HP Spectre XT TouchSmart, un Ultrabook interesant cu ecran Full HD de 15″

17.04.2013
HP Spectre XT TouchSmart, un Ultrabook interesant cu ecran Full HD de 15

Unul dintre partenerii tradiţionali Intel, HP a fost printre primii producători care au lansat laptopuri din clasa Ultrabook. Anunţat acum şapte luni la IFA Berlin 2012, Spectre XT TouchSmart completează gama companiei cu un model cu ecran de 15” care încearcă să satisfacă cumpărătorii pretenţioşi cu un ecran tactil bun cu rezoluţie mare, o carcasă elegantă şi dotări bune.

Construcţie

Din punct de vedere al aspectului, Spectre XT TouchSmart nu diferă prea mult de mai micul Spectre XT, care a fost testat de Go4it acum ceva vreme. Chiar dacă dimensiunile au crescut pentru a cuprinde ecranul de 15,6”, acesta păstrează acelaşi design elegant, bazat pe aluminiu, plastic şi sticlă.

Partea exterioară a capacului ecranului este fabricată dintr-o foaie de aluminiu şlefuit, care poartă într-un colţ sigla în relief a companiei. La interior, panoul protector din sticlă acoperă cea mai mare parte a capacului, sub acesta fiind adăpostită şi camera Web. Ancorat de restul carcasei cu două balamale solide, capacul oferă o ranforsare foarte bună în ciuda grosimii sale reduse, profitând probabil şi de rigiditatea stratului protector din sticlă.

Nu toate aspectele sunt însă pozitive. Partea exterioară din aluminiu şi cea interioară din sticlă sunt îmbinate cu ajutorul a două elemente din material plastic. Cea poziţionată la exterior este fabricată dintr-un material dur de culoare gri, îmbinându-se foarte bine cu aluminiul, însă cea interioară, care încadrează ecranul, este confecţionată dintr-un material lucios care este prea flexibil şi are un joc neplăcut pentru un portabil cu pretenţii.

Cealaltă parte a carcasei este fabricată din material plastic de culoare gri, aceasta fiind acoperită pe partea superioară de un strat de aluminiu similar cu cel al capacului ecranului. Din punct de vedere vizual, Spectre XT TouchSmart este o prezenţă elegantă: difuzoarele frontale sunt camuflate în spatele unei grile perforate, butonul de pornire cu LED este amplasat într-un canal care-l aduce la acelaşi nivel cu rama difuzoarelor, LED-urile de semnalizare sunt amplasate direct pe tastele aferente iar chenarul părţii frontale este tăiat la 45 de grade, aluminiul având aici un finisaj alternativ lucios.

Partea inferioară a laptopului este fabricată din material plastic vopsit care se integrează foarte plăcut cu zonele fabricate din aluminiu. La un prim contact, acesta oferă o senzaţie plăcută cauciucată, care are şi avantajul de a oferi o priză mai bună în cazul în care obişnuiţi să ridicaţi laptopul apucându-l cu o singură mână. Vopseaua este însă destul de sensibilă, eventualele zgârieturi aducând la suprafaţă culoarea mai închisă a materialului de dedesubt.

După cum se observă, nu există un capac pentru accesul la componentele interne, utilizatorul fiind nevoit să se lupte cu nu mai puţin de 14 şuruburi pentru a avea acces în interior. În această zonă se găseşte şi perechea secundară de difuzoare, care completează incintele audio amplasate frontal.

Dotări şi specificaţii

Un aspect important al acestui Ultrabook este lista dotărilor. Pe lângă adaptorul Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual-band, acesta oferă şi un adaptor Gigabit Ethernet, ascuns pe jumătate în spatele unei clapete protectoare, două porturi USB 3.0, un port USB 2.0 cu alimentare permanentă si o ieşire video HDMI. O prezenţă exotică este portul Thunderbolt, care nu este prea uşor de găsit pe laptopurile contemporane.

Configuraţia standard vine cu o memorie RAM de 4 GB care este lipită pe placa de bază, existând un singur slot de extensie pentru un maximum de 8 GB. Stocarea modelului testat (4000en – C1S45EA) oferă un HDD cu o capacitate de 500 GB, 5400 rpm şi performanţe cam slabe pentru un laptop atât de scump, care este ajutat de 32 GB de cache SSD. Din capacitatea celui din urmă, 4 GB sunt rezervaţi pentru Intel Rapid Start, care îmbunătăţeşte semnificativ timpii de pornire şi revenire din Suspend.

  • Ecran: 15,6”, 1920 x 1080 pixeli, IPS, multitouch
  • CPU: Intel Core i5-3317U, 1,7 GHz
  • Chipset: Intel HM77
  • GPU integrat: Intel HD 4000
  • GPU dedicat: –
  • RAM: 1 x 4GB DDR3 (nedetaşabil), 1 slot liber
  • HDD: Hitachi HTS545050A, 5400 rpm, 500 GB
  • SSD: Samsung MZMPC0332HBDC, 32 GB
  • Unitate optică: –
  • Reţea: Gigabit Ethernet, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n MIMO
  • Conectori: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, Thunderbolt, intrare/ieşire audio jack 3,5mm
  • Altele: WiDi, webcam 720p
  • Sistem de operare: Windows 8
  • Baterie: Li-Ion, 48 Wh
  • Dimensiuni: 377 x 254 x 222 mm
  • Greutate: 2,24 kg

Tastatură şi touchpad

Una dintre cele mai bune componente ale acestui laptop, tastatura va fi o surpriză plăcută pentru cei care tastează mii de cuvinte zilnic. Dacă unii producători de laptopuri se chinuie să înghesuie o tastatură cu NumPad într-un laptop cu ecran de 15”, HP a ales să ofere o tastatură standard cu 83 de taste.

Tastatura oferă butoane mari cu o cursă de 2 milimetri, rezistenţă bună la apăsare şi răspuns elastic, spaţierea specifică chiclet fiind aerisită şi eliminând apăsările accidentale ale tastelor adiacente, o problemă clasică pentru modelele înghesuite. Tastele funcţionale F1-F12 sunt trecute în plan secundar în favoarea funcţiilor de control media, pentru luminozitate sau Wi-Fi, însă acest comportament poate fi inversat din BIOS. Iluminarea de fundal este bună, oferind atât evidenţierea caracterelor tipărite cât şi a conturului tastelor.

Touchpad-ul este şi el o componentă de bună calitate, suprafaţa de sticlă oferind o fricţiune minimă şi o sensibilitate ridicată. Ca de obicei, unicul butonul şi cele două zone senzitive ale acestuia sunt încorporate în partea inferioară a touchpad-ului, iar acest lucru va mai duce la apăsări accidentale inversate. După perioada de acomodare, touchpad-ul se va dovedi a fi însă un periferic de încredere, care nu sare şi nu are obiceiul să declanşeze comenzi nedorite în urma apăsării accidentale a unei combinaţii nedorite.

Ecran şi sistem audio

Cu o diagonală de 15,6” şi rezoluţie Full HD, ecranul este unul dintre punctele de atracţie ale acestui model. HP a ales un panou IPS foarte bun, care oferă culori frumoase şi puternice, contrast ridicat şi un nivel de negru profund. Luminozitatea maximă este şi ea bună, aceasta oferind de la 70% în sus o strălucire suficient de puternică pentru a afişa o nuanţă curată de alb.

Ca în cazul multor alte ecrane acoperite cu sticlă, prestaţia în lumina solară este însă problematică, vizibilitatea în aceste condiţii fiind modestă şi punând probleme celor care sunt nevoiţi să lucreze în astfel de condiţii. Suprafaţa tactilă este foarte bună, iar tratamentul oleofobic al acesteia se achită foarte bine de sarcini, o veste bună pentru cei care vor dori să profite de interfaţa Modern UI din Windows 8.

Spectre XT TouchSmart oferă un sistem audio cu 4 difuzoare şi celebra procesare software Beats. Dacă utilitatea celei din urmă este discutabilă, cele patru incinte oferă un sunet foarte puternic  care are o claritate rezonabil de bună pentru un sistem audio foarte compact. Difuzoarele frontale sunt dedicate redării gamelor medii şi înalte de frecvenţe, în timp ce incintele inferioare au dimensiuni mai mari şi încearcă să acopere, fără prea mare succes însă, şi frecvenţele joase. Dincolo de lipsa başilor, ceea ce va reduce plăcerea audiţiei muzicale, sistemul audio este companion foarte bun pentru filme sau jocuri.

Performanţe şi autonomie

Din punct de vedere al dotărilor hardware şi performanţelor, HP Spectre XT TouchSmart nu se remarcă cu nimic deosebit faţă de alte modele care respectă specificaţiile Intel, oferind un procesor Intel Core i5-3317U tactat la 1,7 GHz, cel mai mic membru al familie low-power Core i5 cu nucleu Ivy Bridge, 4 GB memorie RAM şi interfaţa grafică HD 4000, ceea ce nu-l face o opţiune prea grozavă pentru jocuri, dar una suficientă pentru orice altceva.

PCMark Vantage 64 bit –  (Memories – 4589, Gaming – 6941, HDD – 13983)
PCMark 7 Basic – 3872
3DMark 11 – P545
Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) – 12.02 fps / 2,3 pts
HD Tune – Average: 71,8MB/s, Burst: 124,8MB/s, Timp de acces: 19,1ms
WinRAR 4.2 – 3071 KB/s
SuperPI 1.5 XE – 15,267s
Pornire Windows: 20 secunde
Revenire din Sleep: 5 secunde

Sistemul de răcire este un alt capitol unde HP si-a făcut bine temele. În timpul unei utilizări normale, ventilatorul este inaudibil, iar căldura preluată de carcasă nu se face simţită decât în zona fantei de evacuare. În timpul unei încărcări semnificate, cum ar fi de pildă Furmark, căldura începe să se simtă uşor în zona superioară a tastaturii, fără a deveni deranjantă, iar zgomotul ventilatorului, deşi uşor perceptibil, are o tonalitate scăzută nederanjantă.

Autonomia este cel mai dezamăgitor aspect al acestui Ultrabook. Cu ecranul reglat la un nivel al luminozităţii de 70 de procente, bateria cu o capacitate de 48Wh a oferi o autonomie de numai 2:50 ore pentru redarea video a unui fişier H.264 1080p. Autonomia office în aceleaşi condiţii a urcat la 3 ore şi 45 de minute, ceea ce este cam dezamăgitor pentru un Ultrabook din gama superioară.

Concluzii

Cu un design frumos, un ecran excelent, un sistem audio bun, dotări bogate şi o tastatură confortabilă, HP Spectre XT TouchSmart este un Ultrabook care, deşi bazat pe o configuraţie hardware standard, este atractiv pentru cei care caută o soluţie portabilă din gama superioară. Imaginea lui este însă deteriorată de nişte alegeri cam nefericite pentru unele materiale, de performanţa modestă a stocării interne şi de autonomia dezamăgitoare, care fac ca preţul de 5400 de lei să fie prea ridicat pentru ce se oferă.

Părţi pozitive

Ecran HD cu panou IPS bun
Sistem audio
Tastatură şi touchpad
Design
Dotări

Părţi negative

Autonomie
Performanţe HDD
Unele materiale ale carcasei

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News