VAIO TT – minunea de 11.1” de la Sony

07.01.2009
VAIO TT – minunea de 11.1” de la Sony
Construcţie şi dotări (II)

Ecranul este un alt element de construcţie care ne-a impresionat foarte plăcut. Deşi are o diagonală de 11.1”, rezoluţia oferită este de 1366×768. Ea ar putea fi considerată prea mare de unii, însă producătorul a dorit ca productivitatea să nu fie afectată de dimensiunile ecranului. Este adevărat că cei care au probleme cu vederea ar putea fi deranjaţi de pixelii minusculi, însă rezoluţia mare este absolut necesară pentru un portabil ce tinde spre mediul business. Ecranul în sine este foarte subţire, în mod special datorită iluminării cu LED-uri. Din păcate, el a lăsat impresia că ar fi destul de fragil.

Ecranul subtire, iluminat cu LED-uri

Iluminarea cu LED-uri are şi alte avantaje pe lângă faptul că permite construirea unui ecran subţire. Consumul de energie electrică este mai redus în cazul utilizării LED-urilor. Cel mai vizibil avantaj este însă legat de calitatea imaginii. Iluminarea cu LED-uri este mai uniformă, iar culorile par mai vii. De asemenea, unghiurile de vizibilitate sunt puţin îmbunătăţite, deşi avem de-a face tot cu o matrice TN. Nivelul luminozităţii ecranului poate fi setat manual prin taste rapide sau poate fi folosit senzorul situat deasupra tastaturii în partea dreaptă. În practică, luminozitatea considerată bună de calculator era puţin cam slabă pentru condiţiile unui birou cu sursă artificială de lumină.

Sony VAIO TT - mufa HDMI si cea LAN

Am fost puţin contrariaţi de logo-ul Full HD prezent pe carcasa laptop-ului. Rezoluţia ecranului nu este 1920×1080, însă cei care se uită pe latura din stânga a lui VAIO TT vor vedea o siglă HDMI. Sub un capac de plastic argintiu, pentru a nu afecta linia designului, se găsesc un conector video HDMI şi mufa LAN. Ultraportabilul nu este capabil să afişeze pe ecran conţinut full HD, însă îl poate transmite prin intermediul interfeţei HDMI către un LCD TV. Această facilitate face casă bună cu unitatea optică Blu-ray. Deşi ar putea fi trecute cu vederea de mulţi, portabilul dispune de două difuzoare ce se fac auzite prin patru fante subţiri de deasupra tastaturii. Calitatea sunetului poate fi considerată bună pentru dimensiunile difuzoarelor.

Doar doua mufe USB

Unul dintre capitolele la care VAIO TT nu vrea să iasă din tiparele ultraportabilelor este numărul conectorilor. Producătorul s-a limitat la minimul necesar şi aceasta a însemnat doar două porturi USB 2.0. Alături de ele, tot pe latura stângă, se găsesc cei doi conectori audio şi o mufă firewire. Portul HDMI şi mufa LAN au fost amintite deja. Latura dreaptă a ultraportabilului este dedicată aproape în întregime unităţii optice. Alături de ea mai are loc şi un conector video D-Sub. Pe muchia din faţă se găsesc, de la stânga la dreapta, cititorul de carduri, comutatorul pentru placa de reţea wireless şi cinci butoane mici. Dintre acestea, trei se ocupă de controlul volumului, unul este tastă rapidă pentru un meniu de control al lui VAIO TT, iar cel din urmă comandă deschiderea unităţii optice.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News