Asus EEE PC, laptopul de 300 de euro

13.11.2007
Asus EEE PC, laptopul de 300 de euro
Sistem de operare, aplicaţii

Versiunea care a poposit în premieră pentru România în redacţia go4it.ro, Asus EEE PC 701 4g, are preinstalat, ca sistem de operare, o versiune customizată de Linux. Mai exact Xandros. Ţin să specific acest lucru, pentru că am auzit destule opinii conform cărora Linuxul ar avea rolul de a speria utilizatorii obişnuiţi cu Windows. În primul rând, interfaţa este cât se poate de simplă şi ergonomică, doar se doreşte a fi un laptop pentru copii. Pictogramele sunt asemănătoare cu cele din Windows şi nu lipseşte nici meniul autorun pentru lansarea rapidă a fişierelor şi programelor de pe stick-urile USB.

Asus Eee

În al doilea rând, utilizatorii de Windows vor fi bucuroşi să afle că sistemul va răspunde la comenzile obişnuite de Windows, gen ALT+F4, ALT+Tab etc. În al treilea rând, Asus EEE PC este compatibil Windows XP, deci dacă vrei neapărat Windows poţi să-l instalezi. Nu am riscat să instalez un Windows XP pe el deşi eram curios că văd cum se mişcă, însă fiind totuşi singurul din România la acest moment, am renunţat.

Asus Eee

Punctul central al sistemului de operare este meniul principal. Acesta dispune de o organizare pe tab-uri, unde aplicaţiile sunt grupate în funcţie de domeniul de utilizare. Alături de programele clasice, meniul principal include şi shortcut-uri către diverse servicii Web. Meniul principal al sistemului de operare este organizat astfel:

Internet: Web mail (shortcut-uri către Gmail, Hotmail, Yahoo! Mail şi AOL Mail), Web (Firefox), iGoogle, Messenger (Pdgin), Skype, Network, eBook, Google Docs, World Clock, Wikipedia, Internet Radio, Wireless Networks (configurarea reţelelor wireless).

Work: Accesories (Calculator, PIM asemănător Microsoft Outlook, Screen Capture), Documnents, Spreedshets, Prezentations (acestea trei deshid OpenOffice), PDF Reader, Mail (Thunderbird), File Manager, Dictionary (Longman Dictionary, engleză-chineză, engleză-engleză), Notes.

Learn: Science (tabelul periodic, planetarium), Language, Math, Paint, Web Learn.

Play: Games, Media Player, Music Manager, Photo Manager, Video Manager, Webcam, Sound Recorder.

Settings: Antivirus, Volume, Instant Shut Down, Printers, Sistem Info, Date and Time, Personalization, Add Remove Software, Touchpad, Disk Utility, Diagnstic Tools, Desktop Mode, Voice Command.

Favorites: aici utilizatorul poate adăuga programele preferate.

Asus Eee Asus Eee
Asus Eee Asus Eee

Încă o dată, interfaţa aplicaţiilor aduce foarte mult cu cea a programelor de Windows. Atât din simplitatea meniului principal, cât şi din modul de organizare a tab-urilor (Learn, Play etc.), reiese faptul că producătorul l-a gândit ca pe un laptop pentru copii.

Pentru un procesor Intel Celeron M la 900 MHz şi 512 MB RAM DDRII la 667 MHz performanţa sistemului este suprinzător de bună. Timpii de pornire a programelor sunt şi ei foarte buni, iar pornirea sistemului, din momentul apăsării pe buton până la încărcarea completă a sistemului de operare, durează aproximativ 30 de secunde. Şi la capitolul multi-tasking se descurcă bine. Nu am resimţit o pierdere a performanţei nici în momentul în care am avut deschise multiple programe precum OpenOffice, Firefox, Antivirus şi player-ul video cu un film în format MPEG 4.

Având doar 4 GB spaţiu de stocare (va fi disponibilă şi o versiune cu 8 GB), dintre care mai bine de 2 GB sunt ocupaţi de sistemul de operare cu aplicaţiile preinstalate şi neavând unitate optică, vizionarea filmelor pe Asus EEE PC rămâne în sarcina stick-urilor USB. În funcţie de viteza de citire a stick-urilor, rularea filmelor codate în format MPEG-4 poate fi o experienţă plăcută sau însoţită de scurte întreruperi ale redării.

Asus Eee

Navigarea pe Internet este responsabilitatea lui Firefox. Pentru conectarea la Internet prin cablu a fost necesară configurarea reţelei. Nici din acest punct de vedere, utilizatorii de Windows nu vor întâmpina dificultăţi. Am găsit procesul de configurare a reţelei la fel de simplu şi de rapid ca în Windows.

Baterie, concluzie

Asus EEE PC 701 4G, versiunea pe care am avut-o la dispoziţie, se foloseşte de o baterie Li-Ion de 5200 mAh, 7.4V, cu 4 celule. Producătorul promite 3.5 ore de utilizare pe baza acestei baterii. În realitate, utilizarea de tip office (programe, browser Web) se întinde pe parcursul a aproximativ 3 ore. Durata minimă de viaţă a bateriei scade la 2 ore şi 30 de minute în cazul vizionării filmelor.

Indicatorul care arată nivelul bateriei nu este foarte precis, tinde să fie mai critic decât o arată realitatea. De exemplu, când bateria se apropie de descărcarea completă, sistemul de operare ne avertizează că în 3 minute laptopul se va închide singur. În realitate însă, de la acest mesaj trec mai bine de 10 minute până la oprire.

Asus EEE PC 701 4G ne-a lăsat o impresie bună. Are de partea sa atuurile preţului şi portabilităţii, dar suferă la capitolul baterie şi rezoluţie. Spaţiul de stocare de 4 GB (în cazul acestei versiuni) nu îl consider o problemă, atâta vreme căt pot face uz de un stick USB rapid şi de capacitate mare. Există şi varianta unui harddisk extern, însă asta ar reduce portabilitatea.

Una peste alta, sunt convins că Asus EEE PC va fi un succes în România. Din păcate pentru producător, mediatizarea în România nu a fost pe măsura potenţialului acestui laptop. Însă, acest lucru s-ar putea schimba odată cu lansarea oficială în România, pe care o aşteptăm de pe o zi pe alta.

Plusuri:

[+] preţ
[+] portabilitate
[+] interfaţă simplă, ergonomică, familiară utilizatorului de Windows
[+] suport Wi-Fi
[+] 3 porturi USB
[+] webcam

Minusuri:

[-] rezoluţie mică pentru browsing

Recomandat go4it

Nu doar pentru copii

recomandat go4it Acum aproximativ două săptămâni scriam despre laptopurile ieftine, convins fiind că vremea acestora se apropie. Însă nici eu nu bănuiam că sunt atât de aproape. OLPC a intrat în producţie în urmă cu doar câteva zile, iar concurentul său Asus Eee este deja comercializat în unele părţi ale lumii. În România, singurul exemplar este în redacţia go4it.ro, fiind o premieră nu numai pentru România, ci şi pentru Europa.

……………………………………………………………….

Alte materiale legate de ASUS EEE PC:

……………………………………………………………….

Deşi producătorii le numesc şi le-au dezvoltat ca pe nişte laptopuri pentru copii, sunt convins că acestea pot depăşi această graniţă, ajungând produse de larg consum. Nu văd niciun motiv pentru care adulţii nu s-ar putea bucura de un laptop, fie el şi de o dimensiune mai mică. Dimensiunea redusă are dezavantajele dar şi avantajele ei.

Asus Eee

Asus EEE PC, la cele 920 de grame pe care le cântăreşte şi cei numai 22.5 cm lungime respectiv 16.5 cm lăţime, dă un nou sens conceptului de portabilitate. Deşi este construit din plastic, nu se poate spune că are un aspect de laptop ieftin, în sensul negativ al expresiei. Evident că nu se poate compara cu laptopuri de 80 de milioane, dar nici nu te vei simţi complexat când vei ieşi cu el la o terasă sau un restaurant care oferă Wi-Fi gratuit şi vei naviga pe net în aer liber.

Asus Eee

Tastatura se încadrează în categoria celor de laptop, dimensiunile ceva mai mici nefiind un impediment. Se scrie la fel de repede ca la orice laptop şi la fel ca orice alt laptop problema de adaptare vine din plasarea tastelor auxiliare (Pg Up, Pg Dn, Ins, Del etc.). Tastele importante (Enter, Backspace, Shift) sunt ceva mai late decât cele obişnuite. Tasta Tab este cea mai mică, ceea ce s-ar putea dovedi destul de incomod la început, pentru combinaţiile ALT+TAB, CTRL+TAB etc.

Asus Eee Asus Eee

Ecranul LCD de 7 inch este suficient de bun, din punct de vedere calitativ. Problema sa este rezoluţia de 800 X 480 pixeli. Pentru majoritatea aplicaţiilor nu este un impediment, însă în cazul navigării pe Internet, scroll-ul orizontal va fi aproape nelipsit. Ca o rezolvare parţială a acestei probleme, se poate apela la maximizarea browser-ului Web (F11), câştigându-se astfel câţiva centimetri preţioşi.

Asus Eee

Asus EEE PC dispune de 3 porturi USB, ieşire VGA, mufă pentru căşti, intrare microfon, slot SD (compatibil SDHC), Ethernet 10/100 şi sistem de blocare Kensington. Nu lipseşte nici camera Web, plasată deasupra ecranului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News