Sony Vaio FW, o experienţă memorabilă

Sony Vaio FW, o experienţă memorabilă

În luna martie a acestui an vă prezentam notebook-ul Sony Vaio AW, un “monstru” cu ecran de 18.4 inch proiectat să înlocuiască sistemele desktop. De o săptămână încoace, pe biroul meu tronează un alt laptop Sony, modelul Vaio FW, frăţiorul mai mic al giganticului AW.

Sony Vaio FW

Sony Vaio FW oferă performanţe apropiate de amiralul AW, însă într-un corp ceva mai suplu. Ca să nu mai lungim vorba, iată cum se prezintă configuraţia:

Specificaţii

MB: Intel PM45 (platformă Centrino 2);
CPU: Intel Core 2 Duo T9550, 2.66 Ghz;
RAM: 4 GB DDR2;
Display: Xbrite Full HD, 16.4 inch, 1920 x 1080 pixeli;
Video: ATI Mobility Radeon 3650;
HDD: Fujitsu, 500 GB;
Unitate optică: Blu-ray Reader/Writer;
Sunet: Realtek HD Audio;
Conectivitate: LAN, Wi-Fi, Bluetooth;
Baterie: Li-Ion, 4400 mAh;
Dimensiuni: 384 x 261 x 29 – 37 mm;
Greutate: 3,1 Kg;
OS: Windows Vista Home Premium, 64 bits;
Altele: Webcam Motion-Eye, cititor de carduri.

Comparaţie specificaţii Vaio FW – Vaio AW.

Sony Vaio FW

Spre deosebire de AW, Sony Vaio FW dispune de un ecran cu 2 inch mai mic (16.4 inch) şi rezoluţie identică (1920 x 1080 pixeli). Tot la capitolul diferenţe, notăm placa grafică ATI Mobility Radeon 3650, similară ca performanţe cu soluţia 8600M GT de la nVidia. În fine, observăm carcasa ceva mai compactă care face ca Sony Vaio FW să fie mai uşor de transportat.

În ceea ce priveşte construcţia şi aspectul, nu avem prea multe de reproşat proiectanţilor de la Sony. Notebook-ul este solid şi arată bine, deşi argintiul de pe carcasă păleşte în faţa negrului sobru prezent pe modelul AW. Culoarea carcasei reprezintă totuşi un detaliu ce ţine de gustul fiecăruia. Unora s-ar putea să le placă. Personal, am rămas cu gândul la superbul AW. Cât despre tastatură şi touchpad, una caldă şi una călduţă.

Sony Vaio FW

Tastatura, aşa cum era de aşteptat, este excelentă, în timp ce pad-ul de navigare se prezintă decent. Am mai spus-o şi în cadrul articolului despre Vaio AW – ar fi fost minunat dacă Sony ne punea la dispoziţie un pad cu tehnologie multi-touch. De asemenea, şi la FW întâlnim aceeaşi amplasare oarecum neinspirată a două dintre cele trei port-uri USB, în partea din dreapta undeva la bază, astfel încât dacă vei folosi un mouse în timp ce ai conectat pe unul din acele port-uri un stick de memorie vei fi incomodat.

Ecranul cu tehnologie XBRITE se prezintă la înălţime. Calitatea imaginii este admirabilă, la fel şi unghiul de vizionare. Rezoluţia nativă Full HD este tocmai potrivită pentru cei 16.4 inch ai săi, astfel că nu îţi oboseşti ochii când lucrezi sau stai pe Internet.

Sony Vaio FW

În testele de performanţă, Vaio FW s-a descurcat foarte bineşi a obţinut rezultate chiar peste Vaio AW, acolo unde a contat mai mult procesorul: la arhivare şi la redarea de conţinut High Definition. Se prea poate să intervină aici şi platforma Vista pe 64 de biţi care se foloseşte de toţi cei 4 GB de RAM, în vreme ce versiunile pe 32 de biţi recunosc doar 3 GB. În jocuri, placa Radeon 3650 s-a dovedit mult mai slabă decât 9600M GT. După cum spuneam mai înainte, 3650-ul de la Ati se compară cu 8600M GT de la nVidia.

Iată şi câteva rezultate în cifre:

  • 3DMark 2003: 3521 puncte;
  • 3DMark 2006: 2600 puncte;
  • Gradul de încărcare al procesorului: 25% (redare film HD) şi 45% (film Full HD);
  • Arhivare (folder i386, 572 MB, aprox. 6000 de fişiere): 4 minute şi 2 secunde.
  • Autonomia laptopului Sony Vaio FW, în cazul rulării unui film HD (modul Performance), este de aproximativ 1 oră şi 40 de minute, cu Wi-Fi oprit.

În final, impresia lăsată de Vaio FW este una foarte bună. Modul în care s-a comportat notebook-ul ne determină să-l recomandăm oricărui individ ce are pe card sau în portofel o sumă de aproximativ 6400 RON şi nu este un gamer înrăit. Singurul capitol unde Vaio FW scârţie este performanţa în mediul grafic 3D, mai cu seamă în jocuri.

Sony Vaio FW

Plusuri şi minusuri

[+] Construcţie solidă;
[+] Ecran de 16.4 inch Full HD;
[+] Tastatură demnă de renumele “Vaio”;
[+] Performanţe multimedia bune;
[+] Unitate optică Blu-Ray;

[-] Placa grafică este cam uzată moral;
[-] Ne-ar fi plăcut un pad multi-touch.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News