Lenovo U300s – subţire, uşor, metalic

09.02.2012
Lenovo U300s - subţire, uşor, metalic

Lenovo U300s - recomandat de Go4it.roDupă Asus, Lenovo a fost unul dintre producătorii majori care s-a grăbit să ofere un laptop cu noua combinaţie de procesor şi chipset oferită de Intel. Ultrabook-ul IdeaPad U300s ne aduce aminte de modelul U260, pe care nu am reuşit să-l testăm. Vom vedea în continuare care sunt atuurile sale şi de ce este un concurent important pe piaţa ultrabook-urilor.

Lenovo U300s - carcasă metalică, bine construită

Construcţie

La fel ca Lenovo U260, inspiraţia pentru carcasa ultrabook-ului de faţă a venit de la o carte. Capacul monitorului şi zona de sub laptop apar ca o copertă atunci când Lenovo U300s este închis. Producătorul a ales să folosească o carcasă integral metalică, atât din considerente estetice, cât şi din considerente de rezistenţă. În plus, portabilul dispune şi de un schelet din aliaj de magneziu.

În ciuda formelor simple şi a designului curat, carcasa metalică are câteva dezavantaje. Ea se răceşte uşor şi nu se încălzeşte la fel de repede. Dacă a fost expus la temperaturi mai joase, atingerea carcasei va fi neplacută atunci când ajungi la birou. Marginea restpad-ului nu este deloc rotunjită şi poate lăsa urme pe antebraţ, lângă încheietură. De asemenea, marginea capacului monitorului şi a bazei laptopului sunt destul de ascuţite în partea din faţă, chiar dacă nu pot provoca răni.

Lenovo IdeaPad U300s are mai multe fante de ventilaţie, însă doar una este la vedere, pe latura din stânga. Celelalte se găsesc la baza ecranului. Inginerii de la Lenovo au creat un sistem de răcire cu două ventilatoare, aerul fiind preluat prin tastatură şi pentru unul din ele. Vom vedea mai târziu cât de eficient este acest sistem.

Lenovo U300s - un profil foarte subţire

Deşi este un laptop de 13.3″, Lenovo U300s nu stă bine la capitolul conectivitate. Portul USB 3.0 este de apreciat, însă două porturi în USB în total sunt cam puţine. Dacă nu ai un mouse wireless, cu conectare prin Bluetooth, un port este ocupat de periferic. Celălalt va fi folosit alternativ de stick-ul USB, HDD-ul extern, telefonum mobil etc. Şi un cititor de carduri ar fi fost apreciat.

Tastatura

Designul tastaturii seriei Edge de la Lenovo a fost preluat de IdeaPad U300s. Tastele sunt ergonomice şi tastarea rapidă nu este o problemă. Pe de altă parte, poziţionarea tastelor Home, End, PgUp şi PgDn va crea unele probleme. Nu de puţin ori am apăsat Home în loc de Backspace. Obişnuinţa vine în timp. Iniţial, tastele de pe rândul superior au funcţiile principale indicate cu alb. Tastele F1-F12 sunt disponibile prin apăsarea tastei Fn. Pentru cei care încă mai folosesc F5 pentru Refresh sau Alt+F4 pentru Shutdown, funcţiile butoanelor pot fi inversate din BIOS.

Touchpad-ul lui Lenovo U300s este generos şi foarte precis. El se poate apăsa, fiind fixat pe latura superioară. Apăsarea nu oferă însă un feedback foarte bun, aşa că am preferat o simplă atingere pentru click. În timpul tastării, este indicat ca touchpad-ul să fie dezactivat deoarece nu ştie să facă diferenţa între deget şi podul palmei.

Lenovo U300s - tastatura nu dezamăgeşte

Ecranul

Ecranul lui Lenovo U300s nu este extraordinar, în ciuda afirmaţiilor făcute de producător. Filtrul lucios nu este atât de deranjant, însă ungiurile de vizibilitate sunt mediocre. Nu avem ce reproşa la redarea culorilor şi la contrast. Luminozitatea maximă nu depăşeşte media ecranelor cu aceeaşi diagonală.

Specificaţii

  • Ecran: 13.3″, 1366×768, filtru lucios
  • CPU: Intel Core i5-2467M, 1,6 GHz, 3 MB L3 cache, dual core, 2,3 GHz Turbo, HT, 17 W TDP
  • Chipset: Intel QS67
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 3000, 350 – 1.150 MHz
  • GPU dedicat:
  • RAM: 1 x 4 GB DDR3, 1333 MHz
  • HDD: 128 GB, SSD, JMicron 616
  • Unitate optică:
  • Reţea: 802.11a/g/n, Bluetooth 3.0
  • Conectori: 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, HDMI, 1 x audio
  • Altele: webcam, Intel WiDi
  • Sistem de operare: Windows 7 Home Premium 64 bit
  • Baterie: 4 celule, Li-polimer
  • Dimensiuni: 324 x 216 x 14,9 mm
  • Greutate: 1,32 kg

Lenovo U300s - cu ecran HD de 13.3

Dotări

Pentru că are o carcasă sigilată, utilizatorul nu poate modifica nimic la Lenovo U300s. Bateria poate fi înlocuită doar la un service autorizat, iar modulul RAM s-ar putea să fie integrat în placa de bază. Pentru cei care nu sunt familiari cu tehnologia Intel WiDi (Wireless Display), ea permite transmiterea semnalului video fără fir către un LCD TV sau un adaptor compatibil, cum ar fi Belkin Screencast.

Baterial lui Lenovo U300s se încarcă foarte rapid, însă cu încărcătorul cel mare din pachet. Da, ultrabook-ul vine cu două încărcătoare. Unul este de dimensiunile unui portofel şi a fost creat pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu în geantă. Celălalt este mai gros şi alungit. El reuşeşte să încarce acumulatorul la 50% în 10-15 minute şi la 100% în aproximativ o oră şi jumătate. Ambele încărcătoare se încălzesc destul de tare atunci când bateria este descărcată.

Performanţe

Lenovo U300s nu este la fel de puternic precum ultrabook-ul Asus UX21 pe care l-am testat anterior. Procesorul Intel Core i5 face însă casă bună cu SSD-ul de 128 GB şi sistemul de operare porneşte în mai puţin de 20 s, după ce au fost instalate aplicaţiile uzuale. Scorul obţinut de unitatea de stocare în PCMark Vantage 64 bit la testul HDD a fost de 19.494.

PCMark Vantage 64 bit – 8.267 (Productivity – 10.435)
PCMark 7 Basic – 3.117
3DMark Vantage Entry – 7.294 (GPU 7.659 / CPU 6.382)
3DMark Vantage Performance – 1.471 (GPU 1.170)
Cinebench R11.5 OpenGL – 8,12 fps
Cinebench R11.5 CPU – 1,92 pts

Autonomie

Lenovo spune că bateria lui IdeaPad U300s poate susţine până la 8 ore de lucru. Noi spunem că cifra este exagerată. Testul nostru de lucru în mediul office include editarea de documente, navigare pe Internet folosind placa de reţea wireless şi ascultarea muzicii în fundal, folosind o pereche de căşti. Pentru U300s am folosit profilul de sistem Super Energy Saver, personalizat de Lenovo şi am ţinut luminozitatea ecranului la 65%. Autonomia obţinută a fost de patru ore şi 20 minute.

Pentru testul multimedia, am folosit un film 720p şi profilul Energy Star, ce optimizează consumul în funcţie de puterea de procesare necesară sistemului. Luminozitatea ecranului a fost redusă la 75% din cea maximă şi am folosit o pereche de căşti pentru redarea sunetului. Autonomia lui Lenovo U300s la testul multimedia a fost de trei ore şi 20 minute.

Lenovo U300s - utilizatorul nu are acces la componente

Alte aspecte

Când este în sarcină, carcasa lui Lenovo U300s se încălzeşte în zona de deasupra tastaturii şi din stânga ei. Ventilatoarele sunt silenţioase şi par să facă faţă situaţiei, însă o bună parte din căldură este preluată de carcasă. Difuzoarele sau difuzorul lui Lenovo U300s se găsesc sub tastatură. Calitatea audio şi volumul sunt mai bune decât ne-am aşteptat.

La fel ca Asus Zenbook, ultrabook-ul de faţă poate sta într-o stare similară cu modul Sleep timp de 30 zile. Când este deschis, utilizatorul poate relua lucrul în câteva secunde. Chiar dacă pornirea la rece este rapidă, cred că mulţi vor aprecia această facilitate. Atunci când bateria este încărcată, restpad-ul se încălzeşte uşor, aflându-se chiar deasupra ei.

Preţ şi disponibilitate

Lenovo IdeaPad U300s se găseşte deja în oferta magazinelor de profil, la un preţ de 4.500 lei, în configuraţia testată mai sus. Cei care doresc un procesor Intel Core i7-2677M şi un SSD cu capacitate dublă trebuie să scoată din buzunar aproximativ 6.500 lei.

Disponibil în două culori

Concluzie

Dacă intenţionaţi să cumpăraţi un ultrabook în viitorul apropiat, trebuie să luaţi neapărat în calcul Lenovo U300s. Cu greu pot fi găsite defecte la carcasă ori la designul curat. Performanţele sistemului sunt asigurate atât de procesor, cât mai ales de SSD-ul din dotare. Poate că ar mai fi fost loc pentru un port USB, dar această omitere poate fi trecută cu vederea. Am apreciat bateria care se încarcă repede şi faptul că Lenovo U300s poate sta în standby multe zile.

Lenovo IdeaPad U300s ne-a fost oferit pentru testare de SCOP Computers, distribuitor Lenovo în România.

Plusuri şi minusuri:

[+] configuraţie performantă, cu SSD
[+] construcţie excelentă
[+] subţire şi uşor
[+] bateria se încarcă repede
[+] un încărcător subţire pentru deplasări

Urmărește Go4IT.ro pe Google News