Asus F81 – performanţe foarte bune într-un pachet de 14”

05.03.2009
Asus F81 – performanţe foarte bune într-un pachet de 14”
Asus F81 – Concluzie

Concluzie

Per ansamblu, Asus F81 ne-a lăsat o impresie foarte bună. Performanţele sale tind spre segmentul de top şi sunt oferite într-un pachet mai compact. Faptul că se pot rula jocuri de ultimă generaţie pe el este un bonus ce merită luat în seamă. Deşi construcţia nu este de excepţie, ne-a fost aproape greu să-i găsim motive de critică. Ecranul iluminat cu LED-uri nu ne-a impresionat la fel de mult precum cel al ultra-portabilului Sony VAIO TT, însă se ridică deasupra celor cu lămpi CFL. Dacă ar fi punctat ceva mai bine la capitolul autonomie, Asus F81 ar fi avut o bilă albă în plus. Chiar şi aşa, cei care doresc performanţă peste medie, însă nu vor să sacrifice portabilitatea ar putea fi interesaţi de modelul de faţă.

Asus F81 - performanta portabila in pachet de 14

Plusuri şi minusuri:

[+] performanţă peste medie într-un format mai compact

[+] placă grafică ce poate rula jocuri actuale

[+] ecranul iluminat cu LED-uri

[] autonomie mediocră

[] restpad-ul se încălzeşte sesizabil

Asus F81 – Construcţie şi dotări

Performanţa în domeniul laptop-urilor este de multe ori asociată cu dimensiunile mari. Trecerea la procese fabricaţie mai mici, cum ar fi cel pe 45 nm pentru procesoare, a permis creşterea performanţelor şi, în acelaşi timp, scăderea comsumului şi necesităţilor de răcire ale sistemelor. Asus F81 face parte din gama de portabile multimedia a producătorului taiwanez şi vine să ne impresioneze cu performanţe ridicate într-un pachet mai mic.

Asus F81 cu ecran 16:9 de 14

Construcţie şi dotări

Diagonala ecranului lui F81 este de 14”, însă aspectul său a fost a preluat trendul actual de optimizare pentru filmele high definition. Rezoluţia sa de 1366×768 este specifică televizoarelor cu raportul între lungime şi înălţime de 16:9. Aceste specificaţii sunt însă eclipsate de iluminarea cu LED-uri combinată cu un filtru extern denumit de Asus Color Shine, de tip glare. Pe latura superioară a ecranului se găseşte o cameră web de 1.3 MP. Plasticul în care este integrat afişajul este lucios şi nu am putut să nu remarcăm designul suprafeţei exterioare.

Asus F81 - conectorii de pe latura stanga

La înterior, plasticul din jurul tastaturii are o textură care ar trebui să împiedice transpirarea palmei. Touchpad-ul este destul de mare şi încorporează un cititor de amprente între butoanele sale. Difuzoarele Altec Lansing au fost poziţionate pe latura din faţă a portabilului, tot acolo regăsindu-se cititorul de carduri şi comutatorul pentru placa de reţea wireless. Pentru a nu afecta designul simetric de pe laturile lui F81, capacul unităţii optice preia liniile carcasei. În partea stângă se găsesc majoritatea conectorilor. Alături de două mufe USB şi cei doi conectori audio mai avem o mufă video HDMI, conectorii LAN şi cel pentru modem, dar şi portul Express card. În spatele portabilului au fost amplasate mufa video VGA şi cel de-al treilea conector USB.

Asus F81 - capacul de plastic lucios al ecranului

Dacă exteriorul nu arată rău deloc, surpriza plăcută vine la trecerea în revistă a configuraţiei. Placa de bază este construită în jurul unui chipset M671DX de la SiS şi este dotată cu un procesor Intel Core 2 Duo P8700 destul de capabil ce rulează la frecvenţa de 2,53 GHz. Cele două module de memorie DDR2 au fiecare o capacitate de 2 GB, însă sistemul de operare Vista pe 32 de biţi poate folosi doar 3 GB. Unul din atuurile lui Asus F81 este placa video. Producătorul l-a dotat cu un chipset video Mobility Radeon HD 4570 de la ATI, ajutat de o cantitate de memorie de 512 MB. Unitatea optică a portabilului este de tip DVD RW, iar stocarea datelor se face pe un HDD SATA de 320 GB. Ţinând cont de dotări, greutatea de 2,4 kg a laptopului poate fi considerată acceptabilă. Dimensiunile sale sunt 34x24x3,8 cm.

Asus F81 – Performanţe

Performanţe

Configuraţia lui Asus F81 ne-a părut de la început foarte promiţătoare şi nu a dezamăgit în testele realizate. Procesorul şi cantitatea de memorie sunt suficiente pentru majoritatea nevoilor unui utilizator obişnuit. Nici chiar lucrul în Adobe Photoshop nu este o problemă din punct de vedere al performanţei, limitările venind din partea rezoluţiei ecranului. În ceea ce priveşte calitatea imaginii, F81 ne-a încântat ochii. Afişajul glare nu se comportă foarte bine într-un mediu foarte luminos sau atunci când utilizatorul stă cu spatele la o sursă de lumină, însă reproducerea culorilor este bună. Unghiurile de vizibilitate ne aşteptam să fie ceva mai mari, însă chiar şi aşa sunt destul de bune. Am putea spune chiar că luminozitatea maximă este deranjant de puternică într-un birou iluminat artificial, ea fiind poate utilă în lumină naturală.

Asus F81 - ecranul de tip glare, iluminat cu LED-uri

Tastatura nu se remarcă în vreun fel, dar parcă am fi dorit ca suprafaţa tastelor să fie puţin mai mare. Am simţit puţin lipsa butoanelor multimedia dedicate. Singurul buton separat al lui F81 este cel de lângă butonul de pornire şi cu ajutorul său se pot schimba profilurile de performanţă ale sistemului. Deşi în timpul testelor nu am avut niciodată nevoie de mai mult de trei porturi USB, ne putem gândi la câteva scenarii în care ar fi fost necesare patru. Ţinând cont că utilizarea comodă a portabilului include folosirea unui mouse şi implicit ocuparea unui port USB, rămân doar două disponibile.

Asus F81 - capacul unitatii optice, integrat in designul carcasei

Placa video separată a lui Asus F81 face parte din ultima generaţie de la ATI şi aceasta ne-a încurajat să o testăm în jocuri. Am apelat la două FPS-uri relativ recente şi pe care le-am prezentat şi pe site: Far Cry 2 şi Crysis Warhead. Nu mică ne-a fost mirarea când am reuşit să le rulăm la rezoluţia nativă a ecranului. Far Cry 2 a fost jucabil (25-30 fps) la un nivel de detaliu mediu, iar în cazul lui Crysis Warhead a trebuit să mulţumim doar cu o parte din setări pe nivel mediu. La rularea benchmark-ului 3DMark06 cu setările default, sistemul a obţinut 3195 de puncte. Cert este că o persoană care mai joacă din când în când câte un titlu, fie şi el actual, poate achiziţiona cu încredere Asus F81.

Autonomie

Asus F81 are o greutate de 2,4 kg

Bateria din dotarea portabilului are şase celule şi are o capacitate de 4400 mAh. Nu am avut aşteptări prea mari de la ea aşa că nu ne putem declara dezamăgiţi de performanţa mediocră. Pentru testul multimedia am folosit profilul de performanţă Entertainment. La rularea unui DVD video din unitatea optică folosind Windows Media Player, cu sunetul pornit şi o pereche de căşti conectată, bateria s-a consumat într-o oră şi 40 de minute. Luminozitatea ecranului a fost setată la un nivel mediu, iar placa de reţea wireless era dezactivată.

Asus F81 - restpad-ul se incalzeste in timpul functionarii

Pentru testul de lucru în mediul office am folosit profilul Battery Saving. Reţeaua wireless a fost activă şi folosită pentru navigarea pe Internet. Au fost editate documente şi aplicaţia Winamp a rulat în continuu, pentru redarea muzicii fiind folosită o pereche de căşti. Luminozitatea ecranului a fost ţinută tot la un nivel mediu. În aceste condiţii, autonomia lui F81 a fost de două ore. Trebuie menţionat faptul că indiferent de nivelul de încărcare al procesorului şi de aplicaţiile rulate, restpad-ul se încălzeşte în stânga touchpad-ului. Dacă temperatura sa nu a fost deranjantă în timpul testului de autonomie office, la rularea jocurilor acea zonă s-a încălzit puţin mai mult.