NVIDIA demonstrează o modalitate pentru a creşte de patru ori rezoluţia ecranelor LCD obişnuite

29.07.2014
NVIDIA demonstrează o modalitate pentru a creşte de patru ori rezoluţia ecranelor LCD obişnuite

Întâlnite tot mai des la tablete şi smartphone high-end, ecranele de rezoluţie înaltă sunt foarte apreciate pentru claritatea imaginilor redate, avantajele fiind uşor de sesizat pentru majoritatea utilizatorilor. Însă costurile piperate asociate acestor ecrane reprezintă o piedică serioasă, pentru care inginerii NVIDIA par să fi găsit soluţia potrivită.

În loc de un singur ecran LCD costisitor NVIDIA propune folosirea a două ecrane suprapuse, cumulând pixelii acestora pentru a creştere densitatea de afişare cu bani puţini. Pentru demonstrarea acestui concept inginerii companiei au dezasamblat două monitoare LCD obişnuite, fiecare cu rezoluţie 1280×800 pixeli. Cele două panouri LCD au fost apoi instalate unul deasupra celuilalt, păstrând un uşor decalaj între coloanele de pixeli suprapuse. Interferenţele între cele două ecrane sunt rezolvate cu ajutorul unui filtrul polarizat, iar imaginea finală de rezoluţie înaltă este compusă apelând la software specializat, care asigură sincronizarea celor două ecrane. Rezultatul este un aşa numit ecran în cascadă, cu de până la 4 ori rezoluţia panoului LCD pe care este bazat.

După cum arată şi clipul demonstrativ pus la dispoziţie, imaginile redate în acest mod au mici pierderi de calitate, iar unghiul optim de vizibilitate este foarte redus. Chiar şi aşa, saltul de calitate comparat folosirii unui singur ecran cu rezoluţie 1280×800 este considerabil.

În timp ce limitările ecranelor în cascadă fac puţin probabilă implementarea lor pentru tablete şi smartphone entry-level, tehnologia şi-ar putea găsi aplicaţii în domenii unde unghiurile de vizibilitate redusă contează mai puţin, cum ar fi ochelari VR şi alte accesorii de purtat pe cap. Şi videoproiectoarele pentru bugete mici ar putea face saltul la o rezoluţie mai mare, dacă producătorii găsesc o rezolvare pentru problema interferenţelor apărute la afişare şi luminozitatea diminuată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult