Asus UX50V: oglinda de 15.6 inch cu creier

11.06.2009
Asus UX50V: oglinda de 15.6 inch cu creier

Calculatoarele portabile cu accente “fashion” sunt în ultima vreme din ce în ce mai promovate. Nu am studiat cererea de pe piaţă, însă Asus pare-se că ştie destul de bine cât de căutat este un laptop lucios, cu cristale Swarovski sau alte podoabe. Totuşi, cu modelul Asus UX50V, taiwanezii au întrecut măsura. Deşi nu prezintă elemente preţioase, acest notebook de 15.6 inch are o înzestrare cu efect de bumerang – luciul exagerat al carcasei şi al display-ului. Detaliez.

Design

Dacă în privinţa carcasei nu am avut de ce să fiu nemulţumit (exceptând că se umple de amprente), cu display-ul lucrurile stau cu totul altfel: nu am putut să mă obişnuiesc să fiu un actor în rolul principal, în orice activitate derulată la calculator. Nu în faţa lui aşa cum probabil te gândeşti, ci chiar pe ecran. Ca să fiu mai clar, monitorul este o oglindă în toată regula. Fie că te uiţi la un film, compui poezii sau navighezi pe Internet, figura ta (in)expresivă te va urmări precum propria umbră. Doar domnişoarele ce petrec ore întregi în faţa oglinzii şi exersează la îmbunătăţirea carismei (sau pur şi simplu au o doză mai mare de narcisism şi adoră să se privească) vor fi probabil încântate pentru că în acest fel vor câştiga timp. Restul, cu siguranţă nu.

Asus UX50V

Păcat de construcţia bunicică a acestui notebook. UX50V este solid, bine proporţionat, iar tastatura şi touchpad-ul sunt printre cele mai reuşite. Tastatura este excelent spaţiată şi iluminată cu LED-uri, iar pad-ul este foarte responsiv şi precis. Inconvenientele de ordin constructiv ţin de amplasarea port-urilor USB şi audio în spate. Există un singur USB poziţionat pe partea lateral-sângă, dar şi acesta este acoperit de o uşiţă rabatabilă, din plastic. Tot acolo se află şi slot-ul pentru carduri SD. De asemenea, şi la switch-ul pentru Wi-Fi ajungi cu dificultate, în special din cauza poziţionării proaste (tot prin zona USB-ului lateral, dar undeva aproape de baza carcasei.

O ultimă problemă pe care am remarcat-o este una pe care sincer nu am întâlnit-o la niciun alt calculator, fie el notebook sau desktop: butonul de Power. Am rămas mirat în câteva rânduri când am dat să pornesc laptop-ul şi nimic. Totul până când mi-am dat seama că butonul în cauză este unul mai pretenţios – trebuie apăsat cumva cu vârful unghiei dacă vrei să fii sigur că pleacă din prima. În concluzie, avem destule minusuri la capitolul design. Până să ajungem să vorbim despre performanţe, trebuie să te gândeşti serios dacă designul bazat pe reflectarea imaginii proprii te reprezintă.

Asus UX50V

Specificaţii şi performanţe

  • CPU: Intel Core 2 Solo, 1.4 GHz
  • RAM: 4 GB DDR2
  • Display: LCD 15.6 inch, 1366 x 768 pixel, iluminare LED
  • Video: Hibrid – nVidia GeForce G105M / Intel GMA 4500HD
  • Stocare: HDD Hitachi, 320 GB, 5400 RPM, SATA-II
  • Unitate optică: DVD-Writer, slot drive
  • Conectivitate: Wi-Fi, Bluetooh, LAN, 3 x USB 2.0, HDMI, VGA
  • OS: Windows Vista Ultimate
  • Altele: Webcam de 1.3 MP, difuzoare Altec Lansing, cititor de carduri, Asus Express Gate (sistem de operare alternativ, economic, simplificat pentru lucrul pe Internet şi accesul la conţinutul multimedia)
  • Dimensiuni: 38,5 x 25,7 x 2,89 – 3,26 cm
  • Greutate: 2,6 Kg (cu bateria de 4 celule)

Asus UX50V

Deşi Asus UX50V face parte din gama “Superior Mobility”, testele au dovedit că notebook-ul taiwanez este o piesă de valoare medie, în niciun caz un turn sau o regină.

Ca să înţelegeţi mai bine, performanţele sale sunt un pic mai bune decât cele ale unui netbook. Asus UX50V are un software complex (Power4Gear) care permite selectarea a trei moduri de lucru, în funcţie de cât de tare doreşti să-l forjezi sau dacă vrei să economiseşti energie: Battery Saving, Entertainment şi High Performance. În modul Battery Saving se activează chipset-ul grafic integrat de la Intel şi scade frecvenţa procesorului, iar în celelalte două intră în scenă chipset-ul nVidia GeForce G105M şi CPU-ul urcă la capacitate maximă.

Asus UX50V

Pentru rularea fluentă a filmelor High Definition, am fost nevoit să apelez la ultimele două opţiuni şi chiar şi aşa gradul de încărcare al procesorului a ajuns în jurul procentului de 90%. Este lesne de dedus că filmele Full-HD 1080p au îngenuncheat notebook-ul. Procesorul Core 2 Solo este ceva mai performant decât Intel Atom, însă nu este recomandat celor care au de gând să folosească aplicaţii mari consumatoare de resurse. Iată şi câteva rezultate în cifre:

Grad de încărcare CPU

  • Redare HD 720p: 87%
  • Redare Full-HD 1080p: 100% (filmul merge în frame-uri şi la un moment dat îngheaţă)
  • Arhivare folder i386 (6000 fişiere, 572 MB): 8 minute şi 5 secunde
  • HDD Index citire (Sandra 2009): 51,1 MB/s

Autonomie

  • Redare film HD (High Performance): 1 oră şi 30 de minute
  • Mediu Office (Battery Saving): TBA

Asus UX50V

Concluzie

Privit în vitrină este irezistibil, utilizat zi de zi devine încet dar sigur un companion antipatic. Asus UX50V este recomandat doar celor care pun mare preţ pe aspectul stilat şi îi interesează mai puţin performanţele şi comoditatea (ecranul-oglindă este deranjant).

Plusuri şi minusuri

[+] Design plăcut;
[+] Tastatură şi touch-pad excelente;
[+] Ecran cu iluminare LED
[+] Sistem de operare alternativ Asus Express Gate.

[-] Suprafeţele lucioase sunt comparabile cu o oglindă, deranjează;
[-] Procesorul Core 2 Solo nu este capabil să redea conţinut 1080p;
[-] Acces greoi la interfeţele de conectare;
[-] Autonomie scăzută.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News