Toshiba Satellite A665 – laptop multimedia compatibil 3D Vision

19.08.2011
Toshiba Satellite A665 – laptop multimedia compatibil 3D Vision

Toshiba Satellite A665-14j este un laptop pentru pasionaţii de filme 3D şi multimedia, echipat cu un ecran de 15.6 inch compatibil cu tehnologia NVIDIA 3D Vision.

Toshiba Satellite A665

Descriere

La fel ca majoritatea modelelor din gama multimedia de la Toshiba, Satellite A665-14j este un laptop făcut să atragă atenţia prin finisaje de bună calitate şi cât mai strălucitoare.

Carcasa este confecţionată din material plastic de culoare gri, cu finisaj texturat pentru restpad şi spatele ecranului, respectiv suprafeţe lucioase pentru margini şi rama ecranului. Partea inferioară este acoperită cu plastic negru-mat, rezistent la zgârieturi şi murdărire. Tot aici avem compartimente de acces pentru memoria RAM şi harddisk. Acumulatorul Li-ion este detaşabil şi inserat într-un compartiment modelat după profilul carcasei.

Toshiba Satellite A665

Sistemul de răcire absoarbe aer prin fante poziţionate în dreptul modulelor de memorie RAM, harddisk şi placa video dedicată, iar căldura rezultată este evacuată prin latura stângă a carcasei.

Partea din faţă ascunde un slot pentru card de memorie, LED-uri de activitate şi senzorul infraroşu pentru telecomandă. În stânga avem conectori VGA, HDMI, eSATA, USB 2.0 şi slot de expansiune Express Card, iar în dreapta găsim alţi doi conectori USB 2.0, conectorii pentru căşti şi microfon, respectiv unitatea optică Blu-ray.

Ecranul

Încadrat de o ramă cu grosime laterală de aproximativ 1 cm, ecranul cu rezoluţie 1366 x 768 pixeli oferă finisaj glossy şi este iluminat folosind tehnologie LED. Deasupra acestuia găsim un webcam şi emiţătorul infraroşu necesar bunei funcţionări a ochelarilor NVIDIA 3D Vision. Compatibilitatea cu tehnolgia 3D Vision este asigurată prin folosirea unei plăci video din seria NVIDIA GeForce 350 M, ataşată ecranului cu suport pentru o rată de actualizare a imaginii de 120Hz.

Toshiba Satellite A665

Unghiurile de vizibilitate pe orizontală nu pun probleme, însă pentru a obţine o calitate optimă a imaginii şi un nivel de negru rezonabil, orientarea ecranului pe verticală trebuie ajustată destul de precis.

Luminozitatea imaginii este foarte ridicată, astfel încât folosirea ochelarilor 3D nu pune probleme. Nivelul de contrast şi redarea nuanţelor de culoare sunt la un nivel satisfăcător, potrivit deopotrivă pentru jocuri şi vizionarea de filme. Unele probleme apar doar la folosirea ochelarilor 3D, unde culorile redate până atunci uniform capătă un aspect uşor pixelat, rezultat în urma folosirii procedeului de interpolare pentru extinderea paletei de culori redate pe suprafaţa ecranului cu matrice TN. Acest neajuns este totuşi unul minor, ce nu degradează prea mult experienţa 3D.

Sunet

Sunetul este redat cu ajutorul unui set de difuzoare stereo performante, vizibile deasupra tastaturii şi ascunse în spatele unor grile metalice. Audiţia oferită este în limite confortabile pentru vizionarea de filme şi chiar muzică, dacă nu abuzăm prea mult de volumul sonor.

Trackpad şi tastatură

Toshiba Satellite A665-14j pune la dispoziţie un trackpad de dimensiuni generoase, acompaniat de o tastatură de tip chiclet, prevăzută cu grup de taste numerice. Tastele sunt bine diferenţiate şi iluminate cu ajutorul unei surse de lumină LED albă, activată în funcţie de condiţiile ambiante de iluminare şi profilul de economisire a energiei selectat. Finisajul ales pentru tastatură este tot unul lucios, cu aderenţă destul de bună dar uşor de murdărit dacă avem palmele transpirate.

Toshiba Satellite A665

Deasupra tastaturii avem butonul Power, aşezat alături de o serie de butoane tactile, iluminate la atingere. De aici putem ajusta volumul sonor, activa/dezactiva interfeţele de reţea, sau comuta între profilele de economisire a energiei. Alte funcţii sunt disponibile prin folosirea tastei Fn, în combinaţie cu diverse butoane de pe tastatură.

Trackpad-ul oferă zonă de scroll şi două butoane pentru click stânga/dreapta, iar deasupra acestuia găsim un buton din care îi putem dezactiva temporar funcţionalitatea.

Detalii tehnice

Toshiba Satellite A665-14j are în componenţă un procesor Intel Core i7-740QM, echipat cu patru nuclee de procesare la 1.74 GHz şi tehnologie Hyperthreading. Memoria RAM totalizează 6GB şi este compusă din două nodule DDR3 tactate la 1066MHz. Spaţiul de stocare este asigurat de un harddisk cu capacitate de 640GB şi viteză de rotaţie a platanelor de 5400RPM.

Capabilităţile 3D sunt oferite de o placă video din seria NVIDIA GeForce 350 M, echipată cu 1 GB memorie video dedicată şi compatibilă cu specificaţiile DirectX 10.1.

Lista dotărilor mai cuprinde şi o unitate optică compatibilă cu discuri Blu-ray, respectiv un Tuner TV hibrid, care permite recepţia transmisiunilor TV în sistem analogic şi DVB-T.

Toshiba Satellite A665

Toshiba Satellite A665-14j – specificaţii complete

  • Procesor – Intel Core i7-740QM (1,73 – 2,93GHz, quad-core, HyperThreading, 6MB memorie cache L3, TDP 45W, proces de fabricaţie 45nm)
  • Memorie RAM – 6 GB DDR3 1066MHz (2GB + 4GB, dual-channel)
  • Harddisk – 640 GB (Toshiba MK6465GSXN, 5400RPM)
  • Interfaţă Grafică – Nvidia GeForce GT 350 M (450 MHz GPU, 1080MHz shader, 1024MB DDR3/128bit la 1.6GHz)
  • Unitate optică – Blu-ray drive (poate citi şi înregistra discuri Blu-ray)
  • Reţea – Wi-Fi 802.11b/g/n, Gigabit LAN, Bluetooth
  • Conectori – 3x USB 2.0, eSATA, RJ45, VGA, HDMI, căşti, microfon
  • Accesorii – card reader (SD/ MS/ MS Pro/ MMC), Express Card slot, webcam 1.3 MP, Tuner TV hibrid (analog + DVB-T)
  • Sistem de operare – Windows 7 Home Premium 64 bit
  • Acumulator – Li-Ion (48 Wh)
  • Dimensiuni – 380.5 x 254 x 30/37.6 mm
  • Greutate – 2.75Kg

Accesorii

Toshiba Satellite A665-14j este livrat împreună cu o telecomandă Media Center de mărime normală, adaptor AC, respectiv un set de ochelari NVIDIA 3D Vision.

Performanţe

Toshiba Satellite A665-14j dispune de un procesor Intel Core i7-740QM cu nucleu Clarksfield, construit folosind procesul de fabricaţie pe 45 nm şi nu cel de 32 nm, pe care sunt bazate modelele din noua familie Sandy Bridge. Deşi consumul de energie este similar versiunilor pe 32nm, frecvenţa de funcţionare a procesorului este limitată la 1.74 GHz, respectiv 2.93GHz cu Turbo Boost.

Toshiba Satellite A665

Chiar dacă frecvenţa de 1.74GHz poate părea mică pentru un laptop high-end, tehnologia Turbo Boost garantează un nivel de performanţă suficient de ridicat pentru majoritatea aplicaţiilor uzuale, optimizate de regulă pentru 1 sau 2 fire de execuţie, menţinând frecvenţa de funcţionare a procesorului la valori mult mai ridicate decât cea standard. Tehnologia HyperThreading este în schimb de mare ajutor aplicaţiilor optimizate pentru lucrul cu mai multe fire de execuţie, permiţând exploatarea eficientă a procesorului.

Toshiba Satellite A665

Placa video NVIDIA GeForce GT 350 M este suficient de puternică pentru a ne putea bucura de majoritatea jocurilor actuale, chiar şi folosind setări de calitate mai agresive. După activarea tehnologiei 3D Vision placa video îşi cam arată limitele, fiind nevoie să reducem la minimum opţiunile pentru calitatea imaginii. Singura excepţie pare să fie jocul Crysis 2, unde penalizarea de performanţă a fost aproape insesizabilă.

Toshiba Satellite A665

Responsivitatea sistemului de operare este foarte bună, însă numărul mare de aplicaţii preinstalate de Toshiba îngreunează mult pornirea sistemului. De vină pentru asta este şi harddisk-ul livrat, un model cu viteză de rotaţie a platanelor de 5400 RPM.

Toshiba Satellite A665

În condiţiile unui regim de utilizare normal, sistemul de răcire este silenţios, aproape inaudibil, iar temperatura carcasei nu pune probleme.

Toshiba Satellite A665

Când vine vorba de jocuri, nivelul de zgomot creşte destul de mult, dar rămâne totuşi în limite uşor tolerabile. Unele neplăceri pot fi cauzate de temperatura carcasei, devenită aproape fierbinte în partea inferioară şi rămasă la limita confortabilului în zona tastaturii şi restpad-ul.

Autonomie

Toshiba Satellite A665-14j este echipat cu un acumulator Li-Ion de 48Wh, prea puţin pentru configuraţia dată. Prin urmare autonomia este una modestă în cazul unui regim de utilizare conservator, şi de-a dreptul dezamăgitoare dacă desfăşurăm activităţi care solicită intens procesorul sau placa video.

Folosit doar pentru activităţi office, cu profilul ECO de economisire a energiei selectat, luminozitatea ecranului reglată aproape de valoarea minimă şi interfaţa de reţea dezactivată, Toshiba Satellite A665-14j a reuşit să ofere o autonomie de 2 ore şi 15 minute.

NVIDIA 3D Vision

Dacă încercăm să vizionăm un film, folosind aceiaşi parametrii de funcţionare dar luminozitatea ecranului reglată la o valoare medie, vom apuca să urmărim doar jumătate din acesta, sau o oră şi 13 minute.

Rezultate ceva mai bune am obţinut la navigarea pe internet, unde autonomia a atins pragul de o oră şi jumătate.

Concluzie

Toshiba Satellite A665-14j este soluţia perfectă pentru cei care doresc să poată viziona filme 3D, fără a apela la un televizor 3D dedicat şi player-ul Blu-ray aferent.

Calitatea imaginii afişată de ecranul cu diagonală 15.4 inch este foarte bună, iar difuzoarele integrate nu dezamăgesc. Telecomanda MCE este un accesoriu mai mult decât util pentru o experienţă multimedia completă, iar ieşirea HDMI ne permite să convertim rapid sistemul într-un Media Center complet echipat.

Când vine vorba de utilizarea suportului 3D Vision pentru jocuri 3D, opţiunile sunt destul de limitate, placa video dedicată fiind prea slabă pentru a putea savura pe deplin jocurile actuale. Nu trebuie uitată nici absenţa suportului pentru API-ul DirectX 11, în lipsa căruia nu vom putea activa toate efectele speciale din jocuri.

Timpul de mobilitate este modest pentru un laptop modern, iar greutatea de 2.75 Kg cu siguranţă va incomoda în călătoriile mai lungi.

Toshiba Satellite A665

Toshiba Satellite A665-14j poate fi achiziţionat în configuraţia prezentată la un preţ de aproximativ 4950 Lei, TVA inclus.

[+] Aspect plăcut, finisaje de bună calitate
[+] Configuraţie de top, adaptată pentru rolul de Media Center PC
[+] Ecran şi sistem audio performant
[+] Ochelari 3D şi telecomandă MCE incluse
[+] Tastatură comodă, touchpad cu suprafaţă generoasă
[+] Inscriptor Blu-ray
[+] Iluminare tastatură
[-] Suprafaţa lucioasă a display-ului
[-] Autonomie modestă a bateriei
[-] Harddisk lent (dacă ne raportăm la restul configuraţiei)
[-] Preţ prohibitiv

Urmărește Go4IT.ro pe Google News