HP EliteBook 745 G2 review

14.10.2014
HP EliteBook 745 G2 review
Prezentare, construcţie, design şi specificaţii

În vara acestui an, AMD a lansat procesoarele pentru laptopuri din generaţia Kaveri, acestea încercând să concureze oferta curentă Intel cu un preţ mai redus şi performanţe competitive. Prima companie care a anunţat câteva laptopuri bazate pe noua soluţie a fost HP, iar unul dintre acestea este EliteBook 745 G2, un model cu ecran de 14” care se remarcă prin construcţia bună, dotările bogate şi un cost de achiziţie ceva mai mic.

Prezentare, construcţie şi design

Designul noului EliteBook 745 G2 marchează o depărtare clară de la cel folosit de generaţia anterioară, designul rectangular colţuros al vechilor modele fiind înlocuit de unul cu linii curbate vizibile şi muchii rotunjite. Aceste schimbări nu au afectat şi standardele înalte ale acestei familii celebre de portabile business din gama superioară, EliteBook 745 G2 oferind o carcasă la fel de solidă ca predecesorii săi.

HP EliteBook 745 G2: un design nou pentru gama EliteBook

Fabricat pe un cadru din aliaj de magneziu şi oferind un capac ranforsat cu acelaşi material, EliteBook 745 G2 este certificat MIL-STD-810G şi este rezistent la şocuri, praf, umiditate, vibraţii sau temperaturi extreme. Şasiul carcasei este acoperit în partea superioară cu aluminiu, în timp aliajul de magneziu este folosit pentru partea inferioară, inclusiv pentru capacul detaşabil care oferă acces la componentele interne. Rama gri care înconjoară carcasa şi găzduieşte porturile de conectare este singura fabricată din material plastic.

HP Elitebook 745 G2: o carcasă solidă fabricată din aluminiu, magneziu şi plastic

Capacul ecranului este învelit la exterior de un material plastic cu o textură fină cauciucată iar interiorul său este fabricat dintr-un material plastic rigid mat, ranforsarea internă din aliaj de magneziu asigurându-i o rezistenţă excelentă la torsiune. Balamalele au o cursă lină şi fermă, însă unghiul de deschidere este de numai 135 de grade, HP negândindu-se să implementeze un sistem cu deschidere de 180 de grade care ar fi oferit atât o utilizare mai confortabilă în anumite situaţii cât şi un plus de rezistenţă în exploatare.

HP Elitebook 745 G2: un profil cu o grosime de 21 de milimetri

Având o greutate de 1,58 kilograme şi o grosime de 21 milimetri, nu este nici cel mai uşor şi nici cel mai subţire laptop business de 14”, nici măcar din oferta HP. Acesta rămâne însă un produs atractiv, mai ales dacă ne uităm la preţul cu 50 de procente mai mare al unor rivali precum Lenovo T440S, iar dimensiunile şi greutatea sunt suficient de reduse pentru a-l face uşor de manevrat cu o singură mână sau de înghesuit prin bagaje.

HP Elitebook 745 G2: LED-urile pentru semnalizare sunt camuflate bine

Calitatea construcţiei este foarte bună. Atât carcasa cât şi capacul ecranului sunt rigide şi nu au zone care pot fi uşor torsionate, balamalele se închid perfect şi menţin strâns capacul în poziţia închis, butoanele nu au joc neplăcut iar sistemul de prindere şi închidere al capacului inferior este ferm şi uşor de desfăcut.

HP EliteBook 745 G2: linii curbe şi finisaje bune

Dotări şi specificaţii

Fiind vorba de un laptop business, dotările sunt şi ele bogate. Dincolo de arhaicul port VGA, care mai este util doar dacă mai aveţi un monitor sau un proiector vechi, EliteBook 745 G2 oferă dotări moderne: patru porturi USB 3.0 (dintre care unul cu funcţie de încărcare), interfaţă Ethernet 10/100/1000, interfeţe wireless 802.11n Dual Band sau 802.11ac, ieşire video DisplayPort 1.2 şi un SmartCard Reader.

HP Elitebook 745 G2: nişte porturi USB cam înghesuite

Aşezarea porturilor nu este însă prea grozavă, cei doi conectori USB şi ieşirea DP din partea dreaptă fiind înghesuite şi urmând să provoace nemulţumiri în cazul în care veţi fi nevoit să le folosiţi pe toate în acelaşi timp.

Ecran: 14”, 1920 x 1080 pixeli, VA, strat protector mat
CPU: AMD A10 Pro-7350B, quad-core, 2,1 GHz (3,3 GHz Turbo)
Chipset: AMD A76M
GPU: AMD Radeon R6 Graphics
GPU dedicat:  nu
RAM: 1 x 8 GB DDR3-1600 (2 sloturi, max 16 GB)
HDD: nu
SSD: Intel 520, 180 GB
Unitate optică: nu
Reţea: Gigabit Ethernet, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2×2, Bluetooth 4.0
Conectori: 4 x USB 3.0, VGA, DisplayPort, SmartCard, jack audio combo in/out
Sistem de operare: Windows 7, Windows 8
Baterie: 50 Wh, 3 celule
Dimensiuni: 339 × 237 x 21 milimetri
Greutate: 1,58 kilograme
Altele: cititor amprente, TPM, card reader SD, webcam HD, opţional modem 3G, certificare MIL-STD-810G, conector andocare UltraSlim Docking Station.

Tastatură, touchpad, ecran şi sistem audio

Tastatură şi touchpad

Aşezată într-o concavitate care ridică tastele la acelaşi nivel cu restpad-ul, ceea ce-i oferă o ergonomie bună, tastatura este o surpriză plăcută. Aceasta foloseşte un aranjament standard cu 85 de taste şi oferă o iluminare de fundal puternică dar nederanjantă. Tastele folosesc un mecanism scissors bun, acestea remarcându-se prin silenţiozitate şi prin cursa elastică cu rezistenţă bună. La fel ca întreaga carcasă, tastatura este rezistentă la praf sau la cantităţile reduse de apă care ar putea ajunge accidental pe ea.

HP Elitebook 745 G2: o tastatură cu aranjare bună şi iluminare puternică

Singurele compromisuri mai deranjante sunt aranjamentul butoanelor direcţionale, cei care le folosesc des urmând să fie enervaţi de înghesuirea săgeţilor Up/Down în spaţiul unei singure taste standard, şi dimensiunea redusă a tildei. Tastatura este însoţită de trei butoane amplasate lângă grila centrală a difuzoarelor, acestea oferind funcţiile de Power, blocarea volumului şi blocarea conexiunilor radio.

Touchpad-ul are dimensiuni de 10 x 5,5 centimetri, suprafaţa suficient de amplă a acestuia având o fricţiune redusă şi sensibilitate bună. În funcţie de sistemul de operare, adică Windows 7 sau Windows 8.1, acesta va oferi un control multitouch mai mult sau mai puţin complex, însă alegerea doar a gesturilor de bază se va solda cu un touchpad bun care nu prea dă rateuri. Touchpad-ul este încadrat între două seturi de butoane hardware cu cursă amplă, rândul de sus completând un Point Stick cu măciulie rugoasă şi precizie bună care este aşezat între tastele G, H şi B.

HP EliteBook 745 G2: touchpad şi point stick de bună calitate

Ecran şi sistem audio

Panourile TN au un consum energetic scăzut, producătorii preferând de multe ori să implementeze aceste ecrane slabe din punct vizual pe laptopurile lor business pentru a putea mări autonomie. Pentru EliteBook 745 G2, HP a ales calea de mijloc şi a folosit un ecran VA care nu poate că nu se ridică la înălţimea celor IPS, însă este ferit totodată de deficienţele deranjante ale modelelor TN.

HP EliteBook 745 G2: ecran Full HD mat

Modelul nostru a venit echipat cu cel mai bun ecran oferit HP pentru acest model, un panou VA cu rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli şi strat de protecţie mat. Ecranul se remarcă prin unghiurile bune de vizualizare, culorile frumoase şi nivelul bun de negru. Luminozitatea maximă nu este decât mulţumitoare, iar acest lucru trage în jos şi contrastul. Comparându-l însă cu panourile TN prezente pe multe laptopuri business, modelul VA ales de HP este mai mult decât satisfăcător.

Ecranul este acoperit cu un strat mat anti-reflexiv. Lizibilitatea în lumina solară este destul de slabă, ecranul nefiind ajutat nici de faptul că este cam întunecat, însă aceasta este bună în interior chiar şi atunci când există multe surse de lumină artificială în jur.

HP Elitebook 745 G2: un sistem audio bun

Difuzoarele stereo sunt ascunse sub o grilă perforată şi sunt plasate la o distanţă foarte mică, orice pretenţie de stereofonie fiind exclusă. Deşi EliteBook 745 G2, este îmbucurător că HP s-a preocupat şi de componenta audio. Difuzoarele oferă un sunet plăcut cu fidelitate bună şi o acoperire rezonabilă chiar şi în domeniul joaselor, care nu sunt prea puternice dar măcar nu sună artificial şi distorsionat. Din păcate, volumul acestui sistem audio este scăzut, acesta fiind mai degrabă gândit pentru redarea ocazională a unor fişiere audio/video sau videoconferinţe decât pentru o experienţă media reală.

Sistemul audio este completat de un microfon stereofonic cu fidelitate bună şi un webcam cu o prestaţie banală.

Performante, autonomie, răcire, concluzii

Performante, autonomie şi răcire

Rodul unui parteneriat cu AMD, EliteBook 745 G2 este unul dintre primele portabile care folosesc procesoarele mobile din generaţia Kaveri. Modelul ales de HP este A10 Pro-7350B, un produs care foloseşte micro-arhitectura Steamroller şi, la fel ca generaţiile anterioare Bulldozer şi Piledriver, foloseşte două nuclee Clustered Multi-Thread (CMT) care includ la rândul lor câte două nuclee de procesare x86. Această arhitectură specifică are ca scop îmbunătăţirea paralelismului, AMD încercând astfel să recupereze diferenţa de performanţe faţă de produsele rivalului Intel.

HP EliteBook 745 G2: acces rapid la componentele interne

Din păcate, HP a avut teribil de proasta idee de a livra un sistem dotat cu un singur DIMM de memorie, utilizarea Dual-Channel putând aduce un spor de performanţă grafică de circa 33 de procente sau chiar mai mult, ceea ce ar fi putut împinge performanţele grafice mai sus în gama Intel HD 4600/NVIDIA GT 720M.

În testele sintetice, procesorul AMD A10 Pro-7350B s-a comportat similar modelelor Core i3 din generaţia Haswell ULV de la Intel, asigurând astfel un nivel de performanţă suficient de ridicat pentru aplicaţiile de birou uzuale. Această putere de calcul redusă poate că nu este prea atractivă pentru cei care-şi doresc un laptop puternic, însă EliteBook 745 G2 este o opţiune sesizabil mai ieftină decât modelele similare HP cu procesoare Intel, cum ar fi de pildă EliteBook 840 G1.

Nucleu grafic Radeon R6 din generaţia Graphics Core Next 1.1 se încadrează în aceeaşi notă. În funcţie de teste şi jocuri, acesta se plasează aproximativ la nivelul soluţiei HD 4400 de la Intel, uneori fiind uneori mai rapid şi alteori mai lent, în funcţie de test. Acest nucleu grafic asigură un nivel al performanţelor suficient de ridicat pentru aplicaţiile 3D şi pentru eventuale jocuri mai puţin pretenţioase setate la un nivel minim de detalii şi rezoluţie HD.

 • PCMark 8 Home: 1791
 • PCMark 8 Creative: 1304
 • PCMark 8 Work: 2149
 • 3DMark Ice Storm: 29102
 • 3DMark Cloud Gate: 2944
 • 3DMark Sky Diver: 2431
 • 3DMark Fire Strike: 601
 • Cinebench R11.5 OpenGL: 17,34 fps
 • Cinebench R11.5 CPU: 1.92 pts
 • HDTune (min/max/avg): 215/337/285 MB/s
 • Autonomie video: 3:45 ore
 • Autonomie office: 4:10 ore

În mod implicit, HP EliteBook 745 G2 vine cu o baterie cu trei celule cu o capacitate de 50 Wh. Aceasta părea suficient de mare pentru a oferi o autonomie bună, însă laptopul nu s-a descurcat prea bine. Probabil că procesorul cu TDP de 20W şi ecranul VA cu rezoluţie mare şi-au pus amprenta, EliteBook 745 G2 oferind sub patru ore de autonomie video şi puţin peste patru ore de autonomie Office.

HP Elitebook 745 G2: fantele generoase de admisie ale sistemului de răcire

Sistemul de răcire este bun şi tăcut, acesta menţinând sistemul rece în cea mai mare parte a timpului. Laptopul are prevăzute două fante de mari dimensiuni pentru admisie pe capacul inferior, acestea asigurând un volum de aer suficient de mare pentru a menţine carcasa aproape rece într-un regim normal de utilizare. În timpul unei încărcări susţinute, carcasa începe să se încălzească sesizabil în partea inferioară, ceea ce-i va deranja pe cei care ţin laptopul şi în poală, însă tastatura şi restpad-ul nu sunt afectate decât într-o mică măsură.

Concluzii

Rezultatul parteneriatului dintre HP şi AMD este un laptop business interesant care preia multe din caracteristicile modelelor mai scumpe din familia EliteBook şi le oferă la un preţ ceva mai mic. EliteBook 745 G2 oferă o carcasă solidă din aluminiu, magneziu şi plastic cu certificare MIL-STD-810G, dotări bune, tastatură şi touchpad excelente şi un ecran mat cu panou VA. Din păcate, HP a ales să ofere configuraţii cu un singur DIMM de memorie, ceea ce subminează performanţele procesorului AMD, la care se adaugă problema autonomiei cam mici.

Părţi pozitive

Carcasă solidă certificată MIL-STD-810G
Tastatură şi touchpad
Ecran VA mat cu rezoluţie Full HD
Greutate şi dimensiuni
Sistem audio cu fidelitate bună

Părţi negative

Performanţe penalizate de configuraţia cu un singur DIMM
Autonomie neimpresionantă

Tags: