Asus UX30: ptiu, să nu-l deochi!

31.07.2009
Asus UX30: ptiu, să nu-l deochi!

Nici nu a ajuns bine la redacţie, căci Asus UX30 a fost înconjurat şi “devorat” de către colegii curioşi să afle ce-i cu această minunăţie. Revenit din pauza de masă, tot ce am putut observa a fost un grup de oameni care vociferau intens, adunaţi ca în "I am Legend" într-un cerc, în jurul a „ceva”. Abia după ce s-au mai calmat spiritele, m-am apropiat de locul cu pricina şi am descoperit cauza agitaţiei: un superb notebook, încă nevătămat – ultimul ultra-portabil lansat de Asus.

Asus UX30

Design

Asus UX30 este un ultra-portabil remarcabil din punct de vedere al designului, unul dintre cele mai frumoase notebook-uri sosite la redacţie până în prezent. Carcasa subţire (1,96 cm în partea cea mai groasă şi doar 0,68 cm spre margini), cu un finisaj din aluminiu la exterior, îţi fură privirea instant şi te atrage ca un magnet. Realizarea taiwanezilor merită apreciată.

Pe părţile laterale interfeţele de conectare sunt acoperite de nişte capace rabatabile, fapt ce oferă încă un plus la estetică. Din păcate, acoperitea port-urilor nu este tocmai practică. De asemenea, din cauză că interfeţele sunt înfundate în interior, introducerea unor dispozitive pe USB de dimensiuni mari ridică probleme.

Asus UX30

Deschidem notebook-ul şi observăm tastatura în stil Vaio / MacBook. Nici nu avem nevoie de feedback pe ecran căci realizăm cât este de bine pusă la punct după o banală butonare. Ecranul, ca la mai toate notebook-urile actuale, reflectă lumina precum o oglindă şi doar dacă lucrezi pe întuneric imaginea se prezintă în condiţii optime. Problema este că e greu în beznă, deoarece tastatura nu beneficiază de iluminare.

Touchpad-ul single touch, toată lumea care l-a încercat a spus, este enervant. Motivul? Suprafaţa nu este netedă ci prezintă mici proeminenţe care se simt destul de ciudat atunci când îţi treci degetele peste ele.

Per ansamblul, ASUS UX30 primeşte 10 la impresia artistică şi un 8 la proba practică. Să vedem acum ce ascunde micul nostru companion.

Asus UX30

Specificaţii

  • CPU Intel Core 2 Solo SU 2700, 1.3 GHz
  • 2 GB RAM
  • Display de 13.3 inch, rezoluţie 1366 x 768 pixeli
  • Video Intel GMA X4500MHD
  • HDD de 250 GB, SATA
  • Interfeţe 3 x USB 2.0, Firewire, LAN, HDMI, card reader
  • Conectivitate Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 2.1 + EDR
  • Altele: cameră web de 1.3 MP
  • Baterie cu 3 celule, 3250 mAh
  • Dimensiuni 32,2 x 22,2 x 0,68 – 1,96 cm
  • Greutate 1,39 Kg

Performanţe, autonomie

Procesorul single-core Intel SU 2700 este cel mai slab din configuraţiile posibile ale notebook-ului. Celelalte versiuni vin cu procesoare dual-core evident mai capabile. Chiar şi aşa, Asus UX30 oferă rezultate mulţumitoare. Poate rula filme HD 720p şi se mişcă binişor. Când ne-a sosit la redacţie avea Windows Vista instalat, altături de o grămadă de aplicaţii active mai mult inutile decât utile. Din această cauză se mişca precum un melc, astfel că ne-am hotărât să instalăm Windows 7 – să profităm cât mai e gratuit.

Asus UX30

Cu un Windows 7 curat şi aerisit, Asus UX30 a ajuns să se comporte de parcă ar fi consumat un bax de RedBull. Aplicaţiile Office, încărcarea paginilor pe Internet cu multe Flash-uri, inclusiv redarea conţinutului HD s-a făcut mult mai rapid, procesorul fiind mai puţin solicitat. În Vista, cu aplicaţiile consumatoare de resurse şi filmul HD în full screen CPU-ul ajungea undeva la 95%, iar dacă doreai să derulezi la o anumită scenă filmul îngheţa preţ de zeci de secunde, iar uneori chiar definitiv. În Windows 7 nu a mai fost cazul – procesorul s-a încărcat până la un maxim de 80% .

Asus UX30 se descurcă per ansamblu decent şi este mai mult decât un ultra-portabil de Office. Dimensiunile compacte îl fac cu adevărat util în cazul deplasărilor. Practic, UX30 ar putea să te nemulţumească doar dacă eşti gamer înrăit, inginer în construcţii sau eu mai ştiu ce mare proiectant, în rest e o plăcere să lucrezi pe el. Mai ales dacă renunţi la touchpad (unul dintre punctele slabe) în favoarea unui mouse.

Celălalt, mai important, este bateria. Aceasta are doar trei celule şi se descarcă prea repede pentru anul 2009. Testul multimedia cu redare DivX a omorât acumulatorul în aproximativ două ore şi zece minute, iar în mediu Office a rezistat trei ore şi jumătate cu wireless-ul activ. Din cauza dimensiunilor, sunt slabe speranţele ca Asus să scoată o baterie mai puternică pentru UX30. Trebuie să ne mulţumim cu destul de puţin în acest caz.

Asus UX30

Plusuri şi minusuri

[+] Aspect superb, dimensiuni compacte
[+] Tastatură excelentă
[+] Performanţe bune, neaşteptate pentru un single core

[-] Touchpad enervant
[-] Autonomie mică
[-] Acces greoi la interfeţele de conectare (USB, HDMI, jack pentru căşti ş.a.m.d.)

Concluzie: Asus UX30 este un notebook foarte interesant şi chiar dacă are micile sale imperfecţiuni, îl recomandăm cu sinceritate celor care doresc să-şi achiziţioneze un calculator portabil mic, uşor, estetic şi cu performanţe decente. Păcat că nu ne oferă o autonomie mai bună. Eu îi dau totuşi nota 8. Rămâne însă de aflat şi preţul, un factor deosebit de important în vremurile actuale.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News