Laptopurile încearcă să scape şi ele de caniculă

18.07.2007
Laptopurile încearcă să scape şi ele de caniculă

Căldură mare. Mult prea mare, atât pentru noi, oamenii, cât şi pentru computere. Cu atât mai mult pentru notebook-uri, care în ultimul timp adoptă tendinţa unei aliuri tot mai zvelte, alături de o serie de componente interne din ce în ce mai avansate. Combinaţia duce la temperaturi mari în interiorul carcasei laptop-ului, ce îi pot fi de multe ori fatale. Soluţia pentru a depăşi cu bine perioada aceasta caniculară este simplă: laptop-ul nu bea apă plată ci foloseşte un sistem de răcire adiţional.

Ce este un astfel de sistem? Un dispozitiv extern notebook-ului ce are rolul de a-i asigura o răcire a sa mai eficace. Există multe tipuri de astfel de dispozitive de răcire, ce pot fi grupate însă în câteva categorii.

Sisteme de răcire pasive

O astfel de jucărie nu foloseşte dispozitive aflate în mişcare care necesită curent electric, răcirea făcându-se astfel integral pasiv şi cu eficienţă relativ scăzută.

Laptopurile folosesc sisteme interne de răcire bazate pe aer. Principala lor problemă este că în general trag aerul de dedesubt. Iar cum un astfel de computer este ţinut de obicei pe masă, aerul aflat în spaţiul infim de sub el este încins la maxim. Soluţia este evidentă: mărirea acestui spaţiu. Cum? Cel mai simplu cu ajutorul unui stand.

Astfel de standuri se pot confecţiona acasă cu ceva iscusinţă , sau, mai simplu, pot fi cumpărate. Preţurile lor se încadrează în jurul a câtorva zeci de dolari. Cele mai comune standuri sunt cele care suspendă laptop-ul, mărind considerabil spaţiul de sub ele. Acestea pot fi folosite însă doar când computerul-ul este poziţionat pe o suprafaţă solidă.

stand pentru notebook stand pentru notebook

Spre deosebire de alte standuri ce înclină laptop-ul, Xpad Laptop Desk nu o face, fiind o simplă placă ce se aşează sub computerul portabil. Designul său este aparte, cu 4 inserţii din cauciuc, în formă de X, şi un corp solid, confecţionat dintr-un material compozit cu proprietăţi termice specifice. Rezultatul? Nu numai că reduce temperatura interioară a sistemului cu câteva grade atunci când este pe birou, dar permite utilizarea laptop-ului în poală fără a ne mai fi frică de efectele căldurii asupra corpului nostru.

Xpad laptop Desk

O soluţie asemănătoare este oferită şi de Thermaltake, cu al lor iXoft. Faţă de Xpad, acest dispozitiv este în plus flexibil şi uşor (confecţionat din materiale textile), factorul greutate fiind crucial în cazul portabilităţii. Totuşi, nefiind rigid, el nu este propice utilizării computerului pe genunchi, deşi asigură protecţia termică necesară.

Thermaltake iXoft

Sistemele de răcire active

Notebook-urile pot beneficia de dispozitive de răcire externe, pe aer, care să reducă şi mai mult temperatura în interior, ce se fixează dedesubtul lor. Acestea au însă dezavantajul greutăţii, al consumului de curent (atunci când sunt conectate consumă din bateria laptop-ului, scăzându-i autonomia – problemă eliminată dacă notebook-ul este alimentat la curent) şi al zgomotului produs.

1 ventilator 2 ventilatoare

Producători precum Thermaltake, Akasa, Antec sau Zalman se bat pe piaţa coolere-lor externe pentru laptopuri, cu produse care de care mai variate. Acestea au în general între 1 şi 3 ventilatoare, un corp construit din materiale bune conductoare termice, un design ergonomic care distribuie fluxul de aer uniform şi se alimentează prin USB la notebook. Pot beneficia şi de porturi USB adiţionale, potenţiometre pentru setarea turaţiei ventilatoarelor, paduri pentru fixarea fermă de laptop şi multe altele.

În România putem găsi astel de dispozitive de răcire, cel mai impresionant dintre cele observate de mine fiind un Zalman ZM-NC1000, la preţul de 150 RON.

Zalman

Dacă doriţi să achiziţionaţi un sistem de răcire extern pe aer pentru laptop, nu vă aşteptaţi la scăderi uimitoare de temperaturi în interiorul său. În cel mai bun caz ele vor scădea cu 7-10 grade (deşi unii producători avansează cifre mai îndrăzneţe), dar acest fapt depinde mult de configuraţia şi modul de construcţie al notebook-ului, mai exact de numărul şi dimensiunile fantelor de aerisire pe care le are acesta în partea de jos.

Apă? Desigur…

În cele din urmă, în caz că nici unul din sistemele de răcire prezentate mai sus nu vă satisface, puneţi mâna pe câteva ustensile şi construiţi-vă propriul sistem de răcire cu apă (sau de ce nu cu freon sau alţi agenţi frigorifici ) pentru laptop, urmând paşii din acest exemplu. Desigur, rezultatul nu va fi portabil şi probabil nici estetic, dar notebook-ul vostru se va simţi ca la Polul Nord

Urmărește Go4IT.ro pe Google News