Go4News: Noile Macbook Pro-uri vin cu USB Type-C, Touch Bar şi un design nou

După cum era de aşteptat, Apple a anunţat o nouă generaţie de laptop-uri Macbook Pro în cadrul evenimentului „hello again” care a avut loc aseară (27 octombrie). Deşi au fost puţine surprize legate de aceste laptop-uri, majoritatea informaţiilor fiind scăpate pe internet în săptămânile precedente, am putut pentru prima dată vedea noul design al liniei de computere portabile de la Apple şi am aflat detalii complete despre configuraţii şi preţul la care vor ajunge în magazine.

Se pare că designul Macbook-ului din 2015 a influenţat foarte mult direcţia în care Apple continuă pe piaţa de laptop-uri. Noul Macbook Pro este mult mai mic decât modelele din generaţia precedentă, indiferent de dimensiunea display-ului, foloseşte exclusiv mufe USB Type-C şi are o tastatură nouă, echipată cu un display secundar OLED numit Touch Bar care înlocuieşte butoanele F1-F12 şi butonul ESC.

Apple a ales să folosească acelasi design al tastelor precum în cazul Macbook-ului de anul trecut, realizând o nouă generaţie de taste „butterfly”. Acestea au o cursă scurtă, însă ar trebui să ofere destul feedback tactil pentru a simţi fiecare apăsare de tastă. În dreapta barei OLED, care poate fi folosită de aplicaţii pentru acces la funcţii rapide, a fost integrat şi butonul Power, care este acum un pătrat de culoare neagră cu un senzor de amprentă TouchID pentru autentificarea în sistemul de operare, în diverse conturi online şi pentru aprobarea plăţilor prin Apple Pay. Trackpad-ul a fost de asemenea îmbunătăţit, fiind acum mult mai mare, pe toate modelele de Macbook Pro.

Vor exista trei versiuni de Macbook Pro, care vor înlocui complet aproape complet în ofertă vechile modele. Va exista un Macbook Pro cu display de 13” care va veni cu o tastatură standard, fără ecran secundar OLED şi cu doar două port-uri Thunderbolt 3 (Type-C), un model de 13” cu ecran OLED şi patru port-uri Thunderbolt 3 şi un model de 15” cu aceleaşi 4 port-uri Thunderbolt 3 şi ecran secundar. În timp ce versiunile de 13” nu vor beneficia de cip grafic dedicat, varianta de 15” va fi echipată cu un GPU AMD R7 450 pe arhitectură Polaris, care oferă performanţă de două ori mai mare decât generaţia precedentă. Toate vor beneficia însă de un jack audio de 3,5 mm.

La capitolul configuraţii, modelul fără OLED vine standard cu un procesor Core i5 la 2.0 GHz, SSD de  256 GB şi 8 GB memorie RAM. Versiunea de 13” superioară este livrată cu procesor Core i5 la 2,9 GHz, SSD de 256 şi 8 GB RAM, în timp ce modelul de 15” vine exclusiv cu procesor Core i7, 256 GB stocare şi 16 GB RAM. Toate laptop-urile noi sunt echipate însă cu memorii DDR3 la 2133 MHz. Opţiunile de configurare pot urca până la procesoare i7, chiar şi pe versiunile de 13”, SSD-uri de 1 TB şi 16 GB RAM, iar versiunea de 15” poate primi şi un cip grafic puţin mai performant: AMD R7 455. Toate modelele promit 10 ore de autonomie la o singură încărcare. O noutate pentru seria Macbook Pro este opţiunea de culoare, fiind acum livrate atât în clasica culoare argintie, cât şi în „Space Grey”.

Preţurile sunt evident, piperate. Modelul de bază fără display OLED secundar porneşte de la 1.499 dolari, în timp ce varianta cu OLED de 13” porneşte de la 1.799 dolari. Cel mai ieftin model de Macbook Pro de 15” costă însă 2.399 dolari şi poate atinge chiar 4.000 dolari în cazul adăugării de opţiuni extra. Livrările pentru modelul inferior încep astăzi în Statele Unite, în timp ce versiunile cu Touch Bar vor fi livrate în 2-3 săptămâni.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult