ZenBook Pro UX550: ultraportabilul bun la toate [REVIEW]

ZenBook Pro UX550: ultraportabilul bun la toate [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

ASUS pare să deţină în oferta sa câte un laptop realizat pentru fiecare categorie de utilizator în parte, oferind atât modele pentru birou, modele pentru cei care sunt tot timpul în mişcare, computere portabile cu performanţă de top în gaming, cât şi câteva dispozitive „bune la toate”. ZenBook Pro UX550 poate fi încadrat în ultima categorie, fiind un laptop uşor de luat peste tot, echipat cu hardware capabil să îndeplinească aproape orice tip de rol, fie că vorbim despre munca la birou, în deplasare, editare de conţinut sau rularea de jocuri video.

Design, construcţie, ergonomie

Când vorbim despre laptop-uri capabile să ruleze jocuri video moderne, ne imaginăm imediat un computer cu design „agresiv”, cu luminiţe peste tot, dimensiuni considerabile şi greutate pe măsură. În cazul lui ZenBook Pro, treaba nu stă deloc aşa. Compania foloseşte acelaşi design „unibody” din aluminiu pe care l-am întâlnit şi pe alte modele din gama ZenBook, mărind doar foarte puţin dimensiunile faţă de dispozitivele ceva mai puţin performante.

Designul compact nu înseamnă însă că au fost făcute compromisuri la capitolul conectivitate. Pe lateralele laptop-ului găsim un port HDMI, două port-uri Thunderbolt 3 cu mufă USB Type-C, două port-uri USB 2.0, un jack audio şi nu în ultimul rând, un cititor de carduri microSD. Curioasă alegerea acestui format de card în locul SD-ului standard, întrucât grosimea laptop-ului sugerează că ar putea găzdui şi un cititor mai mare.

Modelul testat, de culoare neagră, reuşeşte să nu iasă foarte mult în evidenţă, singurul element de design care atrage puţin atenţia fiind marginea şlefuită, care reflectă lumina. Spre diferenţă de alte laptop-uri, marginile laptop-ului nu sunt deloc ascuţite, utilizarea lui pe perioade mai lungi de timp fiind confortabilă. Tastatura şi trackpad-ul sunt realizate la aceleaşi standarde pe care le-am întâlnit şi pe alte laptop-uri premium de la ASUS. Tastele sunt bine spaţiate şi destul de mari pentru a fi uşor de identificat fără să fii nevoit să te uiţi la tastatură atunci când scrii, iar trackpad-ul de dimensiuni medii beneficiază şi de un senzor de amprentă compatibil cu Windows Hello. Singurul lucru care pare să lipsească este un numpad, în special având în vedere că ASUS încearcă să vândă acest model către cei din mediul business.

Difuzoarele Harman/Kardon sunt poziţionate de-o parte şi de cealaltă a tasaturii, cu o serie de difuzoare secundare poziţionate în partea de jos. La o primă privire, nu există fante de aerisire pe carcasa lui ZenBook Pro, însă ASUS a folosit o metodă de răcire pe care o întâlnim din ce în ce mai des, aerul fiind tras şi evacuat pe la balamaua care conectează display-ul de restul computerului.

Pentru un laptop cu display de 15”, UX550 reuşeşte să fie destul de compact pentru a fi cărat peste tot, indiferent dacă vorbim despre drumul de la birou până acasă sau până la cafeneaua preferată. Acesta nu va „rupe spatele” utilizatorului şi nici nu prea are nevoie de curent continuu, întrucât acumulatorul poate oferi câteva ore bune de utilizare, chiar şi în condiţii mai solicitante.

Specificaţii tehnice

 • Nume: ASUS ZenBook Pro UX550
 • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, anti-glare
 • CPU: Intel Core i5-7300HQ (4-core, 2,50 – 3,50 GHz, 6MB cache)
 • GPU: NVIDIA GTX 1050 4 GB GDDR5
 • RAM: 8 GB (2x 4GB DDR4)
 • SSD: Hynix 256 GB SATA-III (M.2)
 • Sunet: quad speakers (Harman/Kardon)
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2, 2x USB 2.0, 2 x Thunderbolt 3 Type-C, HDMI, card reader microSD, 3.5 mm jack (combo)
 • Alte dotări: tastatura cu iluminare (alb)
 • Acumulator:  8 celule
 • Greutate: 1,8 kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Pro (64 bit)

Galerie foto

 

Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

Fiind un produs premium, ZenBook Pro UX550 este un laptop căruia nu prea ai ce să îi reproşezi. Acesta este construit foarte bine, oferind senzaţia unui produs rezistent în timp, iar fiecare element al său pare să fi fost bine gândit înainte de a fi implementat. De exemplu, display-ul cu diagonală de 15,6” vine cu rezoluţie Full HD, pentru a limita consumul de energie (cei care îşi doresc neapărat pot comanda unul cu rezoluţie 4K, însă la dimensiunile acestea, sunt puţine motive pentru a face asta). De asemenea, ecranul nu este acoperit cu sticlă lucioasă, ci cu o suprafaţă anti-glare, foarte confortabilă în utilizare atât în interior, cât şi în exterior.

Multitudinea de port-uri de conectivitate sugerează  că ne aflăm într-o perioadă de tranziţie. Pe partea stângă avem cele două mufe Thunderbolt 3 (compatibile şi cu USB 3.0 Type-C, desigur), în timp ce pe partea din dreapta avem mufe USB 2.0 şi un jack audio. Ce lipseşte cu desăvârşire este mufa Ethernet, element apreciat de către care cei care lucrează într-un mediu cu multe reţele WiFi care interferează, sau cei care îşi doresc viteze mai mari de transfer decât sunt posibile pe o reţea wireless. Din fericire, un astfel de adaptor este inclus în pachetul de bază, însă ocupă permanent o mufă USB.

Este curios cum un laptop pentru productivitate nu beneficiază de o tastatură completă, cu tot cu numpad, însă probabil că dimensiunile computerului nu permiteau acest lucru. Din fericire, mica problemă pe care am întâlnit-o pe ZenBook 3 UX490, în care tastele nu erau corect iluminate nu se regăseşte şi pe ZenBook Pro. Toate tastele sunt iluminate complet, completând astfel imaginea unui dispozitiv premium din toate punctele de vedere.

ZenBook Pro a fost laptop-ul „de serviciu” pe care l-am folosit anul acesta la IFA 2017, unde a stat destul de mult deconectat de la curent. Practic, în fiecare zi am reuşit să îmi termin treaba cu o singură încărcare a acumulatorului, însă acesta nu a fost folosit decât câteva ore pe zi. Acele câteva ore erau însă intense, întrucât laptop-ul a fost folosit pentru scris, editat poze şi chiar clipuri video, fiecare dintre aceste activităţi fiind duse la bun sfârşit fără probleme.

Autonomia poate atinge lejer 5-6 ore de utilizare într-un mod mai „agresiv” de utilizare, cu multe tab-uri de Chrome deschise şi diverse aplicaţii folosite pentru editare foto sau video (editarea video e ceva mai solicitantă la export, însă nu atât de pretenţioasă atunci când materialul este prelucrat). Cei care vor folosi în principal aplicaţii de birou precum Word şi Excel ar putea să scoată liniştiţi o zi completă de lucru la o singură încărcare. Desigur, ASUS a integrat în ZenBook Pro şi aplicaţia sa de protecţie a bateriei, pe care am mai întâlnit-o în trecut pe UX390, care oferă posibilitatea de a îmbunătăţi durata de viaţă a acumulatorului prin încărcarea sa doar până la 60% atunci când computerul este legat tot timpul la priză. Există de asemenea moduri de utilizare pentru cei care folosesc mult computerul în modul „mobil”, care încarcă acumulatorul complet, cât şi posibilitatea de utilizare mixtă, care încarcă acumulatorul până la 80%. Pe termen scurt, aceste beneficii sunt greu de cuantificat, însă un laptop care n-a fost tot timpul încărcat complet atunci când a fost conectat la priză ar trebui, cel puţin în teorie, să nu piardă atât de mult din capacitatea acumulatorului după câţiva ani de utilizare.

Performanţă şi concluzii

Performanţă

Spuneam la început că ASUS ZenBook Pro UX550 este bun la toate, inclusiv la gaming, însă în testarea noastră am preferat să nu rulăm întreaga plajă de teste pentru acest tip de computere. În primul rând, un utilizator care alege UX550, cu siguranţă nu îl alege pentru rularea de jocuri video. Este bine că există posibilitatea rulării lor, GTX 1050 fiind un GPU capabil să ruleze în Full HD majoritatea jocurilor de pe piaţă cu mici compromisuri în setări (scăderea detaliilor de la very high/ultra la medium/high).

ZenBook Pro este realizat însă pentru productivitate, iar la acest capitol laptop-ul este comparabil atât cu computere desktop cu configuraţii similare, cât şi cu laptop-uri mai „puternice” şi mai scumpe. Procesorul Intel Core i5 beneficiază de patru nuclee, fără Hyper-Threading, deci oferă doar patru fire de execuţie. În aplicaţii de editare video, acest lucru se va traduce în performanţă mai lentă la randare în comparaţie cu un i7, care beneficiază de opt fire de execuţie. În majoritatea celorlalte aplicaţii, în special cele optimizate pentru performanţă single core, acest i5 se va comporta similar cu un i7 de laptop.

Modelul testat de ZenBook Pro UX550 beneficia de 8 GB memorie RAM şi un SSD de 256 GB, însă există posibilitatea configurării după bunul plac. Acesta pare să fie însă un simplu model de bază, cei care au nevoie de performanţă în plus, putând alege mai mult RAM, mai multă stocare, procesor i7, sau chiar un GPU mai puternic (GTX 1050 Ti este singura alternativă). Chiar şi în această configuraţie „limitată”, ZenBook Pro ar trebui să satisfacă nevoile majorităţii.

Stocarea este puţin cam lentă în comparaţie cu modelele din ultimele câteva luni testate, însă acest lucru se datorează faptului că SSD-ul M.2 foloseşte magistrala SATA. Acelaşi port M.2 suportă şi SSD-uri PCIe, care sunt disponibile pe modele cu peste 512 GB direct de la ASUS, sau care pot fi adăugate mai târziu.

Test Scor
PCMark 8 Creative 4.570 puncte
WinRar 4.867 KB/s
CineBench R15 OpenGL: 82,21 FPS / CPU: 520 cb
HDTune Pro (SSD) 235,2 MB/s
CrystalDiskMark Seq Q32T1 Read: 558,4 MB/s / Write: 260,3 MB/s
CrystalDiskMark 4K Q32T1 Read: 320,0 MB/s / Write: 262,0 MB/s

Concluzii

Zenbook Pro UX550 este un model de laptop de la care ştii la ce să te aştepţi încă de la început. Este un model care oferă o alternativă cu Windows la dispozitivele din gama MacBook Pro de la Apple şi reuşeşte să ofere şi câteva lucruri în plus faţă de concurenţă (de exemplu USB-uri normale şi un GPU mai puternic). Autonomia este însă elementul care impresionează cel mai mult, întrucât rareori întâlnim un computer portabil cu procesor quad-core, GPU dedicat şi display mare care să reziste o zi întreagă fără să fie conectat priză.

Părţi pozitive

Aspect exterior plăcut
Construcţie de calitate
Autonomie ireproşabilă
Display anti-glare

Părţi negative

Nu are mufă Ethernet
Slot-ul de card este microSD
Putea fi mai performant în anumite cazuri
Nu are numpad pe tastatură

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult