E-Boda fullSTREAM: un adaptor pentru streaming wireless compatibil cu Miracast şi AirPlay

E-Boda fullSTREAM: un adaptor pentru streaming wireless compatibil cu Miracast şi AirPlay

Lansarea adaptorului Google Chromecast a reînviat interesul pentru streaming-ul wireless, tot mai mulţi producători încercând să ofere produse asemănătoare cu un preţ mai mic sau cu facilităţi mai bune. Aceste adaptoare sunt interesante deoarece pot augmenta funcţiile unui televizor standard fără Wi-Fi şi pot oferi utilizatorilor o posibilitate mai comodă pentru rularea conţinutului media, iar E-Boda fullSTREAM se remarcă în plus şi prin compatibilitatea duală Miracast şi AirPlay.

Construcţie, hardware, instalare

E-Boda fullSTREAM este un adaptor wireless pentru streaming care foloseşte o interfaţă HDMI pentru conectarea la televizor şi o interfaţă wireless pentru conectarea clienţilor, fiind astfel o soluţie aproape universală care poate fi folosită cu orice televizor care nu oferă un modul Wi-Fi sau compatibilitate Miracast.

Adaptorul are dimensiuni şi greutate reduse, acesta având 86,5 x 31 x 8,5 milimetri şi o greutate de 19,5 grame. Carcasa, fabricată din material plastic, oferă un conector HDMI 1.2, un LED de semnalizare şi un conector MicroUSB pentru alimentare. Acesta din urmă este util în cazul în care televizorul nu oferă cei 400 mAh necesari pentru alimentare, în acest caz utilizatorul trebuind să conecteze adaptorul fullSTREAM la un port USB sau la adaptorul de reţea inclus în pachet.

În interiorul carcasei, E-Boda oferă un cip AM 8251, o memorie RAM cu o capacitate de 128 MB, o memorie internă cu aceeaşi capacitate şi un cip radio Realtek 8188 care oferă interfaţa radio 802.11 b/g/n. Carcasa nu are fante de răcire, un aspect regretabil ţinând cont că temperatura componentelor interne poate ajunge la valori ridicate în timpul unei utilizări îndelungate.

Conţinutul pachetului include, pe lângă adaptor şi cablu de alimentare, şi un prelungitor HDMI care este util în cazul în care ecranarea în spatele televizorului este prea mare sau fullSTREAM nu are loc într-o mufă HDMI din cauza conectorilor adiacenţi.

Instalarea E-Boda fullSTREAM este banală şi necesită doar conectarea la televizor şi, dacă este cazul, şi la sursa externă de alimentare. După câteva secunde, adaptorul va fi gata de utilizare şi, dacă veţi comuta pe ieşirea HDMI alocată, veţi fi puşi în faţa unui ecran care vă va arăta parametrii de conectare, cum ar fi numele sau parola reţelei wireless interne, şi aplicaţiile de care veţi avea nevoie.

Utilizare şi compatibilitate

Deşi pachetul software lasă impresia că adaptorul este dependent de aplicaţiile EZCast pentru Android, iOS, Windows 7/8 şi OS X, acesta poate funcţiona şi de sine stătător deoarece oferă compatibilitate Apple AirPlay şi Miracast.

După pornire, E-Boda fullSTREAM va deveni un punct de acces wireless şi va oferi o reţea la care va trebui să vă conectaţi. Aplicaţia EZCast permite ajustarea parametrilor de funcţionare, dar şi posibilitatea cuplării adaptorului la reţeaua wireless deja existentă. Acest ultim mod de lucru este mai atractiv deoarece nu presupune conectarea la reţeaua internă a adaptorului ori de câte ori vreţi să-l folosiţi, însă fullSTREAM nu poate fi folosit în acest fel decât atunci când folosiţi DLNA şi AirPlay, nu şi Miracast sau EZCAst, Mai mult, ajustarea parametrilor de funcţionare necesită în mod obligatoriu utilizarea reţelei wireless proprii adaptorului.

În cazul platformei iOS, am preferat integrarea E-Boda fullSTREAM în reţeaua wireless deja existentă şi am evitat aplicaţia EZCast. Adaptorul a fost recunoscut imediat şi nu am avut probleme de compatibilitate, acesta funcţionând atât în modul standard cât şi în modul Mirroring.

Deoarece Miracast este practic doar o extensie multimedia pentru Wi-Fi Direct, terminalele Android vor trebui să folosească întotdeauna reţeaua wireless ad-hoc a adaptorului E-Boda. Acesta a fost recunoscut corect de rutina de Screen Mirroring de pe telefonul Huawei Ascend P7 cu care am testat, aplicaţia EZCast fiind şi în acest caz opţională.

În mod normal, Windows Phone 8.1 include şi suport Miracast, însă, pe lângă actualizarea platformei software, funcţia Project my screen necesită şi actualizări de drivere. Din păcate, telefonul Lumia 920 nu beneficiază încă de această funcţie, iar lipsa aplicaţiei EZCast pe această platformă lasă pe dinafară utilizatorii platformei Microsoft. În cazul sistemelor de operare desktop, puteţi folosi fie implementările AirPlay şi Miracast din OS X şi Windows 8.1, fie aplicaţia EZCast.

În final, E-Boda fullSTREAM oferă şi funcţii DLNA. Pentru utilizarea adaptorului ca DLNA Renderer va trebui să apelaţi la aplicaţiile recomandate în cadrul aplicaţiei EZCast deoarece E-Boda fullSTREAM foloseşte o implementare suficient de mult modificată pentru a nu fi detectat de o aplicaţie DLNA standard.

Performanţe

Pentru testarea acestui adaptor, am ales mai multe fişiere audio, câteva fişiere video şi câteva jocuri. Mai întâi de toate, ieşirea video oferă cel mult 30 de cadre pe secundă în modul Full HD, cei care doresc o fluenţă mai mare fiind nevoiţi să coboare la rezoluţia HD, unde este disponibilă o rată de împrospătate de 60 de cadre pe secundă.

Calitatea redării video este mulţumitoare. Degradările de calitate faţă de o conexiune prin cablu HDMI sunt vizibile, însă acest lucru era de aşteptat, iar calitatea este suficient de bună pentru redări ocazionale. Deoarece E-Boda fullSTREAM foloseşte o interfaţă Wi-Fi care funcţionează doar în banda 2,4 GHz, influenţele interferenţelor şi congestiei radio sunt uneori vizibile sub forma macroblocurilor de compresie, cauzate de diminuarea lăţimii de bandă, sau chiar de întreruperi ocazionale în urma golirii buffer-ului. O implementare cu un modul wireless compatibil cu banda de 5 GHz probabil că ar mai fi eliminat o parte din aceste probleme, însă producătorul a preferat să folosească doar o soluţie single-band ieftină.

Cei care intenţionează să folosească E-Boda fullSTREAM pentru jocuri vor trebui să caute o altă soluţie wireless deoarece latenţele sunt mult prea mari. Chiar şi în condiţiile conectării directe cu o tabletă iPad şi o poziţionare în imediata vecinătate a adaptorului, decalajul dintre acţiune şi răspunsul vizual s-a dovedit a fi mult prea mare pentru a ne permite să rămânem competitivi în Real Racing 3. În cazul fişierelor video, această problemă nu este deranjantă deoarece şi sunetul este redat pe aceeaşi cale iar sincronizarea se păstrează, însă jocurile sunt de evitat.

Un alt aspect dezamăgitor este calitatea aplicaţiilor EZCast. Acestea oferă suport pentru mai multe formate decât sistemele de operare pe care funcţionează, însă mediul grafic este neaspectuos, stabilitatea nu este prea grozavă iar iniţializarea fişierelor media (audio/video/foto) durează prea mult.

Concluzii

Oferit la un preţ de 199 de lei, E-Boda fullSTREAM pare interesant deoarece poate transforma orice televizor într-un ecran wireless şi oferă compatibilitate cu standardele Miracast şi AirPlay. Caltiatea redării video este mulţumitoare, însă prestaţia produsului este însă modestă deoarece latenţele sunt prea mari, aplicaţiile EZCast nu sunt prea bine finisate iar conectivitatea Wi-Fi în banda de 2,4 GHz este prea sensibilă la interferenţe. Ideea unui adaptor universal este atractivă şi are potenţial, însă implementarea de faţă are prea multe imperfecţiuni şi păleşte în faţa unor soluţii precum Chromecast, Apple TV sau WiDi. 

Părţi pozitive

Compatibilitate Miracast şi AirPlay
Setare iniţială simplă

Părţi negative

Aplicaţii software mediocre
Latenţe mari
Interfaţă radio doar în banda de 2,4 GHz

Urmărește Go4IT.ro pe Google News