ASUS ROG Swift PG348Q review: ultra-wide pentru gameri entuziaşti

20.06.2018
ASUS ROG Swift PG348Q review: ultra-wide pentru gameri entuziaşti
Design, construcţie şi specificaţii
ASUS ne-a obişnuit cu unele dintre cele mai performante monitoare de gaming de pe piaţă, includerea unui model în seria ROG asigurând timpi de răspuns scăzuţi şi calitate a imaginii superioară concurenţei. Modelul ROG Swift PG348 pe format ultra-wide este o ciudăţenie în portofoliul companiei, fiind printre puţinele de acest gen produse de compania taiwaneză. Faptul că avem de a face cu un monitor diferit ca aspect nu înseamnă însă că acesta nu se ridică la nivelul aşteptărilor. Dacă sunteţi în căutarea unui monitor 21:9, curbat şi performant, sunt puţine alternative mai atractive decât ASUS ROG PG348.

Design, construcţie

Spre diferenţă de alte modele de monitoare ultra-wide, care vin direct asamblate şi gata de a fi puse pe birou, ROG Swift PG348 necesită puţin efort din partea utilizatorilor. Acesta vine cu un picior complex, format din două bucăţi, care pot fi însă asamblate foarte uşor, chiar şi fără unelte adiţionale. Piciorul porpriu-zis integrează un sistem de prindere rapidă de corpul monitorului, în timp ce în partea de jos are un soi de „girofar” cu logo-ul ROG, care poate proiecta această imagine pe birou pentru un efect interesant. Acest „girofar” intră în suportul de la bază, ataşarea lor fiind asigurată de două şuruburi.

Piciorul poate apoi fi montat pe monitor, iar monitorul pe birou pentru utilizare. Pentru această operaţiune este recomandată munca în echipă a doi oameni, întrucât monitorul ar putea fi deteriorat în proces. Nu putem să trecem peste subiectul „picior” fără să menţionăm că există fante de-o parte şi de alta a acestuia pentru ascunderea cablurilor, cât şi o protecţie de plastic în spate, care acoperă zona cu port-uri. Desigur, piciorul integrează şi nişte circuite electrice, care sunt alimentate de monitor printr-un contact electronic, acestea fiind necesare pentru luminarea LED-urilor din partea de jos.

Şi că tot veni vorba despre port-uri, avem de a face cu un monitor foarte bine dotat. Avem un DisplayPort 1.2, un HDMI 2.0, un hub USB 3.0 cu patru mufe şi un jack audio pentru conectarea de boxe. Desigur, monitorul integrează la rândul lui difuzoare în carcasă, utile pentru cei care nu au boxe separate şi nu vor să folosesască tot timpul o pereche de căşti.

Fiind un monitor ultra-wide cu diagonală de 34”, avem de a face cu un monitor care necesită mult spaţiu pe birou, aproape la fel de mult precum două monitoare de dimensiuni medii pe format 16:9. Suportul din partea de jos în trei puncte este foarte stabil, monitorul fiind foarte „ţapăn” chiar şi atunci când biroul este atins sau mişcat. Singura mişcare vizibilă apare la prinderea piciorului de monitor, unde există părţi în mişcare. Monitorul poate fi ajustat pe înălţime şi poate fi înclinat pe axa orizontală cu câteva grade, însă nu poate fi orientat pe verticală în mod „portret”.

Lumina produsă de LED-urile din parte de jos afişează logo-ul ROG pe birou, însă din fericire pentru mulţi, acesta poate fi oprit. În ciuda faptului că vorbim despre un monitor „de gaming”, sistemul de iluminare „Light in Motion” nu beneficiază de luminiţe RGB şi nici de personalizare a imaginii. Este practic o funcţie de „vanitate”, asemeni mărului iluminat de pe laptop-urile Apple din generaţiile mai vechi.

Trebuie să recunoaştem că anumite materiale folosite în construcţia lui ROG PG348 nu sunt tocmai la standardele la care ne aşteptam, având în vedere preţul. Fantele din plastic care ascund firele sunt realizate dintr-un plastic foarte fragil, în timp ce capacul care ascunde cablurile de pe partea din spate este foarte subţire şi poate fi cu uşurinţă deteriorat în timpul montării de către un utilizator mai puţin atent.

Ne-am bucurat însă să vedem un monitor acoperit cu o protecţie mată, care nu reflectă lumina, şi cu butoane simplu de folosit pe partea din spate. Avem un joystick cu cinci poziţii (sus, jos, stânga, dreapta şi butonul OK/Meniu) şi alte patru butoane normale. Unul este butonul de anulare, altul este dedicat funcţiilor speciale pentru gaming, unul asigură acces rapid la funcţia „Turbo”, în timp ce ultimul este butonul On/Off.

Fiind un monitor din gama ROG, nu puteau să nu apară liniile de design angulare pe partea din spate, accentele de culoare portocalii şi roşii, caracteristice brandului, cât şi modele texturate pe plasticul din spate. Am fi preferat să nu vedem mai puţine artificii de design „supărate” şi mai multă atenţie pentru materialele de construcţie. Din fericire, ASUS nu s-a concentrat doar pe realizarea unui design „de gaming”, ci şi pe integrarea unui hardware demn de a fi folosit în jocuri video, cu funcţii dedicate pentru gameri.

Dacă nu am fi montat monitorul la început şi l-am fi găsit direct pe birou, nici n-am fi zis că acest monitor este curbat. Întrucât PG348 este diferit faţă de alte modele de pe piaţă pentru că foloseşte un panou IPS care nu are probleme în afişarea culorilor atunci când este privit din laterale, acesta nu necesită un panou curbat prea tare. Astfel, curbura este subtilă şi nu distorsionează (prea mult) elementele de pe ecran. Acest monitor putea lejer să nu folosească o construcţie curbată, fără efecte negative.

Specificaţii

  • Nume: ASUS ROG Swift PG348
  • Diagonală: 34” (86.72cm)
  • Rezoluţie: 3440 x 1440 pixeli @ 100 Hz
  • Tip panou: IPS, 10-bit, 100% sRGB, curbat 3800R
  • Luminozitate: 300 cd/mp
  • Contrast nativ: 1.000:1
  • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
  • Timp de răspuns: 5 ms GtG
  • Conectori video: 1 x HDMI, 1 x Display Port 1.2
  • Sunet: stereo, 2 x 2W
  • Alţi conectori: 1x USB-B, 4 x USB 3.0 Type-A, jack 3,5 mm
  • Consum:  
  • Accesorii: cablu de alimentare, cablu DisplayPort, cablu HDMI, cablu USB 3.0 pentru conectarea la PC
  • Dimensiuni: 829 x 558 x 297 mm
  • Greutate: 11,2 kg

Părţi pozitive

Panou IPS de calitate
Refresh rate de 100 Hz
Meniu simplu de navigat şi configurat
Design interesant
Compatibilitate cu G-Sync de la NVIDIA

Părţi negative

Difuzoarele stereo sunt foarte slabe
Este greu de montat fără ajutor
Anumite elemente sunt realizate din plastic fragil

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult