Sony VAIO EA - multimedia în pachet colorat de 14”

Seria VAIO E de la Sony a fost creată pentru cei care suntinteresaţi de experienţa multimedia pe care o poate oferi unportabil. De asemenea, ea este una din cele mai accesibile dinpunct de vedere al preţului, în ciuda faptului că portabilele Sonyse poziţionează mai sus în piaţă faţă de modelele altor producător.Prezentarea de mai jos nu va fi foarte amplă deoarece VAIOEA este o versiune mai compactă a lui VAIO EB, testat anterior. Ne vom axa în modspecial pe diferenţele date de dimensiuni şiconfiguraţie.

Sony VAIO EA - portabilul de 14" din seria multimedia accesibilă

Diagonala de 14"

Din imagini s-ar putea să nu fie atât de evidente diferenţeleîntre VAIO EB şi VAIO EA. Puse unul lângă celălal se observăimediat faptul că tastatura nu mai este integrală la modelul de14". Lipseşte NumPad-ul, însă aceasta nu este o problemă pentru unportabil multimedia. Despre construcţia de calitate nu maitrebuie să vorbim deoarece este ceva normal pentru SonyVAIO. Carcasa ecranului şi restpad-ul sunt din plasticlucios, transparent, cu un model imprimat pe interior şi aplicat peo bază de culoare neagră în cazul nostru. Aspectul este plăcut,însă lumina şi obiectele din jur se reflectă uşor.

Sony VAIO EA - tastatura chiclet fără NumPad

Dispunerea conectorilor este identică la VAIO EA cu cea de laSony VAIO EB. Cele trei mufe USB de le latura dreaptă sunt camapropiate şi de multe ori nu putea fi folosite concomitent.Difuzoarele sunt amplasate în spatele grilei de sub ecran, iar ladeschidere, rama de jos a ecranului se lasă în spatele carcasei.Touchpad-ul are o sensibilitate şi o rezoluţie foarte bună, iarbutoanele sale sunt silenţioase.

Specificaţii

 • Ecran: 14", 1600x900, glare
 • Procesor: Intel Core i3-330M, 2,13 GHz, 3 MBSmart Cache, HT
 • Chipset: Intel HM55 Express
 • Grafică: ATI Radeon Mobility HD 5470, 512 MBRAM
 • RAM: 4 GB DDR3, 1066 MHz
 • HDD: 500 GB, 5400 RPM, 8 MB cache,Seagate
 • Unitate optică: DVD RW
 • Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1 +EDR
 • Conectori: 3 x USB 2.0, eSATA/USB 2.0, HDMI,VGA, Express Card, 2 x audio, card reader (SD, MS)
 • Baterie: Li-ion, 3.500 mAh, 39 Wh
 • Dimensiuni: 346 x 239 x 27 mm
 • Greutate: 2,35 kg

Sony VAIO EA - mufele USB sunt puţin cam apropiate una de alta

Ecranul

Ecranele cu filtru glare sau lucios au invadat piaţa, în bunăparte datorită preţului scăzut şi Sony nu a putut să lupteîmpotriva curentului. Este de apreciat însă că a folositsingura rezoluţie intermediară între 1366x768 şi 1920x1080cunoscută la ora actuală: 1600x900. Este adevărat că ea arputea fi considerată puţin cam mare pentru diagonala de 14" aecranului, însă nici celelalte două n-ar fi fost potrivite.Unghiurile de vizibilitate sunt peste medie, iar calitatea imaginiise ridică la standardele Sony.

Sony VAIO EA - ecranul cu o rezoluţie potrivită de 1600x900

Performanţa

Configuraţia acestui model primit la test este puţin mai modestădecât a fratelui mai mare cu diagonala de 15.5". Atât procesorul,cât şi placa video sunt mai slabe, dar avem totuşi parte deperformanţe la nivelul generaţiei actuale de portabile şi chiar maimult. Pentru comparaţie, procesorul are o performanţăsimilară cu cea a unui mai vechi Core 2 Duo P8600. Placavideo permite rularea jocurilor actuale, aşa cum vom vedea încontinuare, însă nu neapărat la rezoluţia nativă a ecranului.Trebuie menţionat că în magazinele din ţara noastră segăsesc modele care includ placa video ATI Mobility Radeon HD 5145.Ea are performanţe aproape identice cu cea testată în sample-ulprimit în redacţie.

 • 3DMark Vantage - 1176 (GPU - 927, CPU - 6018)
 • PCMark Vantage - 4452
 • PCMark Vantage Productivity - 3767
 • Crysis Warhead - 1280x720, Mainstream, No AA - 18 fps
 • CoD Modern Warfare 2 - 1280x720, High, AA 2x - 26 fps

Sony VAIO EA - dotat cu o placă video decentă

Autonomia

Capacitatea bateriei este relativ mică şi nu am avut aşteptăriprea mari de la acest model testat. În mediuloffice, cu luminozitatea ecranului la 50%, cu placa dereţea wireless folosită pentru navigarea pe Internet şi o perechede căşti, bateria s-a consumat în două ore. Înacest timp am editat documente,vizualizat pagini web şi am ascultatmuzică aproape în continuu, profilul folosit fiind Power Saver.Pentru testul multimedia am redat un fişier 720pcu iluminarea ecranului la 65% şi folosit profilul Balanced.Autonomia a fost de o oră şi 30 de minute, încondiţiile în care placa de reţea wireless a fost dezactivată şi amfolosit o pereche de căşti pentru audiţie. Ţinând cont despecificaţiile bateriei, Sony VAIO EA s-a comportat foarte bine latestul de autonomie.

Construcţia de calitate este specifică portabilelor Sony VAIO

Alte aspecte

Calitatea audio a difuzoarelor integrate este decentă, însăvolumul nu este de-ajuns de puternic pentru o cameră mică. Amsimţit nevoia unei taste rapide care să dezactiveze touchpad-ul, înciuda faptului că aplicaţia oferită de producător evităînregistrarea mişcării atunci când palma se află pe el. În funcţiede felul în care mâinile se sprijină pe restpad, antebraţul dreptpoate atinge sau nu jack-ul căştilor. În timpul testelor deperformanţă zona tastaturii se menţine la o temperatură decentă,însă plasticul din dreapta touchpad-ului se încălzeşte puţin.

Concluzie

Pentru un utilizator care are nevoie de performanţemultimedia, Sony VAIO EA poate fi o alegere foarte bună.Performanţele peste medie, placa video capabilă să ruleze jocuri şiecranul cu mai mult de 768 de linii orizontale vor fi apreciate.Dimensiunile mai reduse decât în cazul lui VAIO EB, precum şiculorile vii disponibile vin cu un preţ mai ridicat. Cei interesaţipot găsi în magazinele din ţara noastră modele Sony VAIO EA înculorile negru, alb, roz şi albastru la un preţ ce variază între3.700 de lei şi 3.800 de lei.

Roz - una din culorile disponibile pentru Sony VAIO EA

Plusuri şi minusuri:

[+] performanţebune
[+]rezoluţie potrivită pentru ecran
[+]disponibil în mai multe culori
[-]baterie cu capacitate redusă
[-] preţul puţin cammare