Nvidia Optimus – autonomie şi performanţă cu acelaşi laptop

În general, un laptop cu placă video performantă nu poate să aibă o autonomie bună. Excepţie fac modelele cu două plăci video, integrată şi separată. Până acum, trecerea de la una la alta nu era chiar atât de facilă. Era necesară fie restartarea sistemului, fie acţiunea de log off. În cel mai bun caz trebuiau închise toate aplicaţiile, iar trecerea de la o placă video la alta se făcea în timp ce eranul era oprit timp de câteva secunde. Cu Nvidia Optimus, aceste experienţe mai puţin plăcute sunt de domeniul trecutului.

Primele modele Asus cu Nvidia Optimus

Pentru ca schimbarea plăcii video în timp real să fie posibilă, fără ca utilizatorul să observe asta, Nvidia a fost nevoită să dezvolte o tehnologie nouă, în colaborare cu Intel. Ieşirea video folosită de placa Nvidia este cea a plăcii integrate, o decizie de design care reduce costurile. Activarea plăcii video separate se face atunci când driver-ul ei detectează rularea unei anumite aplicaţii. În mod automat sunt recunoscute jocurile 3D şi cele mai importante aplicaţii care folosesc puterea de procesare a plcăcii video. În cazul în care o anumită aplicaţie sau un joc nou lipseşte din lista de profile a driver-ului, ea poate fi adăugată manual. De asemenea, lista de aplicaţii şi jocuri este reîmprospătată regulat de Nvidia prin intermediul conexiunii la Internet.

Asus N61Jv - un portabil cu Nvidia Optimus (Nvidia GeForce GT 325M)

Avantajele tehnologiei Nvidia Optimus sunt multiple. Utilizatorul poate alege un laptop cu o placă video performantă, însă atunci când vrea să lucreze în mediul office va beneficia de autonomia oferită de placa video integrată. Îndată ce o sursă de alimentare este la îndemână, va putea rula fără probleme un joc pe placa video dedicată. Nvidia Optimus suportă plăcile video Nvidia din seriile GeForce 9000, 200 şi 300, precum şi procesoarele Core 2 Duo, Core i3, i5 şi I7 de la Intel. Asus este unul din primii producători care au adoptat această tehnologie, ea urmând să se regăsească pentru început în modelele N61Jv, N71Jv, UL50Vf şi U30Jc.