Asus F70 – staţie multimedia de 17.3” cu capacitate de 1TB

05.02.2009
Asus F70 – staţie multimedia de 17.3” cu capacitate de 1TB
Construcţie şi dotări

În vara anului trecut am testat primul laptop multimedia cu capacitate de stocare de 1 TB, Asus M70. De data aceasta vă vom prezenta un model similar de la producătorul taiwanez, dotat tot cu două HDD-uri de 500 GB. Asus F70 se doreşte a fi o staţie multimedia cu capacitate mare de stocare, însă mult mai accesibilă decât M70, oferind o gamă largă de opţiuni pentru personalizare.

Asus F70 - primul laptop cu ecran de 17.3

Construcţie şi dotări

Asus se laudă că modelul F70 este primul din lume cu diagonală de 17.3”. Această nouă dimensiune se explică prin aspectul 16:9 al ecranului, creat special pentru vizionarea filmelor. Rezoluţia modelului testat este şi ea oarecum atipică, de 1600×900 de pixeli. Cei care doresc neapărat rezoluţie full HD pot comanda un ecran cu 1920×1080 de pixeli. Marginile din jurul său sunt destul de late, iar dimensiunile laptop-ului ajung la 46,6x31x4,7 cm. Aşa cum vă puteţi imagina portabilitatea este relativă cu un astfel de dispozitiv. Poate încăpea într-o geantă mai mare, însă trebuie să vă obişnuiţi cu idee că veţi căra un „portabil” ce cântăreşte 4,1 kg cu baterie cu tot.

F70 are o carcasă construită în cea mai mare parte din plastic lucios. Nu am fost însă impresionaţi în mod special de construcţie. Îmbinările şi finisajele sunt în general bine făcute, însă se putea şi mai bine. Pentru a nu contrasta prea mult cu plasticul carcasei, ecranul este acoperit de un filtru de protecţie Color-Shine de tip glare. El poate deveni incomod atunci când utilizatorul stă cu spatele la o sursă de lumină. Butoanele multimedia dedicate lipsesc, ele fiind distribuite pe tastatură şi accesibile prin apăsarea tastei Fn. Difuzoarele nu mai sunt localizate deasupra tastaturi cum eram obişnuiţi, ci pe latura din faţă a laptop-ului şi vin de la Altec Lansing. Un alt element de construcţie care ne-a atras atenţia a fost touchpad-ul. El preia culoarea şi imprimeul plasticului din jurul său, însă are o textură mată. Cele două butoane de click sunt integrate într-un singur buton mare şi lucios, cu aspect metalic.

Asus F70 - touchpad-ul are aceeasi culoare ca si carcasa

Deşi ar fi fost spaţiu suficient pe latura din stânga şi din dreapta pentru porturi şi conectori, o parte din ei au fost mutaţi pe latura din spate. Mai precis, acolo găsim două porturi USB, conectorii video VGA şi HDMI, precum şi mufa de reţea. În stânga avem doar cititorul de carduri alături de unitatea optică. În partea dreaptă se găsesc celelalte două porturi USB, conectorii audio şi locaşul pentru un Express Card. Tastatura cu 88 de taste include pad-ul numeric. Din nou, deşi este destul spaţiu la dispoziţie, o parte din taste sunt mai subţiri şi mai înghesuite. Singura opţiune pentru baterie este cea de 8 celule cu o capacitate de 4400 mAh. Se mai poate menţiona camera web de deasupra ecranului, cu senzor de 1.3 MP.

Asus F70 - butoanele de deasupra tastaturii

În ceea ce priveşte configuraţia internă, Asus F70 ne-a demonstrat că poate fi plin de surprize. Producătorul îl poate dota cu un procesor Intel Core 2 Duo de ultimă generaţie din seriile P8000, P7000, T6000 şi T5000, cu modele mai modeste Pentium Dual Core din seria T4000 sau cu ieftinele Celeron T1000. Laptop-ul venit la test a avut un CPU Core 2 Duo T5900 la frecvenţa de 2,2 GHz. Cei 4 GB de memorie RAM DDR2 la 800 MHz din sistem reprezintă şi cantitatea maximă admisă. Deşi am testat destul de multe sisteme în ultimii ani, cele cu chipset SiS au fost o raritate. Ei bine, Asus F70 este şi el o astfel de raritate. Chipset-ul plăcii de bază este SiS 671.

Asus F70 - conectorii de pe partea dreapta

Nu vă gândiţi însă că şi placa video este integrată şi vine de la acelaşi producător. Laptop-ul de faţă este dotat cu o placă dedicată Nvidia GeForce 9300M GS cu 512 MB de memorie RAM. Ecranului cu aspect 16:9 i se potriveşte bine o unitate optică Blu-ray şi ea se găseşte printre opţiunile de producător. Totuşi ea este momentan aproape inutilă la noi în ţară aşa că modelul de faţă are încorporat un DVD writer obişnuit.

Performanţe. autonomie şi concluzii

Performanţe

Deşi are doar 2 MB de memorie level 2 cache şi este construit pe procesul de 65 nm, procesorul T5900 reuşeşte să se descurce foarte bine cu orice fel de aplicaţie rulată. Să spunem doar că un film HD la rezoluţia 720p l-a ţinut încărcat la 20%, iar unul la rezoluţie 1080p la 40%. Cele două harddisk-uri Seagate îşi rotesc platanele la 5.400 RPM şi dispun de 8 MB de memorie buffer. Ele nu vor încetini sistemul şi ar putea fi conectate în matrice RAID pentru o viteză de lucru mai mare. Pentru a beneficia integral de cei 4 GB de memorie RAM este necesară instalarea unui sistem de operare pe 64 de biţi. Altfel va trebui să vă mulţumiţi cu 3 GB, o cantitate decentă pentru orice aplicaţie comună.

Asus F70 - unitatea optica si cititorul de card-uri

Asus recomandă modelul F70 pentru mediul multimedia, el putându-se uşor transforma într-un cinematograf de birou. Totuşi am vrut să testăm şi aptitudinile sale la capitolul jocuri, ţinând cont că este dotat cu o placă dedicată. Nu ne aşteptam la prea multe din partea chipset-ului GeForce 9300M GS şi nu ne-a dezamăgit. Am rulat la un framerate acceptabil jocul Crysis Warhead la rezoluţia 1024×768 cu setările de detaliu minime. Ecranul nu este iluminat cu LED-uri însă este destul de luminos, iar la reproducerea culorilor stă bine. Ne-au deranjat puţin unghiurile de vizibilitate. Ele sunt bune pentru un singur utilizator însă prea mici pentru un laptop pe care ar trebui să fie vizionate filme.

Asus F70 - tastele directionale nu sunt diferentiate

Am apreciat tastele mari şi cu un profil puţin adâncit. Ele au oferit o experienţă de lucru foarte plăcută. Din nefericire, nu toate tastele sunt identice şi am întâmpinat dificultăţi în apăsarea tastelor direcţionale. Ele sunt înguste şi integrate între Ctrl, Shift şi pad-ul numeric, aşa încât nu pot fi distinse fără contact vizual. Touchpad-ul nu are indicatoare pentru scroll vertical sau orizontal însă aceste funcţii sunt implementate.

Chiar şi cu procesorul încărcat la maxim laptop-ul este silenţios şi nu se încălzeşte în zona tastaturii sau a restpad-ului. Unitatea optică a fost însă destul de zgomotoasă în timpul rulării filmului DVD pentru testul de autonomie multimedia. Difuzoarele încorporate se aud relativ bine, însă nu reuşesc să iasă în evidenţă comparativ cu altele de acelaşi tip. Poziţionarea porturilor USB pe latura din spate le face cam greu accesibile atunci când ecranul este deschis.

Asus F70 este dotat difuzoare Altec Lansing

Autonomie

Ţinând cont de dotările şi dimensiunile lui Asus F70 nu aveam aşteptări prea mari din partea bateriei. Pentru testul de lucru în mediul office am folosit profilul Power Saver pentru baterie şi am folosit în mod continuu placa de reţea wireless. Cu editare în Word, navigare pe Internet şi ascultarea muzicii în Winamp cu ajutorul unei perechi de căşti, autonomia a fost de două ore şi 20 de minute. La rularea filmului de pe DVD-ul din unitatea optică am folosit profilul Balanced pentru baterie. Iluminarea ecranului a fost puţin peste nivelul mediu şi s-a folosit o pereche de căşti pentru redarea sunetului. Concluzia este că Asus F70 poate reda integral un film atâta timp cât nu ţine mai mult de o oră şi 50 minute.

Asus F70 - camera web cu senzor de 1.3 MP

Concluzie

Asus F70 ar putea înlocui cu uşurinţă desktop-ul de acasă, atâta timp cât utilizatorul nu este pasionat de jocuri. Capacitatea de stocare împreună cu ecranul mare îl recomandă celor care vizionează des filme. Dimensiunea laptop-ului şi greutatea sa nu încurajează plimbatul lui, însă cu o geantă mai mare sau un rucsac el poate deveni o staţie de lucru portabilă. Performanţa sa nu este de top, însă procesorul şi memoria sunt suficiente pentru aproape orice aplicaţie obişnuită. F70 îşi are minusurile sale, o parte din ele ţinând de construcţie, însă niciunul care să deranjeze atât de mult. Nu recomandăm achiziţionarea laptopului cu un procesor din altă serie decât Core 2 Duo deoarece lucrul în Windows Vista ar putea avea de suferit. Preţul configuraţiei testate este de aproximativ 1085 € cu TVA.

Asus F70 ar putea inlocui desktop-ul de acasa

Plusuri şi minusuri:

[+] o configuraţie balansată ce-ar putea înlocui un sistem desktop

[+] ecran mare cu aspect potrivit pentru vizionarea filmelor

[+] capacitate mare de stocare

[] portabilitate redusă

[] câteva probleme mici legate de construcţie şi ergonomie