Apple iPad - un produs revoluţionar sau doar un iPod mai mare?

Fanii Apple şi utilizatorii neutrii au aşteptat aseară cu respiraţia tăiată prezentarea tabletei minune despre care vuiau toate mediile de comunicare. Steve Jobs şi-a făcut apariţia în aceeaşi garderobă cu care ne-a obişnuit de mulţi ani şi, după trecerea succintă în revistă a succeselor din ultima vreme, a trecut la subiect: iPad.

În zilele şi săptămânile care au precedat lansarea oficială am asistat la o inflaţie de zvonuri nemaivăzută de la iPhone încoace. Şi, cu toată secretomania afişată de Apple, majoritatea zvonurilor s-au adeverit.

Etimologie

Steve Jobs, sau să spunem Apple, a ales un nume pe care mulţi îl consideră nepotrivit: iPad. Pad, în limba engleză, înseamnă tampon sau căptuşeală. De aici şi ironiile pe care numele iPad le atrage deja.

Poate că cei de la Apple ar fi putut fi mai inspiraţi în alegerea numelui. Sau poate nu. Cert este că, din punctul de vederele al marketingului, nu este nicio problemă. Tableta nu va întâmpina dificultăţi de vânzare din cauza numelui. Din alte cauze, poate. Dar nu din pricina numelui.

Apple iPad

Înainte să ne dăm cu părerea despre iPad trebuie spus că la baza opiniilor noastre stau informaţiile oficiale publicate de Apple pe site-ul oficial şi prezentările făcute de cei prezenţi la evenimentul de aseară. Aşadar, este vorba de o opinie preliminară, rezultată fără testarea propriu-zisă a produsului.

Construcţie

Apple a ştiut întotdeuna să realizeze gadgeturi extraordinare din punctul de vedere al construcţiei şi designului. iPad nu face nici el rabat de la calitate. Cântăreşte doar 0.68 Kg (versiunea fără 3G) şi are o grosime de numai 1.25 cm. În altă ordine de idei este şi uşor şi subţire.

În linii mari, iPad păstreză carateristicile de construcţie ale lui iPod Touch: un ecran mare, un singur buton pe partea frontală şi o construţie compactă. Se poate spune, aşadar, că cel puţin din punctul de vedere al construţiei avem de-a face cu un iPod mai mare. Poate de aici şi similitudinea numelor.

Apple iPad

Dimensiunile tabletei sunt 9.56 inch (242.8 mm) x 7.47 inch (189.7 mm). Ecranul, la rândul lui, are o diagonală de 9.7 inch şi un raport al imaginii de 4:3. Din mărturiile celor prezenţi la faţa locului aseară se pare că ecranul este foarte bun. De fapt, ecranul a fost întotdeauna unul din punctele foarte ale produselor Apple.

Nu ştim însă cât de bună va fi vizibilitatea în bătaia luminii naturale, ţinând cont că avem de-a face cu un ecran glossy. Ceea ce e clar însă este faptul că, la fel ca la iPhone, ecranul este multi-touch. Acest fapt deschide calea unor utilizări interesante. De exemplu, realizarea anumitor acţiuni în jocuri prin gesturi.

Apple iPad

Dotări tehnice

Apple are o filosofie. Bine, de fapt are mai multe, dar asta este una dintre ele: noi dezvoltăm (aproape) în totalitate produsul şi doar noi încasăm banii din vânzări. Aşa se face că cei de la Apple au venit cu un procesor sub brand propriu de 1 GHz.

Spaţiul de stocare pus la dispoziţie depinde de versiunea achiziţionată. Cea mai ieftină versiune oferă numai 16 GB flash. Cei care vor mai mult spaţiu pot opta contra cost pentru 32 GB sau 64 GB.

Versiunea de bază are Wi-Fi (b/g/n) dar nu oferă şi suport 3G. Pentru acesta trebuie să plăteşti suplimentar. În schimb, nu lipsesc suportul bluetooth şi GPS asistat (pentru modelul cu 3G). Nu are nici USB, nici slot SD. În schimb are ieşire audio de 3.5 mm.

Apple iPad

Mai lipseşte din această versiune de iPad camera foto. Asta deşi la nivelul sistemului de operare există funcţii (Take a Picture în agenda de contacte) care fac referire la aceasta. Probabil camera foto este deja pe lista următoarei versiuni de iPad, iar sistemul de operare a luat-o puţin înainte, anticipând-o.

Apple promite o autonomie de 10 ore pentru iPad.

Apple iPad

Software

iPad are la bază sistemul de operare iPhone OS 3.2. Dezvoltatorii vor fi nevoiţi să-şi modifice aplicaţiile actuale pentru a rula şi pe iPad, iar versiunile viitoare vor merge probabil atât pe iPad, cât şi pe iPhone / iPod.

O problemă de care se vor plânge mulţi, a cărei vină revine sistemului, este lipsa multitasking-ului. Era de aşteptat să ai multitasking la un tablet PC.

În Statele Unite, Apple iPad va deveni disponibil în următoarele două-trei luni.

Punctul nostru de vedere

Ca în orice democraţie, fiecare dintre noi are dreptul la opinie. Fiecare dintre noi are voie să ridice în slăvi sau să arunce cu pietre, pe baza propriilor convingeri. Iată părerile redactorilor go4it.ro legate de Apple iPad.

Liviu Mihai:

Sunt dispus să trec cu vederea unele scăpări şi limitări impuse de iPad. Nu mă deranjează faptul că browser-ul nu are suport flash. Oricum, pentru cei care se plâng că nu pot vedea clipuri video prin streaming, HTML5 cu tag pentru video bate la uşă. Deja a început să fie implementat pe YouTube şi Vimeo.

Dacă aş avea iPad l-aş folosi în mare parte pentru browsing şi în mai mică parte pentru filme şi PIM (Personal Information Manager). Nu aş lucra pe el şi nici nu aş avea pretenţia de a-mi înlocui laptopul. Aşa că nu plâng nici după suportul multitasking. În schimb, nu-mi place raportul 4:3 al ecranului. Pur şi simplu nu mai concep să mă uit la filme acest format sau să văd benzi negre cât jumătate de ecran.

Apple iPad

Pe de altă parte mă atrag numeroasele aplicaţii care vor merge şi pe iPad, prin prisma ecranului de aproape 10 inch. Dacă la iPhone era o adevărată plăcere să zburzi în grădina cu aplicaţii, gândiţi-vă cum va fi pe 10 inch!

Cum am mai spus, iPad are limitările şi lipsurile lui. Unele scăpate poate din vedere, altele lăsate intenţionat pentru versiunile viitoare. Privind însă în ansamblu, iPad este chiar un gadget interesant, atâta vreme cât nu exagerezi cu pretenţiile şi nu te aştepţi să-ţi înlocuiască telefonul sau calculatorul. Este un produs pe o nişă separată, iar Apple ştie ce face. iPad va fi un succes şi nici nu va ştirbi vânzările de iPhone. Cumva, Apple a reuşit să facă loc pe piaţă unui nou sergment pe care se vor înghesui cu siguranţă şi alţii.

George Olteanu:

Dacă ar fi avut şi funcţie de telefon, aş fi spus că e un iPhone pe steroizi, mai ales că are la bază platforma iPhone OS ajunsă la versiunea 3.2. Aşa, e doar un tablet PC care se detaşează de concurenţă mulţumită ecranului multitouch şi a construcţiei ireproşabile.

Îmi place iPad din multe puncte de vedere (design, interfaţă, aplicaţii, conectivitate), păcat însă că nu vine cu un sistem de operare mai permisiv, mai complex. iPhone OS este foarte potrivit pentru un smartphone, dar nu şi pentru un tablet PC. Steve Jobs consideră însă că software-ul PC nu este necesar şi că dotările iPad-ului sunt suficiente. Ei bine, aici nu sunt de acord. Vreau să pot instala spre exemplu un browser cu suport Flash şi nu vreau să fiu dependent de iTunes. De asemenea, spaţiul de stocare mi se pare insuficient - până şi cei 64 GB mi se par puţini, nu mai zic de 16 GB sau 32 GB. Gândiţi-vă că un film HD ocupă cam 8 GB.

Iarăşi, Steve Jobs are o altă părere (strategic vorbind, mai bună). Pentru început, spaţiu puţin şi pe memorie flash ieftină - mai târziu trecem la SSD-uri. De asemenea, utilizatorii nu au nevoie de cameră web, o amânăm pentru la anul. Suport Flash? Ei, oricum va fi de domeniul trecutului. HTML5 este de viitor. Pe fanii Apple se pare că nu îi deranjează sau mai bine spus nu îi deranjează atât de tare încât să părăsească ambarcţiunea cupertineză.

Apple iPad

Legat de preţurile de comercializare, cred că sunt cele corecte (aici mă refer la cele practicate în US, nu cele care vor fi în România). Poate diferenţa dintre versiunea cu 3G + Wi-Fi şi cea cu Wi-Fi este discutabilă. Mi se pare un pic cam mult 130 $ pentru modulul 3G/HSDPA care se traduce prin abonamente de date (deci costuri suplimentare), viteză mică, singurul beneficiu fiind acoperirea mai largă.

Concluzia mea? Apple iPad, ca şi iPhone, se va bucura de popularitate pe continentul nord-american. Pe piaţa din Europa, va avea dificultăţi în a deveni un produs bine vândut, din cauza preţurilor mult mai ridicate. Ca orice gadget, are plusurile şi minusurile sale. Minusurile vor fi acoperite în timp, odată cu apariţia unor noi generaţii. Ne rămâne însă în minte impactul puternic pe care l-a avut primul iPad (ca şi primul iPhone) mulţumită unei mediatizări aş spune inegalabile.

Daniel Ion:

Apple a creat un produs nou care nu este doar incredibil, extraordinar, superb, ci este şi magic. Nu mă credeţi pe mine pe cuvânt. Vă invit să urmăriţi clipul de promovare de pe site-ul Apple. Urmăresc îndeaproape industria IT de mai bine de patru ani, iar descrierile făcute de mai marii Apple în acest clip nu sunt pentru mine. Ei vorbesc unei categorii de utilizatori care nu au mai pus până acum mâna pe un laptop, netbook sau chiar un telefon inteligent. Cu iPad, Apple se adresează acelor utilizatori care "au mai mulţi bani decât judecată sănătoasă", aşa cum bine spunea unul dintre editorii de la Gizmodo.com, încercând să justifice existenţa produsului.

Voi vorbi în continuare din perspectiva unui utilizator român, cu un bagaj de cunoştinţe bogat în domeniul IT. iPad nu este şi nu va fi nici peste două-trei generaţii mai bun decât un netbook. Atâta timp cât nu va putea rula decât o singură aplicaţie odată, cât memoria flash internă este limitată la 64 GB, cât nu acceptă conectarea unor periferice decât prin intermediul unor adaptoare sau modul Bluetooth, el va fi inutil în bagajul unui român sau chiar pe măsuţa decorativă din camera de zi. Tabletele sau tablet PC-urile de la alţi producători încă se mai lasă aşteptate în segmentul entry level, însă vor reuşi să depăşească un iPad chiar şi la a treia iteraţie a sa.

Preţul poate că este bun pentru Statele Unite, dar în ţara noastră, cea mai ieftină versiune va ajunge probabil la un preţ de peste 3.000 de lei. Un Asus T91 ar putea ajunge în ţara noastră la puţin peste 2.000 de lei şi menţionăm că are suport multi-touch. Sunt sigur că se va vinde iPad şi în România, însă la fel de bine se vând şi maşinile de peste 100.000 €. Cine are destui bani îşi permite oricând să cumpere un produs de care s-ar putea să fie nemulţumit peste o săptămână sau care nu face mai multe lucruri decât cel pe care-l are deja.

Trebuie să recunosc faptul că imi place totuşi ceva la iPad şi anume ecranul. Îi felicit pe cei de la Apple că au folosit matrice IPS, întâlnită şi la iMac-urile de mari dimensiuni. Calitatea imaginii şi unghiurile de vizibilitate sunt mult mai bune decât la portabilele obişnuite. În plus, au rezistat tentaţiei de-a folosi un ecran cu aspect wide, apelând la unul 4:3, mai potrivit pentru navigare pe Internet şi lectura cărţilor.

Celor care susţin că interfaţa iPad se mişcă repede şi va oferi o experienţă de lucru excelentă le spun că atunci când ai o singură aplicaţie deschisă, e normal să fie aşa. Pe cei care susţin că stocarea oferită este de-ajuns, îi întreb cât de mari sunt directoarele cu muzică, imagini şi filme de pe calculatoarelor lor. Sunt sigur că se vor găsi utilizatori atehnici, cu nevoi limitate care vor considera iPad cel mai potrivit dispozitiv pentru ei. Din fericire, eu nu sunt în target-ul Apple şi vreau să cred că nici marea majoritate a românilor nu sunt. În final, repet invitaţia de-a urmări acel clip oficial de prezentare. Poate veţi înţelege voi pentru cine şi de ce iPad este o tabletă magică. Noi n-am reuşit.

Apple iPad

Ionut Popa:

Ca de obicei Apple a reuşit să creeze o adevărată euforie pentru lansarea iPad, fără a anunţa nimic oficial până azi, 27 ianuarie. Dacă aşteptările au fost la fel de mari ca în cazul iPhone-ului reacţiile de după nu au fost aşa de pozitive, dar nu are sens să vorbesc despre asta şi mai bine vă spun părerea mea.

Cel mai important lucru pe care nu-l înţeleg despre Apple iPad este ce ar trebui să fac exact cu el. Este portabil, dar nu mă văd cărându-l cu mine împreună cu laptopul nelipsit, nu îl văd folosit prea mult prin casă unde am şi desktop cu monitor Full HD. Nu văd cum aş putea reda filme Full HD in format mkv (de fapt in orice alt format decât quicktime). Nu mai zic de faptul că nu toate magazinele din spatele iPad (iTunes, AppStore şi iBooks) sunt disponibile pentru ţara noastră.

Al doilea lucru care nu îmi place este arhitectura închisă Apple (merge excelent cu alte produse Apple şi cam atât) şi lipsa unor lucruri necesare în 2010: webcam, slot de memorie SD, port USB, suport Flash in browser fiind cele mai notabile. Cu toate acestea trebuie să recunosc că Apple iPad este un gadget care arată foarte bine, este rapid (cel puţin aşa reiese din prezentările oficiale) şi este foarte uşor de utilizat.

Ca preţ surprinde faţă de alte dispozitive Apple, dar din păcate la noi o să ajungă cu cel puţin 50% mai scump, cum se întâmplă acum cu celelalte gadgeturi din portofoliul Apple. Rămânde însă să vedem ce îi poate pielea lui iPad odată ce va ajunge şi la noi în redacţie.