Dell Precision 7710 – desktop replacement pentru profesionişti (REVIEW)

16.12.2016
Dell Precision 7710 - desktop replacement pentru profesionişti (REVIEW)
Prezentare

Nume cu greutate printre producătorii de PC-uri, Dell propune unul dintre cele mai performante laptopuri pentru profesionişti, dispunând cam de tot ce şi-ar putea dori un specialist în editare video şi imagine, proiectare CAD, sau din alt domeniu care necesită disponibilitatea unui workstation performant: ecran UHD 4K de 17.3” precalibrat pentru o reprezentare fidelă a culorilor, procesor Core i7 de ultimă generaţie şi placă video profesională AMD FirePro, suficientă memorie RAM şi dispozitiv de stocare SSD cu performanţe de top.

Prezentare

Propus ca alternativă portabilă pentru staţiile grafice fixe, Dell Precision 7710 pune performanţa pe primul loc, schimbând designul compact întâlnit la alte laptopuri pentru uz general pe o construcţie solidă şi durabilă, cu finisaje cauciucate rezistente la uzură şi un sistem de răcire care poate face faţă fără probleme sesiunilor de randare.

Fără a neglija niciun aspect esenţial, Precision 7710 pune la dispoziţie un ecran excelent şi tastatură confortabilă, cât şi alte dotări apreciate în mediul business: senzor de amprente tip FIPS – rapid şi sigur de folosit, acumulator generos, suport pentru folosirea cu staţie de andocare şi opţiuni generoase pentru conectivitate.

Cu design sobru, predominant în nuanţe de gri şi argintiu, Dell Precision 7710 nu este genul de laptop care să impresioneze în timpul şedinţelor, iar construcţia grea şi voluminoasă nu îl recomandă pentru transportul în rucsac pe distanţe mari. Carcasa certificată conform standardului MIL-STD 810G oferă însă garanţia unei protecţii superioare în condiţii dificile de utilizare, precum şi eventuale lovituri sau căzături de la mică distanţă. În plus, nicio suprafaţă nu flambează, Precision 7710 find un echipament rigid şi extrem de bine făcut.

Capacul ecranului este acoperit cu plastic cauciucat imitând fibra din carbon. Similar, pe zona de sprijin a palmelor este prezent tot un plastic negru, cauciucat, plăcut la atingere şi uşor de curăţat.

Tastatura este încadrată de o ramă din aluminiu în culoarea argintie, cu muchiile teşite la 45 de grade. Aceasta oferă taste chiclet cu o cursă destul de lungă la apăsare, iluminate. Foarte confortabil de folosit, tastatura include grup de taste numeric şi trackpad, o alternativă mai puţin populară la clasicul touchpad care încă este apreciată de unii utilizatori avansaţi.

În partea din dreapta a carcasei găsim slotul pentru card SD, conectorul audio jack 3.5 mm şi trei porturi USB 3.0. Pe latura stângă sunt prezente portul USB-C, cel HDMI, unul miniDP, unul USB 3.0 şi slotul pentru smart card. Inclus pentru compatibilitatea cu dispozitive de ultimă generaţie, portul USB-C are şi o utilitate în plus, putând fi conectat la un dock special care extinde spaţiul de lucru cu încă 3 monitoare. La partea din spate avem conectorul pentru alimentare şi cel ethernet.

Sistemul de răcire supradimensionat este complet silenţios la funcţionarea în regim idle, ventilatorul rămânând oprit. Din păcate acelaşi lucru nu poate fi spus şi în timpul instalării de aplicaţii, sau a sesiunilor de randare, ventilatorul destul de puternic fiind uşor audibil chiar şi la un nivel modest de încărcare. Privind partea plină a paharului, temperaturile sunt foarte bine ţinute sub control, căldura generată de procesor şi placa video fiind evacuată prin spatele ecranului, în timp ce aerul proaspăt absorbit pe la partea de jos păstrează zona tastaturii şi touchpad-ul aproape reci la atingere.

Dell Precision 7710 – specificaţii:

 • Procesor – Intel Core i7-6920HQ (quad-core la 2.9 GHz, cu HyperThreading şi TurboBoost până la 3.8GHz)
 • Ecran – 17.3” UltraSharpUHD IGZO (3840×2160 pixeli), finisare anti-glare
 • Memorie RAM – 16GB
 • Interfaţă grafică: Intel HD Graphics 530 + AMD FirePro W5170M
 • Stocare: SSD Samsung M.2 de 256GB + SSD Samsung de 1TB
 • Reţea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi AC Intel8260, Bluetooth 4.0, Conexiune NFC
 • Conectivitrate – 4xUSB 3.0, 1x RJ45, 1xHDMI, 1x miniDP, 1x USB-C, 1x audio, 1x slot SDHC, 1x
 • Altele – cititor de amprente, webcam HD, smartcard reader
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biţi
 • Dimensiuni – 417.04×281.44×28.5-34.49mm
 • Greutate – 3.42Kg

Deşi voluminos, designul carcasei nu a prevăzut şi o unitate optică, dedicând în schimb mai mult spaţiu sistemului de răcire. Găsim însă alte dotări interesante, cum ar fi senzor NFC integrat cu suportul pentru palme şi senzor de amprente

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Cu siguranţă unul dintre punctele sale forte, ecranul de 17.3” foloseşte un panou LCD cu tehnologie IGZO şi rezoluţie 3840×2160 pixeli, oferind unghiuri ample de vizibilitate şi acoperire de 100% a spectrului de culoare Adobe. În plus, ecranul cu finisaj anti-reflexie este destul de luminos, astfel că poate fi utilizat corespunzător şi în afara biroului.

Tastatura de foarte bună calitate prezintă o cursă confortabilă la apăsare şi ajută redactarea rapidă a documentelor. Blocul numeric separat este o adiţie binevenită, iar iluminarea de fundal asistă folosirea eficientă şi în medii întunecoase.

Touchpad-ul de mărime potrivită este asistat cu 3 butoane pentru click stânga-dreapta şi mijlociu, funcţionând în mod complet silenţios, fără efect de „click” la apăsare.

Capabil să atingă un volum sonor destul de ridicat, sistemul audio nu reuşeşte însă să impresioneze, semn că acest portabil nu este gândit pentru divertisment.

Conceput pentru a funcţiona ca o staţie de lucru performantă, Dell Precision 7710 este înarmat cu un SSD Samsung cu interfaţă M.2. Dedicat sistemului de operare şi aplicaţiilor instalate, acesta oferă viteze de transfer care se apropie de 1.2 GB/sec, iar asta se simte în folosirea de zi cu zi. Ajutat cu procesorul Core i7-6920HQ şi accelerator grafic FirePro W5170M, portabilul rulează fără probleme aplicaţii solicitante şi nu este incomodat de accesarea fişierelor voluminoase, păstrate pe un SSD secundar cu o capacitate de 1TB, accesibil la viteze de peste 400 Mb/sec.

Chiar dacă în testele 3D uzuale performanţele nu impresionează, comparat unui GPU pentru gaming, AMD FirePro este o placă grafică certificată şi optimizată pentru aplicaţii CAD/CAM/CAE şi accelerarea sarcinilor intensive de procesare, scurtând timpul de aşteptare pentru obţinerea rezultatelor dorite.

Dell Precision 7710 – rezultate benchmark-uri:

 • PCMark 8 Home (Conventional / Accelerated) – 3136 / 3499 puncte
 • PCMark 8 Creative (Conventional / Accelerated) – 3815 5436 puncte
 • PCMark 8 Work (Conventional / Accelerated) – 2921 / 4267 puncte
 • 3DMark Firestrike – 2659 puncte (Graphics Score 2811, Phisics 10377, Combined 1055)
 • Cinebench R11.5 – CPU 8.2 pts, CPU single-core 1,8 pts
 • Cinebench R15 – CPU 751 cb, CPU single-core 153 cb
 • SuperPi mod 1.5 XS – 10.541 sec (1MB test)
 • HD Tune Pro (SSD Samsung 256GB) – 1145 MB/s avg read / 0,047 ms timp de acces
 • HD Tune Pro (SSD Samsung 1024GB) – 400.6 MB/s avg read / 0,053 ms timp de acces

Dell Precision 7710 impresionează şi la capitolul conectică, punând la dispoziţie 4 porturi USB 3.0 şi unul USB-C cu posibilitate de încărcare, conectori MiniDP şi HDMI, pentru redarea imaginilor pe ecrane externe.

Deşi vine cu hardware puternic, Precision 7710 nu dezamăgeşte în testele de autonomie, acumulatorul de 72 Wh având o rezervă suficientă pentru până la 5 ore de navigare pe internet, sau aproape 4 ore timp de redare video. Desigur, în cazul folosirii aplicaţiilor pentru randare 3D sau la alte activităţi care solicită intens procesorul şi placa video autonomia obţinută va fi mai mică.

Concluzie

Dedicat profesioniştilor care lucrează cu aplicaţii de proiectare, editare video, grafică asistată, inginerie, Dell Precision 7710 este un portabil impresionant pe care te poţi baza oricât de complexă este activitatea desfăşurată.

Sistem desktop replacement în adevăratul sens al cuvântului, Precision 7710 poate funcţiona fără probleme cu ecrane multiple, oferă opţiuni ample pentru conectarea perifericelor şi suficientă putere de procesare chiar şi pentru nevoile celor mai exigenţi utilizatori. 

Părţi pozitive

Ecran excelent,cu rezoluţie UHD şi paletă extinsă de culori
Construcţie robustă şi rezistentă
Soluţie de stocare rapidă şi cu o capacitate generoasă
Are cititor de amprente, NFC, Smart Card
Performanţe de top
Conectică bogată
Autonomie bună a bateriei

Părţi negative

Masiv şi greu
Costul piperat

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult