Lenovo ThinkPad Twist S230u – ultrabook convertibil performant

01.04.2013
Lenovo ThinkPad Twist S230u - ultrabook convertibil performant

Cei care se uită la ultra-portabilul Lenovo ThinkPad Twist s-ar putea să fie puţin confuzi în legătură cu segmentul în care se încadreză. Pentru a lămuri lucrurile, producătorul l-am ornat cu un abţibild pe care scrie Ultrabook. Totuşi, ThinkPad Twist nu este un ultrabook obişnuit. Ecranul se poate roti şi transforma sistemul într-o tabletă voluminoasă. Tind să cred că nici denumirile de laptop convertibil sau tablet PC nu sunt exagerate. Vă prezentăm în continuare impresiile noastre legate de un ultra-portabil multifuncţional.

Lenovo ThinkPad Twist - un ultrabook cu ecran rotativ

Construcţie

Atunci când este închis, ultrabook-ul Lenovo ThinkPad Twist aduce puţin cu modelele din gala ThinkPad Edge. Banda din jurul ecranului este însă lucioasă şi nu acoperă toată rama ecranului. Pentru ca butonul de pornire să fie accesibil când ecranul este lipit de bază, el a fost amplasat pe latura ecranului. Alături de el se află un buton ce blochează rotirea ecranului. Primul lucru pe care-l observi atunci când iei ThinkPad Twist în mână este textura foarte fină a carcasei. Producătorul a folosit aliaj de magneziu pentru construcţia ei, ecranul fiind protejat de Gorilla Glass.

Lenovo ThinkPad Twist - ecranul are matrice IPS

Denumirea produsului este inspirată de acţiunea pe care o face utilizatorul pentru a transforma laptopul în tabletă. Balamaua specială a ecranului este foarte solidă şi permite menţinerea oricăriu unghi de înclinare. Panoul poate să tremure puţin atunci când loveşti accidental biroul, însă nu este ceva deranjant. Singurul lucru care nu se potriveşte foarte bine cu pachetul per ansamblu este plasticul lucios de la baza ecranului. E posibil ca producătorul să fi vrut ca el să se potrivească cu panoul Gorilla Glass al ecranului. Pe această suprafaţă lucioasă se găsesc butonul pentru Start, un senzor de luminozitate şi două butoane pentru volum.

Aş fi vrut să spun că finisajele lui Lenovo ThinkPad Twist sunt impecabile, însă nu pot. Pe latura din faţă a bazei se află o îmbinare care agaţă atunci când treci cu degetul peste ea. În rest, nu pot să spun că am găsit alte probleme de construcţie.

Lenovo ThinkPad Twist - deschidere la 180 de grade

Tastatura şi touchpad-ul

Pentru cei care nu sunt familiari cu seria ThinkPad de laptopuri semnate Lenovo, tastatura de faţă este una dintre cele mai bune de pe piaţă. Butoanele sunt mari, bine distanţate şi au o cursă mare. Feedbackul tactil este foarte bun, iar redactarea documentelor este o plăcere. Ca şi în cazul modelelor anterioare, Lenovo ThinkPad Twist are tastele F1-F12 dezactivate în mod implicit. O simplă apăsare activează funcţia indicată cu vopsea albă. Pentru F5 spre exemplu trebuie să folosiţi tasta Fn. Aceasta din urmă este amplasată în colţul din stânga jos, acolo unde ar fi trebuit să fie Ctrl. Din fericire pentru cei care nu se pot obişnui cu acest aranşament, tastele şi funcţiile lor pot fi invesate din BIOS. Ca un bonus, tastatura poate rezista la un pahar de apă vărsat pe ea.

Personal aş fi vrut ca tastele direcţionale să fi e indicate printr-o mică protuberanţă, precum cea întâlnită pe tastele F şi J. Spre dezamăgirea multora, Lenovo a renunţat la touchpad-ul cu butoane separate. El se apasă în întregime şi feedback-ul este mai bun decât cel întâlnit la alte ultrabook-uri. Din păcate, nu am reuşit să mă obişnuiesc cu el, iar butonul din dreapta este recunoscut mai greu. TrackPoint-ul a rămas, cu butoanele aferente de deasupra touchpad-ului. Acestea vor dispărea şi ele la viitoarele modele, fiind integrate ca zone virtuale pe un touchpad foarte mare. Rezoluţia şi precizia touchpad-ului lui Lenovo ThinkPad Twist sunt bune. Scroll-ul cu două degete este inversat în mod implicit şi are o funcţie de accelerare activată.

Lenovo ThinkPad Twist are o tastatură de referinţă

Ecranul

Pentru ca ThinkPad Twist să fie folosit în mod tabletă, producătorul a fost nevoit să ofere un panou IPS. El nu are culori suprasaturate şi se laudă, pe hârtie cu 350 cd/mp. În practică el nu a părut să fie atât de luminos, fapt ce s-ar putea datora senzorului de luminozitate activ. Unghiurile de vizibilitate sunt puţin mai înguste decât ne-am fi aşteptat de la o matrice IPS, însă de vină ar putea fi stratul Gorilla Glass de desupra.

Specificaţii

  • Ecran: 12,5”, 1366×768, IPS, tactil, Gorilla Glass
  • CPU: Intel Core i7-3517U, 1,9 GHz, 4 MB cache, 3 GHz Turbo, dual core, HT, 22 nm, 17 W TDP
  • Chipset: Intel HM75
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000
  • GPU dedicat:
  • RAM: 8 GB DDR3, 1333 MHz, 1 DIMM
  • HDD: 128 GB, SSD, Toshiba THNSNF
  • Unitate optică:
  • Reţea: LAN, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 2 x USB 3.0, mini DP, mini HDMI, 1 x audio
  • 3G: Ericsson H5321gw
  • Altele: webcam 720p, Dolby Home Theater
  • Sistem de operare: Windows 8 Pro 64 bit
  • Baterie: 43 Wh, Li-polimer
  • Dimensiuni: 313 x 263 x 20 mm
  • Greutate: 1,58 kg

Dotări

Poate că nu este chiar atât de evindent, însă Lenovo ThinkPad Twist vine cu un ecran de 12.5” într-un format de 13.3”. Marginile late ale ecranului şi spaţiul generos din jurul balamalei îl fac chiar mai lat decât un ultra-portabil de 13.3”. În carcasă găsim un hardware performant, cel puţin pentru clasa ultrabook-urilor. Aşa cum vom vedea, ThinkPad Twist se mişcă foarte bine. Harddisk-ul este în cazul de faţă de tip SSD, însă unul cu platane ar fi protejat la cădere. Locaşul său nu este fixat cu şuruburi de carcasă, HDD-ul având în jurul său un suport uşor flexibil.

Lenovo ThinkPad Twist - rotirea ecranului se face într-un singur sens

Performanţe

Din punct de vedere al performanţei, Lenovo ThinkPad Twist nu de aduce nicio surpriză. Sistemul este foarte rapid, ajutat de procesorul Intel Core i7 din gama Ivy Bridge şi de SSD-ul Toshiba. Cronometrat, Windows 8 Pro porneşte la rece în 14 secunde. Este drept că avem de-a face un procesor ULV dual core, însă el poate atinge 3 GHz în Turbo Mode cu un singur nucleu. Poate că nu este procesorul perfect pentru procesare video, însă va rula lejer aplicaţii de editare foto, dacă utilizatorul se împacă cu rezoluţia ecranului.

Profităm de acest moment pentru discuta despre sistemul de răcire al lui ThinkPad Twist. De curând am aflat că inginerii de la Lenovo preferă să construiască astfel de sisteme cu capacitate mai mare decât cea necesară pentru a preveni reducerile de eficienţă ce apar în timp. Praful şi particulele ce se depun pe lamelele radiatorului pot deveni o problemă în 2-3 ani, în funcţie de mediul în care este folosit ultra-portabilul. Aşa se face că temperatura procesorului nu depăşeşte în cazul nostru limita de 90 de grade Celsius în 3DMark 11.

Lenovo ThinkPad Twist - amplasarea fantei de răcire

Zgomotul sistemului de răcire nu este deranjant. El este sesizabil, însă la turaţie maximă, ventilatorul se face auzit doar în camere foarte liniştite. Problema principală este amplasarea fantei de evacuare. Pentru că poate fi folosit în modul tabletă, ultrabook-ul Lenovo nu putea avea acea fantă pe latura din spate. Ea este amplasată pe latura din dreapta, oarecum în dreptul mausului. Aerul cald este imediat simţit de utilizator atunci când procesorul începe să lucreze intens.

PCMark 7 – 4742 (Productivity – 2546)
3DMark11 – E 1082 / P 578 / X 194
Cinebench R11.5 – 12,04 fps / 2,8 pts

Lenovo ThinkPad Twist - faţa inferioară

Autonomie

Lenovo ThinkPad Twist nu a reuşit să impresioneze la acest capitol. El s-a comportat relativ decent, oferind o autonomie de trei ore şi jumătate atât în testul multimedia, cât şi în cel office. Pentru testul multimedia am folosit un film cu rezoluţie 720p, rulat cu luminozitatea ecranului redusă la 80%, placa de reţea wireless dezactivată şi o pereche de căşti folosită pentru redarea sunetului. Pentru testul office am redactat documente, am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless şi am ascultat muzică în fundal folosind o pereche de căşti. Luminozitatea ecranului a fost redusă la 60%. Profilul de sistem folosit pentru cele două teste a fost Power Saver.

Alte aspecte

Personal nu sunt foarte mulţumit de ceea ce oferă ultrabook-ul convertibil la capitolul conectivitate. Pentru dimensiunile sale, două porturi USB sunt puţine. Utilizatorii pot opta pentru un mouse Bluetooth dacă doresc să le aibă disponibile. În plus, Lenovo integrat o mufă RJ-45, însă a apelat la versiunile mini ale ieşirilor video HDMI şi DP. Îmi este puţin cam greu să înţeleg această decizie, în condiţiile în care este destul de mult spaţiu pe cele două laturi ale ultra-portabilului.

Preţ şi disponibilitate

Lenovo ThinkPad Twist S320u este disponibil în ţara noastră într-o configuraţie similară cu cea testată mai sus. SSD-ul a fost înlocuit cu un HDD de 500 GB, ajutat de 24 GB de memorie flash. Preţul său este aproximativ 5.200 lei.

Lenovo ThinkPad Twist - o soluţie atractivă pentru unii utilizatori

Concluzie

Lenovo ThinkPad Twist nu concurează cu modelele din gama ThinkPad T ale producătorului, însă oferă o configuraţie inedită pentru segmentul business. Ecranul rotativ poate fi foarte util în cazul unei prezentări sau când trebuie să foloseşte ultrabook-ul într-un spaţiu îngust (scaun avion/autobuz). În ciuda unor mici probleme legate conectori şi amplasarea sistemului de răcire, portabilul oferă performanţe bune într-un pachet robust. Preţul este şi el potrivit pentru acest format aparte şi ne-ar fi plăcut să vedem pe piaţa românească versiuni cu procesor Core i5 sau Core i3, mai accesibile.

Părţi pozitive

tabletă sau laptop, în funcţie de nevoi
ecran cu matrice IPS
configuraţie performantă pentru dimensiunile sale
tastatură excelentă
modem 3G

Părţi negative

amplasarea fantei pentru răcire
unghiurile de vizibilitate ale ecranului puteau fi mai bune
autonomie modestă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News