Zyxel Multy U review – soluţie pentru acoperire Wi-Fi în toată locuinţa

03.04.2019
Zyxel Multy U review - soluţie pentru acoperire Wi-Fi în toată locuinţa

Zyxel Multy U este o soluţie comodă dar performantă pentru instalarea unei reţele wireless. Router Wi-Fi tri-band, Zyxel Multy U suportă protocolul Wi-Fi AC Wave 2 şi atinge viteze de 866Mbps în banda de 5GHz, respectiv 300Mbps în cea de 2.4GHz.

 

Pentru cei care au apartamente de mari dimensiuni sau case cu etaj, Zyxel Multy U poate fi aciziţionat şi în pachet cu două dispozitive, comunicarea în modul reţea extinsă fiind realizată cu ajutorul unei reţele Wi-Fi AC dedicate, creată în banda de 5GHz.

Prezentare Zyxel Multy U

Gândit pentru a fi cât mai uşor de instalat şi configurat, routerul Zyxel Multy U vine intr-o carcasă compactă modelată din plastic alb, împreună cu un şnur care permite agăţarea de obiecte de mobilier sau de perete. Pachetul include şi un suport detaşabil care permite aşezarea pe suprafeţe plane. Configurarea iniţială se face cu ajutorul aplicaţiei pentru smartphone Zyxel Multy, pe care o putem instala din magazinul Google Play sau Play Store. Aceasta se conectează la router-ul Zyxel Multy U folosind interfaţa bluetooth a telefonului mobil şi asistă alegerea numelui de reţea şi setarea unei parole, respectiv conectarea la internet după ce am ataşat cablul de reţea LAN. Întreaga procedură este simplu de parcurs şi nu necesită cunoştinţe de ordin tehnic. Adăugarea celui de-al doilea echipament Multy U se face la fel de simplu, aceasta fiind detectat automat folosind conexiunea bluetooth şi conectat la routerul principal în modul extindere reţea. Cele două unităţi Zyxel Multy U sunt interschimbabile, astfel că puteţi achiziţiona un singur router Multy U şi cumpăra apoi al doilea dispozitiv doar dacă este nevoie.

Dedicat În primul rând conectării Wi-Fi a dispozitivelor, Zyxel Multy U include un singur port de ieşire ethernet, la care putem apela pentru conectarea unui PC/laptop sau conectarea celei de-a doua unităţi Multy U în modul extended.

Aplicaţia de mobil oferă acces la setări de bază specifice oricărui router Wi-Fi: UPnP, DMZ, Port Forwarding, setarea individuală a reţelelor Wi-Fi şi activarea modului Guest, actualizarea de firmware şi controlarea iluminării RGB. Nu găsim însă funcţii mai avansate, cum ar fi cea de firewall şi mulţi dintre parametrii de ordin tehnic care ar putea ajuta la diagnosticarea conexiunii sau eventuale probleme de compatibilitate cu dispozitivele conectate.

Fără antene vizibile la exterior şi cu cablurile ascunse la partea din spate, Zyxel Multy U este cu siguranţă unul dintre cele mai discrete routere Wi-Fi de pe piaţă. Dispozitivul include totuşi iluminare RGB multicoloră. Dacă alegem să nu o dezactivăm folosind butonul de pe spatele carcasei, aceasta va indica starea conexiunii folosind roşu pentru a semnala probleme, portocaliu-galben-verde pentru a indica viteze de conectare sub optime în modul Wi-Fi extins, respectiv albastru pentru a indica funcţionare în parametrii optimi.

Din păcate, carcasa de mici dimensiuni nu include găuri pentru ventilaţie, echipamentul fiind cald la atingere pe durata funcţionării.

Specificaţii Zyxel Multy U

  • Număr model: WSR30
  • Tip router: AC2100 Tri-band
  • Acoperire: până la 371 m² (cu două dispozitive)
  • Standarde wireless: IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz, IEEE 802.11 a/n/ac Wave 2, 5 GHz
  • Viteze conectare: 866 Mbps pentru 5 GHz, 300 Mbps pentru 2.4 GHz, 866 Mbps pentru 5 GHz dedicată
  • Funcţii: Bridge Mode, MU-MIMO, Auto path selection, Single Wi-Fi Name, AP Steering, Band Steering, reţele separate pentru banda 2.4GHz şi 5GHz (setare opţională).
  • Alte aspecte: Instalare şi gestionare din aplicaţia Zyxel Multi pentru Android şi iOS, update firmware automat de pe telefonul mobil.

 

Performanţe Zyxel Multy U

Testat folosind o conexiune Fiberlink 1000 asigurată de Digi Mobil, routerul Zyxel Multy U atinge viteze de transfer foarte apropiate de valorile maxime permise de conexiunea la internet, cel puţin la folosirea portului Ethernet.

Viteza prin cablu Ethernet LAN

Wi-Fi AC 5GHz Wi-Fi N 2.4GHz

 

 

Testarea vitezei Wi-Fi s-a făcut cu un adaptor TP-Link Archer T2U, puţin costisitor şi din păcate limitat la viteze AC600 (433+150)Mbps. Cu ajutorul acestuia sau atins viteze de 250 Mbps (upload şi download), în banda de 5GHz. Viteze ceva mai bune au fost obţinute pe smartphone în modul Wi-Fi AC, respectiv de aproximativ 100Mbps cu telefoane de generaţie mai veche, limitate la modul de conectare Wi-Fi N.

Viteza Wi-Fi AC 5GHz pe smartphone - Acces Point VS Router principal

Viteza Wi-Fi în banda de 2,4GHz este mult mai restrictivă atingînd cu greu 40Mbps la sarcinile download, respectiv 16Mbps la cele de upload.

Este de apreciat stabilitatea bună a conexiunii Wi-Fi şi raza de acoperire relativ mare, atât în banda de 5GHz, cât şi cea de 2,4GHz. Lipsa antenelor externe nu pare să fie o limitare pentru Zyxel Multy U.

Testarea conexiunii în modul reţea extinsă, având cel de al doilea router Zyxel Multy U setat în modul Range Extender şi conectat folosind reţeaua dedicată Wi-Fi AC, a oferit viteze de transfer aproximativ reduse la jumătate. Important de luat în considerare, al doilea echipament Multi U a fost plasat la marginea razei de acoperire a routerului principal, unde conexiunea Wi-Fi pe telefonul mobil abia funcţiona cu viteze de transfer mult diminuate, în ideea de duplica o situaţie tipică în care ai vrea să instalezi un dispozitiv Range Extender.

Cu siguranţă, folosirea cablului Ethernet pentru intermedierea conexiunii între dispozitive poate oferi rezultate mult mai bune, comparabile celor obţinute prin conectarea directă la routerul principal.

Concluzie

Principalul atu pentru Zyxel Multy U este posibilitatea configurării unei reţele Wi-Fi extinsă cu minim de efort, cele două dispozitive putând fi setate direct de pe telefonul mobil,  fără a fi necesare cunoştinţe deosebite. Echipamentul oferă posibilitatea folosirii a două benzi simultan pentru reţeaua wireless (2.4GHz şi 5GHz), asigurând deopotrivă viteze de transfer optime în banda de 5 GHz şi compatibilitate garantată cu dispozitive Wi-Fi limitate la banda de 2,4 GHz.

Prezenţa unui singur port ethernet LAN per dispozitiv Multy U ar putea fi o problemă pentru cei care deţin mai mult decât un singur PC sau laptop. Zyxel Multy U este gândit pentru instalare cât mai uşoară şi folosirea în spaţii unde se folosesc dispozitive exclusiv wireless, fără cabluri lăsate la vedere.

Routerul Zyxel Multy U poate fi achiziţionat în pachet cu două AP-uri la preţul de 899.99 Lei, sau 479.99 Lei dacă optăm pentru un singur dispozitiv Multy U.

 

 

Părţi pozitive

Design compact si elegant
Foarte uşor de instalat şi configurat
Performanţe excelente

Părţi negative

Preţul cam piperat

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult