ASUS Eee PC 1215B – un netbook numai bun pentru multimedia

28.03.2011
ASUS Eee PC 1215B – un netbook numai bun pentru multimedia

ASUS Eee PC 1215B este un netbook construit în jurul platformei AMD Brazos APU şi procesorul AMD E-350. Cu un mai bun nivel de integrare decât platforma Intel Atom şi ajutat de o interfaţă grafică din seria Radeon HD 6310, AMD Brazos este o platformă compactă, orientată către multimedia şi optimizată pentru folosirea cât mai eficientă a bateriei.

Construcţie şi design

În privinţa aspectului, Eee PC 1215B este practic identic cu mai vechiul Eee PC 1215N, o soluţie cu procesor Intel Atom N525 şi interfaţă grafică din seria NVIDIA Ion.

La exterior, ASUS Eee PC 1215B se prezintă într-o carcasă cu design seashel, caracterizat prin forme rotunjite şi suprafeţe din plastic cu aspect cauciucat. Din păcate nu am scăpat de finisajele lucioase, prezente în zona suportului pentru tastatură şi rama ecranului.

Construcţia carcasei este destul de solidă, dar atenţia la detalii acordată de inginerii ASUS nu e chiar la nivelul aşteptărilor.

Tastatura chiclet flexează atunci când apăsăm mai tare butoanele, iar spaţiul rămas sub butoane ar putea lăsa loc pentru pătrunderea prafului sau alte resturi ce ar putea crea probleme mai târziu. Chiar dacă este vorba de un netbook, tastele sunt de dimensiuni normale şi bine diferenţiate.

Touchpad-ul are o suprafaţă generoasă şi răspunde bine la comenzi, însă tastele click dreapta/stânga sunt greu de apăsat şi cam incomode.

Dedesubtul carcasei a primit un finisaj texturat şi acelaşi plastic negru. Căldura generată de procesor este evacuată prin partea stângă, iar fantele pentru admisia aerului sunt dispuse în partea dreaptă şi partea din faţă. Cele două slot-uri pentru memorie RAM sunt poziţionate în spatele unui capac detaşabil , fixat cu ajutorul unui singur şurub.

Ecranul de 12 inch a primit finisaj glossy şi afişează o rezoluţie de 1366×768 pixeli. Calitatea imaginii nu dezamăgeşte, iar luminozitatea oferită este în general suficientă şi pentru zilele însorite.

Difuzoare se aud destul de bine şi la un volum suficient pentru a acoperi zgomotele ambiante din încăpere. Totuşi, nu trebuie să aveţi aşteptări prea mari când vine vorba de muzică.

Conectorii sunt amplasaţi doar în zonele laterale. În partea stângă putem găsi ieşiri VGA şi HDMI, respectiv un conector USB 2.0. Partea dreaptă adăposteşte conectorii pentru căşti şi microfon, conectorul Gigabit LAN şi doi conectori USB 3.0.

Detalii tehnice

  • Ecran: 12.1 inch (rezoluţie 1366 x 768 pixeli, finisaj glossy, iluminat cu tehnologie LED)
  • Procesor – AMD E-350 ( 1.6GHz, dual-core)
  • Interfaţă Grafică integrată – AMD Radeon HD 6310
  • Memorie RAM – 4 GB DDR3
  • Harddisk – 320 GB (5400 RPM)
  • Reţea – Wireless N, Bluetooth 3.0, Gigabit LAN
  • Conectori – USB 2.0, 2x USB 3.0, VGA, HDMI, căşti, microfon
  • Accesorii – card reader, webcam
  • Sistem de operare – Windows 7 Home Premium
  • Acumulator – 6 celule (5200 mAh, 56 Wh)
  • Dimensiuni – 296 x 203 x 38 mm
  • Greutate – 1.45 Kg

Chiar dacă mai târziu decât aş fi sperat, AMD a reuşit până la urmă să ofere o alternativă competitivă la platforma Intel Atom şi superioară acesteia din mai multe puncte de vedere.

Platforma AMD Brazos este construită în jurul unui aşa numit Accelerated Processor Unit (APU), mai exact un chip care conţine procesorul standard (CPU), procesorul grafic (GPU) şi controller-ul de memorie. Prin contrast, procesorul Intel Atom are nevoie de un chipset separat care să pună la dispoziţie controller-ul de memorie şi interfaţa grafică, soluţie mai puţin eficientă în privinţa consumului de energie şi care limitează până la urmă performanţa.

ASUS Eee PC 1215B dispune de un procesor dual-core AMD E-350 la 1.6GHz şi interfaţă grafică AMD Radeon HD 6310, tactată la 500 MHz. Cele două sunt gestionate de un singur controller de memorie dual-channel DDR3.

Performanţe

Chiar dacă sistemele netbook nu sunt chiar prima alegere la care ne-am gândi atunci când vine vorba de jocuri, ASUS Eee PC 1215B a dovedit că poate rula şi jocuri PC, ce-i drept la limita a ceea ce poate fi considerat jucabil.

Datorită motorului grafic bine optimizat pentru sisteme mai slabe, am ales jocul DiRT 2, un simulator de raliu foarte apreciat, produs de Codemasters. La rezoluţia nativă a ecranului şi profil de calitate Ultra Low Detail, benchmark-ul integrat a măsurat 23,4 cadre pe secundă, nu tocmai bine dar totuşi jucabil. Reducerea rezoluţiei la 1024 x 600 pixeli a permis obţinerea a 26,6 cadre pe secundă, dar cu preţul unei imagini mai puţin clară. Prin contrast, la aceeaşi rezoluţie de 1024 x 600 pixeli, ASUS EeePC 1215N a obţinut 29,9 cadre pe secundă.

Rezultatele obţinute în 3DMark Vantage încadrează modelul Eee PC 1215B la un nivel de performanţă apropiat altor sisteme cu procesor dual-core Intel Atom şi interfaţă grafică NVIDIA ION.

În PCMark Vantage, ASUS Eee PC 1215B capătă un avantaj clar în faţa modelului Eee PC 1215N, obţinând un scor general de 2376 puncte, faţă de numai 1837 puncte pentru versiunea cu procesor Intel Atom D525 şi grafică NVIDIA Ion 2. Totuşi, interfaţa grafică Radeon HD 6310 a obţinut numai 2087 puncte în secţiunea Gaming, faţă de 2401 puncte obţinute de NVIDIA Ion 2.

Secţiunea Communications avantajează clar procesorul AMD C-350, care a obţinut un total de 2257 puncte, faţă de numai 1677 puncte pentru procesorul Intel Atom D525.

Din păcate harddisk-ul folosit de ASUS Eee PC 1215B nu prea a reuşit să impresioneze. Testele rulate de aplicaţia HD Tach au măsurat un timp de acces mediu de 19.8 ms şi 41.5 MB/s viteză medie pentru citirea datelor.

Autonomie

Folosit pentru navigare pe internet şi activităţi office, ASUS Eee PC 1215B a funcţionat timp de 4 ore, folosind profilul Power Saver şi placa de reţea wireless pentru acces la internet. Iluminarea ecranului a fost ajustată la 50%.

Cu acelaşi profil de economisire a energiei şi luminozitatea ecranului ajustată la 70%, filmul de test cu rezoluţie 720p a rulat timp de 3 ore şi 40 minute.

Dacă în privinţa autonomiei video rezultatele sunt similare modelului Eee PC 1215N, regimul office nu pare să avantajeze platforma AMD Brazos, autonomia fiind redusă cu aproximativ o oră.

Concluzie

ASUS Eee PC 1215B poate rula la un nivel de performanţă rezonabil atât sistemul de operare, dar şi conţinut media cum ar fi secvenţe YouTube la rezoluţie 1080p sau filme Blu-ray. Jocurile PC nu sunt complet peste posibilităţile acestui sistem, mai ales dacă ne limităm la titluri apărute acum câţiva ani.

Sistemul de răcire este silenţios, calitatea imaginii numai bună pentru filme, iar difuzoarele integrate nu dezamăgesc.

Din păcate Eee PC 1215B are şi unele neajunsuri, cum ar fi trackpad-ul cu butoane mai greu de apăsat şi tastatura nu foarte bine fixată. Plasticul din care este confecţionată carcasa este puţin lucios şi reţine uşor urmele de transpiraţie şi amprente.

[+] performanţe bune, pentru un netbook
[+] poate reda cursiv chiar şi fişiere video la rezoluţie 1080p
[+] placa video integrată poate reda şi jocuri PC mai puţin pretenţioase
[+] ecran luminos şi cu un bun nivel de contrast
[+] conectivitatea USB 3.0
[+] autonomia bateriei
[-] ecran lucios
[-] tastatura flexează când este apăsată

Urmărește Go4IT.ro pe Google News