Opusul lui Goliat: Sony Vaio TZ11XN

Sony a descoperit un excelent medicament pentru pretentiosii intr-ale mobilitatii. Tratamentul se numeste „Vaio TZ" – noua serie de notebook-uri de business extrem de subtiri, de performante, de usoare si sexy, pe care nu ai voie sa le uiti din schema cand iti cauti un ultraportabil.


Brand: Sony Vaio
Echipament:
notebook ultraportabil

La prima vedere

Al naibii de subtire, al naibii de usor, il poti tine intr-o palma si sa-l butonezi cu cealalta. Desi ecranul de 11 inci este, logic, cu doar 2,5 cm mai mic in diagonala decat unul de 12,1 inci (standard pentru majoritatea notebook-urilor de business), diferenta de perimetru se vede de la o posta. Tastatura seamana cu aceea eleganta de la Apple MacBook Pro; spun unii care n-au pipait-o ca ar fi prea low size... Contrazic: butoanele sunt bine distantate, asadar, nu prea dai pe langa. Interesant, TZ11 are butonul de pornire plasat pe muchia dreapta pe axa de rotatie a ecranului; se lumineaza in verde in timpul functionarii. Arata bine, insa nu-s adeptul acestei abordari de frica eventualelor porniri/opriri accidentale in geanta/rucsac. In partea opusa se introduce conectorul de alimentare. Cool: butoane de multimedia (play/pauza/stop) pe muchia frontala.

Hardware si performante

De la un atat de mic ultraportabil nu ma asteptam la unitate optica. Abia dupa o vreme am constatat ca are. Beton! Intel Core 2 Duo Ultra Low Voltage 7500: TZ11 este primul model de la Sony in care s-a infiltrat acest nou si puternic procesor de consum redus. Aplicatiile, interfata Aero, se misca absolut decent, dar nu mi se pare normal sa astept un minut si jumatate sa se incarce sistemul de operare dupa pornirea portabilului (in cele doua minute cat astept la restaurant pe cineva si vreau sa citesc mail-ul). Superecran: consuma putin si are o foarte buna luminozitate, fiind iluminat cu led-uri (nu cu tub de neon); culori extrem de vii, rezolutie mare.

Business

Cand spui business, nu te gandesti atat la puterea unui computer cat la portabilitate, securitate si comunicatii. TZ11 are protectie pe hard disk, parcheaza automat capul de citire/ scriere al HDD-ului daca in timpul functionarii te apuci sa joci ping pong cu laptopul. Senzorul de amprente este integrat, asa ca am scapat de secundele consumate cu introducerea parolelor si stresul ca se uita cineva la ce tastez. Te asteapta Wi-Fi si Bluetooth cu instrumente de configurare usoara si imediata (soft special pentru Vaio), iar ascunse pe sub un capac se afla mufe pentru cablul LAN si de modem dial-up. TZ11 ar fi fost perfect daca venea si cu modul de conectare la retele de telefonie mobila pentru Internet 3G, EDGE sau HSDPA. Webcam de buna calitate si microfon, incorporate.

Autonomie

In conditiile in care luminozitatea o dai pe la 50% – arhisuficient in incaperi -, folosesti aplicatii office, navighezi pe net, mai vorbesti cu lumea pe messenger si asculti o muzica, bateria a demonstrat ca nu-si da prea repede duhul. 4 – 4 ore si jumatate inseamna destul de mult, in cazul unui notebook cu Vista. Incarcarea dureaza mai bine de 2 ore.