe care l-am întâlnit în trecut pe alte laptop-uri Acer. Cursa tastelor este puţin mai mare decât în cazul laptop-urilor pentru productivitate, însă nu se apropie de experienţa pe care o poţi primi pe o tastatură obişnuită. Trackpad-ul este de dimensiuni normale şi poate fi apăsat pe toată suprafaţa sa, fiind echipat cu driveri care suportă gesturi multitouch.

Singurul inconvenient în utilizarea lui VX15 este întâlnit atunci când este necesară deplasarea lui. În ciuda faptului că nu include o unitate optică. Acest model este destul de voluminos şi greu (2,5 kg) şi nu poate fi cărat decât în ghiozdane şi genţi de dimensiuni mai mari. La acesta se adaugă şi încărcătorul, aducând greutatea totala la peste trei kilograme. Avantajul este că poţi avea cu tine un computer echipat pentru a îndeplini cam orice funcţie dorită, de la gaming „serios”, la aplicaţii de productivitate şi creativitate, precum Premiere Pro sau Photoshop.

Performanţă şi concluzii

Performanţă

Am menţionat anterior că modelul Acer VX15 testat nu era echipat cu hardware final, iar acest lucru este reflectat în unele dintre teste. În ciuda faptului că în majoritatea jocurilor s-a comportat exemplar pentru configuraţia hardware integrată, unele teste nu au putut folosi la adevărata cipul grafic, întrucât acesta nu beneficia de driveri oficiali.

Cipul grafic nu a putut fi actualizat la cele mai recente versiuni de driveri nici folosind GeForce Experience, singura variantă fiind NVIDIA WHQL drivers instalaţi prin Windows Update. Din fericire, jocurile testate nu au fost aproape deloc afectate de lipsa suportului pentru cel mai nou software oficial. Procesorul în schimb a funcţionat în parametri normali, oferind rezultate comparabile cu alte modele similare.

Pentru a putea compara rezultatele testelor lui VX15 cu cele obţinute de alte laptop-uri de gaming testate, am ales aceleaşi jocuri video, pe setările cele mai înalte, cu opţiunea anti-aliasing oprită şi în rezoluţie Full HD. Întrucât GTX 1050 Ti nu este un cip grafic recomandat pentru realitate virtuală sau 4K, am decis că testarea în aceste condiţii este inutilă.

Joc Framerate (1080p)
Ashes of the Singularity 19,9 FPS
BioShock: Infinite 70,18 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 23,4 FPS
Dragon Age: Inquisition 43,1 FPS
FarCry: Primal 39 FPS
Gears of War 4 47,5 FPS
Grand Theft Auto V 65,64 FPS
Hitman 38,35 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 59,89 FPS
Rainbow Six: Siege 73,9 FPS
Rise of the Tomb Raider 42,43 FPS
The Division 34 FPS
Thief 48,4 FPS
Total War: Warhammer 42,9 FPS

În cazul testelor de performanţă sintetice, se observă viteze mai mici de transfer atât pe HDD cât şi pe SSD faţă de modelele Acer Predator testate, însă în continuare vorbim despre unităţi de stocare foarte rapide. De asemenea, în testul Cinebench R15 este cel mai evident faptul că cipul grafic a întâmpinat probleme, performanţa de 1 FPS în testul OpenGL fiind rezultatul lipsei suportului oficial pentru driveri.

Test Scor
3DMark Fire Strike 6.561 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 1.840 puncte
3DMark Sky Diver 17.877 puncte
3DMark Time Spy 2.398 puncte
PCMark Creative 4.633 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 1 FPS, CPU 628 cb
WinRar 6.715 KB/s
HDTune SSD (Read) 316 MB/s

HDTune HDD (Read)

82,2 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 550,1 MB/s Write: 470,1 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 403 MB/s Write 338,2 MB/s

Concluzii

Acer VX15 este o soluţie de buget de luat în seamă atunci când eşti în căutarea unui laptop pentru gaming pe care să îl poţi căra după tine şi care să ofere performanţă acceptabilă în jocuri. Plecând de la premiza că display-ul va fi înlocuit cu un IPS înainte de lansarea oficială şi că nu vor mai exista incompatibilităţi cu driveri, la preţul corect, acest laptop ar putea deveni un best buy pentru computere portabile performante. Rămâne de văzut însă care va fi preţul la raft în România, întrucât acesta nu a ajuns încă în oferta magazinelor de specialitate.

Părţi pozitive

Hardware performant
Destule port-uri de conectivitate
Taste retro-iluminate

Părţi negative

Unele finisaje sunt realizate din plastic de slabă calitate
Greu de cărat zilnic alături de încărcător într-un ghiozdan normal.