Tenda AC8 review: un router gigabit foarte ieftin

30.01.2020
Tenda AC8 review: un router gigabit foarte ieftin

Routerele nu sunt o mare prioritate pentru majoritatea utilizatorilor de internet. Mulţi se mulţumesc cu soluţia oferită de operatorul telecom, însă nu toate abonamentele includ acces la un router, iar de obicei acele modele sunt depăşite din punct de vedere al performanţei şi tehnologiilor oferite. În gama de buget există multe routere mai mult sau mai puţin performante, însă modelul AC8 de la Tenda pe care l-am testat de curând a reuşit să mă uimească din punctul de vedere al simplităţii şi performanţei oferite la un preţ accesibil. Desigur, nu este un router pentru utilizatorii avansaţi, însă poate oferi internet wireless şi pe fir într-un apartament în care se folosesc sub 10 dispozitive.

Tenda AC8: un router compact şi performant

Modelul Tenda AC8 este unul dintre cele mai ieftine routere Gigabit de pe piaţă, care oferă şi o conexiune wireless 802.11ac (WiFi 5). Pentru a atinge un preţ cât mai mic, Tenda pare să fi simplificat mult design-ul şi o parte dintre capabilităţile mai puţin importante ale routerului. Acesta are un design compact şi este realizat dintr-un plastic destul de „ieftin”, dar care pare să fie rezistent la eventuale şocuri. Modelul de pe capacul superior îl face să semene cu simbolul lui Batman, în timp ce antenele (patru la număr) sunt foarte înalte şi arată chiar puţin ciudat pe lângă corpul routerului.

Acesta nu beneficiază de LED-uri care să indice starea de funcţionare a diverselor port-uri sau a internetului wireless. Singurul LED de pe acest router este unul de culoare albastră, în partea de sus, care indică dacă este sau nu pornit. Avem de a face cu patru port-uri Ethernet (unul WAN pentru conexiunea la internet şi alte 3 pentru conectarea de dispozitive) şi de un buton WPS pentru conectare rapidă la reţeaua wireless. Singurele alte elemente distinctive sunt cele două orificii pentru montarea pe un perete.

Cu toate că avem de a face cu un router extrem de simplist, la capitolul dotări hardware, acesta stă destul de bine: port-uri de conectivitate Gigabit, două reţele Wi-FI (2.4 şi 5 GHz), şi viteze pe wireless de până la 1200 Mbps.

În testele de viteză pe care le-am efectuat folosind un laptop de gaming puternic, atât pe priză, cât şi pe baterie, vitezele de transfer s-au dovedit a fi similare cu cele ale unor routere mult mai scumpe. Vorbim despre viteze de peste 850 Mbps pe o conexiune de Fiberlink 1000 pe cablu (reţeaua era mai aglomerată decât de obicei în timpul testelor), viteze de peste 380 Mbps pe wireless 802.11ac şi peste 180 Mbps pe wireless 802.11n. Testele au fost realizate cu Speedtest.net.

Teste

  • Cablu: Download: 868 Mbps / Upload: 500 Mbps
  • Wi-Fi 2.4 GHz: Download: 184 Mbps / Upload: 172 Mbps
  • Wi-Fi 5 GHz: Download: 373 Mbps / Upload: 445 Mbps

La capitolul semnal, routerul a fost capabil să acopere un apartament cu două camere de 70m fără probleme. Vitezele la distanţă de unul sau doi pereţi din beton au scăzut atât pe 5 GHz, cât şi pe 2.4 GHz, însă semnalul nu s-a pierdut, iar vitezele au rămas la valori peste 100 Mbps în ambele situaţii. La distanţe mai mari însă, reţeaua de 2.4 GHz pare să reziste mai bine, întrucât frecvenţa mai mică permite pătrunderea mai eficientă prin pereţi.

Un avantaj al modelului Tenda AC8 este simplitatea în configurare. Doar îl conectezi la priză şi la un cablu de internet şi funcţionează totul din prima, fără configurări avansate, dacă acestea nu sunt necesare. Oricine poate să cumpere un astfel de router şi să îl instaleze în casă.

Tenda AC8: preţul de buget vine şi cu dezavantaje

Desigur, fiind vorba despre un router de buget, există câteva motive pentru care este atât de ieftin. În cazul în care ai probleme cu un cablu sau dacă internetul nu funcţionează de la operator, este greu să îţi dai seama care este problema, fără a avea nişte LED-uri care să arate starea de conectivitate a reţelei.

Apoi, faptul că routerul se configurează foarte uşor este şi un dezavantaj. Implicit, din fabrică, reţeaua Wi-Fi pe care routerul Tenda AC8 o face este complet deschisă. Astfel, aceasta nu are o parolă, aşa că oricine se poate conecta la acea conexiune şi poate intra inclusiv în interfaţa de configurare, întrucât aceasta nu necesită o parolă de accesare. Poţi pune una dacă doreşti, dar aceasta nu este obligatorie, iar implicit nu este setată nici măcar una de tipul „admin/admin” sau „user/admin”.

Fiind vorba despre un router atât de ieftin, nu ne aşteptăm să poată ţine prea multe conexiuni active. Cu un telefon, un laptop şi un PC pe cablu, acesta nu a dat semne de oboseală, însă nici nu a fost solicitat foarte tare de acestea, întrucât majoritatea conţinutului a fost consumat prin streaming. Totuşi, dacă aveţi mai mult de 10 dispozitive care se conectează simultan la internet, este posibil ca AC8 să facă faţă, mai ales dacă încercaţi

Concluzii

Un router simplu şi ieftin precum Tenda AC8 rareori se ridică la nivelul aşteptărilor şi foarte rar le şi depăşeşte. Având în vedere preţul, performanţa şi capabilităţile lui AC8, acesta este uşor de recomandat, cu menţiunea că trebuie neapărat protejat cu parole atât pentru Wi-Fi, cât şi pentru acces la interfaţa web de configurare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult