Pirateria este din nou în creştere din cauza prea multor alternative la Netflix

03.10.2018
Pirateria este din nou în creştere din cauza prea multor alternative la Netflix

Pirateria a scăzut considerabil în ultimii câţiva ani la nivel mondial, unul dintre motive fiind accesul rapid, legal şi ieftin la servicii de calitate pentru distribuţia de conţinut. Din păcate, creşterea acestei pieţe şi exclusivităţile pentru diversele platforme de conţinut împinge acum utilizatorii înapoi spre piraterie. Conform unui studiu Sandvine de trafic de internet realizat în toată lumea, traficul realizat de clienţi de torrent  crescut considerabil.

Noul studiu intitulat Globl Internet Phenomena realizat de Sandvine oferă informaţii foarte interesante despre modul în care internetul a evoluat în ultimii câţiva ani. În primul rând, peste 50% din trafic este acum criptat, greu sau imposibil de interceptat. Acest lucru se datorează în special faptului că motoarele de căutare preferă site-uri care au certificate HTTPS, iar multe site-uri şi servicii au adoptat această metodă de securizare a traficului pentru a rămâne în topurile căutărilor.

Apoi, 58% din traficul total de date la nivel mondial este conţinut video. Practic, mai mult de jumătate din tot ceea ce se consumă pe internet este doar streaming, fie prin servicii gratuite precum Facebook sau YouTube, fie prin servicii de streaming video plătite precum Netflix, HBO Go sau Amazon Prime.

De fapt, acestea sunt şi motivul pentru care pirateria este în creştere. În timp ce Netflix este în continuare cel mai popular dintre serviciile de filme şi seriale, cu 15% din traficul total de internet din lume realizat numai de pe serverele sale, creşterea numărului de alternative încurajează utilizatorii să caute şi soluţii mai puţin legale.

Întrucât fiecare serviciu din această categorie (Hulu, CBS All-Access, Disney, DC Comics, etc.) vine cu propriul abonament de aproximativ 10 dolari/euro lunar şi propriul conţinut exclusiv, majoritatea utilizatorilor aleg unul sau două servicii pe care le plătesc şi preferă să pirateze conţinutul exclusiv care îl interesează de pe celelalte.

În 2011, acelaşi studiu spunea că 52% din traficul de internet din America de Nord era realizat de aplicaţii BitTorrent. În 2015, această valoare a scăzut la 26,83%, iar acum aceasta a început din nou să crească, ajungând la 32%. Această valoare ar putea fi şi mai mare, dacă luăm în calcul utilizatorii care ascund traficul de internet în spatele unui proxy sau VPN.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult