Apple a prezentat noul MacBook Air: Haswell, stocare SSD PCIe şi autonomie mai bună

Apple a prezentat noul MacBook Air: Haswell, stocare SSD PCIe şi autonomie mai bună

Prezentarea din cadrul WWDC 2013 s-a axat în principal pe software, însă, pe lângă iOS 7, OS X 10.9 şi noile servicii iCloud, Apple nu a uitat şi de hardware. Un partener important pentru Intel, Apple nu putea rata actualizarea liniei MacBook Air cu noile procesoare Haswell, iar staţia de lucru Mac Pro, care nu a mai cunoscut o actualizare de foarte multă vreme, a fost complet refăcută. Pentru noutăţi despre MacBook şi iMac va trebui însă să mai aşteptăm…

Carcasa noului MacBook Air este neschimbată, tot aşa cum neschimbate sunt şi rezoluţiile ecranelor, 1366 x 768 pixeli în cazul versiunii de 11” şi 1440 x 900 în cazul celei de 13”, sau capacităţile bateriilor: 35 Wh, respectiv 50 Wh. Adevăratele schimbări sunt ascunse în interior, acestea afectând procesorul, stocarea internă şi memoria.

Procesorul folosit acum este MacBook Air este Core i5-4250U, un membru al gamei Haswell ULT care este tactat la 1,3 GHz şi are o frecvenţa maximă de 2,6 GHz în modul Turbo. Opţional, cei care au nevoie de mai multă putere vor putea opta pentru un i7-4650U, care va rula la 1,7 GHz şi va oferi o frecvenţă Turbo de 3,2 GHz. Ambele versiuni vor oferi grafică integrată Intel, nucleul grafic fiind HD 5000 tactat la 1 GHz în cazul Core i5 şi 1,1 GHz în cazul Core i7.

Schimbări importante au survenit şi la nivelul stocării, Apple mutând stocarea internă SSD de la interfaţă SATA la cea PCIe 2.0 2x, capabilă să ofere o viteză dublă de transfer. Cu această ocazie, Apple a dublat şi capacităţile de stocare implicite ale modelului de 11” la 128 şi 256 GB, păstrând preţurile pentru primul caz (999€) dar scumpind cu 100€ modelul superior (1199€), şi a păstrat aceleaşi capacităţi pentru modelul de 13”, dar le-a ieftinit cu câte 100€ (1099€, respectiv 1299€).

În final, memoria RAM a trecut de la chipuri DDR3 la LPDDR3, care a fost până acum o opţiune doar pentru cipurile pentru telefoane mobile sau tablete, dar care acum este suportată şi de Haswell. LPDDR3 oferă eficienţă energetică mai mare, lăţime de bandă mai mare şi rate de transfer mai ridicate, MacBook Air oferind opţiuni pentru 4 sau 8 GB memorie RAM.

Pe lista dotărilor noilor MacBook Air se numără două porturi USB 3.0, un port Thunderbolt şi ieşire video Mini DisplayPort, modelul de 13” plusând şi cu un card reader SD. Interfaţa wireless a fost şi ea actualizată la standardul 802.11 ac, acesta fiind secondată de un modul Bluetooth 4.0

Unul dintre aspectele importante promovate de Apple a fost autonomia. Prin optarea pentru componente cu un consum energetic mai mic, compania afirmă că versiunea cu ecran de 11” a modelului MacBook Air va oferi o autonomie de 9 ore iar cea de 13” va oferi nu mai puţin de 12 ore, salturi importante de la cele 5, respectiv 7 ore.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News