Project Loon: prima conexiune LTE între sol şi baloanele Google a fost testată cu succes

Project Loon: prima conexiune LTE între sol şi baloanele Google a fost testată cu succes

Project Loon, iniţiativa Google de a oferi acces Internet în zonele mai puţin accesibile cu ajutorul unei flote de baloane, a demarat sub forma unui proiect-pilot în Noua Zeelandă acum exact un an. Google a lansat atunci primele 30 de baloane, unele dintre acestea stabilind între timp recorduri încurajatoare, si a declarat că intenţionează să completeze treptat această reţea aeriană cu încă 300 de unităţi. Între timp, inginerii companiei au anunţat o nouă realizare interesantă: prima conexiune LTE dintre un balon şi sol.

Experimentul a avut loc în suburbiile oraşului Campo Maior din nord-estul Braziliei, o zonă în care acoperirea reţelelor de telefonie este slabă iar accesul la Internet este o raritate. Cu ajutorul unui balon lansat cu această ocazie, inginerii Google au realizat prima conexiune LTE între sol şi reţeaua de vehicule aeriene din cadrul Project Loon, conectând astfel pentru prima oară la Internet o şcoală locală.

Baloanele din cadrul Project Loom au la bord puncte de acces wireless, însă ridicarea în stratosferă a unei celule telefonice LTE simplifică modul de utilizare pentru viitori clienţi de la sol deoarece li se oferă acces Internet direct pe telefoanele mobile. Cu ajutorul acestui nou tip de balon, Google poate oferi extinde acoperirea telefonică şi de date a unui operator naţional sau poate funcţiona ca releu în cazul unor dezastre naturale care întrerup reţelele telefonice terestre.

Project Loon

Într-un interviu acordat celor de la Wired, reprezentaţii Google au dezvăluit că celula LTE amplasată în nacela balonului testat în Brazilia poate atinge rate de transfer de 22 Mpbs în cazul unui receptor terestru sau 5 Mbps în cazul unui telefon mobil obişnuit, aceşti parametri fiind mai mult decât suficienţi pentru furnizarea accesului Internet sau a convorbirilor telefonice VoLTE.

Acest test a permis echipelor de ingineri Google să îmbunătăţească tehnicile de lansare a baloanelor din zonele calde, acestea având unele probleme deoarece sunt concepute să lucreze la temperaturile mult mai scăzute din păturile înalte alte atmosferei. În următorul an, compania speră să lanseze între 300 şi 400 de baloane noi şi să reuşească să prelungească durata de zbor a acestora pe perioade mai mari de 100 de zile.

Pe lângă baloanele folosite în cadrul Project Loon, Google va experimenta şi cu aeronave mai impozante, compania achiziţionând de curând producătorul de drone aeriene Titan Aerospace.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News