Black Scorpion v7 review: un sistem echilibrat pentru gaming în 1080p

24.06.2019
Black Scorpion v7 review: un sistem echilibrat pentru gaming în 1080p

Sistemele pre-asamblate sunt soluţia la care mulţi gameri care nu se pricep în a-şi construi propriul computer apelează. Acestea sunt realizate în general cu componente disponibile la raft, pentru a se încadra într-un anumit buget. În general, preţul acestora este mai mic decât al componentelor individuale şi sunt şi bine închegate din punct de vedere al construcţiei, beneficiind de cable management mai bun decât ar putea face un utilizator de rând fără prea multă experienţă. Astăzi avem un sistem care costă puţin peste 1.000 de euro, numit Black Scorpion v7, un model echilibrat, complet echipat pentru majoritatea jocurilor video de pe piaţă.

Configuraţie şi construcţie

Black Scorpion v7 de la PC Garage pare să fie in un sistem echilibrat de medie, echipat cu componente moderne, din ultimele generaţii de la Intel şi NVIDIA. Vorbim despre un procesor hexa-core Intel Core i5-9400F, o placă video GTX 1660 Ti pe arhitectură Turing, 16 GB memorie RAM, SSD şi HDD, cât şi un cooler „all-in-one” Deepcool Maelstrom 120T pe lichid pentru procesor.

Carcasa este realizată tot de Deepcool şi integrează chiar şi un sistem de iluminare cu mai multe setări, configurabile folosind butoanele din partea de sus. Tot aici se regăsesc şi cele două port-uri USB (2.0 şi 3.0) şi mufele audio pentru panoul frontal, dar şi o fantă de aerisire cu filtru care poate găzdui două coolere de 120 mm. Şi că tot suntem la capitolul răcire, sistemul vine cu patru coolere pre-instalate. Avem trei pe partea din faţă (dintre care două au LED-uri albastre, cel de-al treilea fiind „ascuns” în partea de jos, trimiţând aer către HDD şi sursă) şi încă unul pe partea din spate, fără LED. Cooler-ul de pe radiatorul răcirii de la procesor are de asemenea LED-uri albastre.

Laterala din stânga este din sticlă, deci va fi necesară puţină atenţie atunci când computerul este mutat dintr-o parte în alta, sau atunci când este deschis pentru modificări la interior. Cablurile sunt foarte bine aranjate la interior, lăsând zona din jurul componentelor liberă pentru a permite fluxului de aer să răcească toate componentele. SSD-ul ADATA este de tip NVMe şi este introdus direct pe placa de bază în port-ul M.2, în timp ce HDD-ul este accesibil dând jos laterala din dreapta. De aici poate fi accesată şi sursa, un model Seasonic de 620W cu certificare Bronze 80+, mai mult decât suficientă pentru configuraţia de faţă.

Carcasa este mare şi încăpătoare, aceasta permiţând multiple tipuri de configuraţii în cazul unui upgrade.

Specificaţii

  • CPU: Intel Core i5-9400F (6-core, 2,9 – 4,1 GHz, 9 MB cache)
  • GPU: ASUS GeForce GTX 1660 Ti
  • Placa de baza: ASUS Prime B360-PLUS
  • Memorie: 16 GB, Corsair Vengeance LPX Black 2 x 8 GB (DDR4-2666)
  • SSD: 256 GB ADATA SX6000, M.2 NVMe (PCIe x2)
  • HDD Seagate BarraCuda, 1 TB, 7200 rpm
  • Carcasa: Deepcool Earlkase RGB (Mid-Tower)
  • Sursa: Seasonic S12II-620 (620 W, 80+ Bronze )
  • Răcire: Deepcool Maelstrom 120T (AIO)

Părţi pozitive

Black Scorpion v7 pare să fie un sistem complet echipat, care nu necesită alte upgrade-uri imediat. Are şi SSD pentru sistemul de operare şi aplicaţiile şi jocurile uzuale, cât şi un HDD generos de 1 TB pentru restul jocurilor, filme, muzică şi altele. Majoritatea sistemelor pe care le-am testat în ultmii ani veneau fie doar cu HDD, fie doar cu SSD, făcând astfel experienţa incompletă.

Având în vedere faptul că vorbim despre un sistem de medie, am apreciat prezenţa unui sistem de răcire cu lichid, chiar dacă acesta vine sub forma unui model cu radiator mic şi un singur cooler de 120 mm. Acesta ţine procesorul în jurul a 35 de grade în idle şi nu depăşeşte temperatura de 63-64 de grade în full load.

Cipul grafic 1660 Ti este cel mai nou model de medie al NVIDIA. Acesta este realizat special pentru rularea de titluri eSports şi jocuri AAA în rezoluţie Full HD pe detalii înalte în rezoluţie Full HD, ceea ce reiese şi din testele de performanţă de mai jos. De asemenea, procesorul Core i5-9400F este similar cu modelul i5-8400 din generaţia trecută, însă oferă frecvenţe mai înalte şi renunţă la cipul grafic integrat, fiind astfel o ofertă mai bună pentru cei care oricum nu foloseau Intel UHD Graphics.

Memoriile Corsair Vengeance LPX Black au frecvenţă de bază de 2.666 MHz, însă pot fi configurate din BIOS pe un profil XMP (eXtreme Memory Profile) pentru a rula la 3.000 MHz. Acest lucru va asigura framerate-uri mai stabile şi minime de framerate mai înalte. Având două stick-uri de 8 GB, acestea rulează în dual-channel. La un eventual upgrade, este recomandată utilizarea a altor două stick-uri identice puse pe celelalte două slot-uri libere.

Părţi negative

Un dezavantaj al carcasei este faptul că atât timp cât sursa este pornită, iluminarea din jurul mufelor USB rămâne pornită. Dacă dormiţi în aceeaşi cameră în care aveţi computerul, acest lucru ar putea fi deranjant.

Placa video GTX 1660 Ti produsă de ASUS are câteva mici dezavantaje uşor de corectat. Din fabrică, aceasta foloseşte o curbă de răcire neoptimizată. Placa poate atinge peste 80 de grade în full load, lucru care pe termen lung nu este „sănătos”. Este de ajuns să corectaţi curba de răcire pentru a atinge viteze mai înalte mai repede. În full load, ASUS nu porneşte cooler-ul plăcii decât la 50% din putere şi asta pe profilul „OC” din GPU Tweak, care adaugă 30 MHz la GPU şi ridică „puterea” la 110%, iar temperatura la 86 de grade (maximum acceptat). Ce-i drept, placa este destul de  silenţioasă în utilizare, însă acesta este unul dintre cazuri în care preferăm „zgomot” mai mare decât rularea la temperaturi foarte mari.

Ultimul şi probabil cel mai important dezavantaj al acestui sistem este lipsa unui sistem de operare Windows pre-instalat. Sistemul vine pre-configurat cu Ubuntu Linux, sistem de operare care permite rularea Steam şi a anumitor jocuri, însă care nu este tocmai potrivit pentru „gameri”. Va trebui să aveţi un stick cu Windows la îndemână atunci când puneţi sistemul pe poziţii. Din fericire, instalarea pe SSD a lui Windows 10 durează doar câteva minute, deci veţi putea să folosiţi sistemul imediat. Nu uitaţi să instalaţi driverele din Windows Update, de pe site-ul ASUS pentru placa de bază şi să ţineţi întotdeauna driverii NVIDIA pentru placa video la zi.

Performanţă

Dacă îţi trec prin mână mai multe sisteme la intervale scurte de timp, începi să intuieşi nivelul  de performanţă al acestora doar uitându-te pe lista de specificaţii. În cazul lui Black Scorpion v7 nu am avut parte de surprize, computerul fiind exact ceea ce promite: un sistem bine echilibrat cu componente de pe acelaşi segment de piaţă (procesorul, placa video şi unităţile de stocare sunt toate din gama de medie).

Avem un procesor i5-9400F care se comportă aproximativ la fel precum un i7 din urmă cu vreo 2-3 ani, procesoare care şi acum sunt foarte „valabile” pentru gaming, avem o placă video din generaţia nouă, capabilă să ruleze orice joc recent pe detalii foarte înalte şi un SSD care deşi nu se aprope de vitezele de 2 sau 3 GB/s pe care îl oferă modelele de top din prezent, asigură o viteză aproape dublă faţă de un SSD „tradiţional” pe format SATA III.

Jocurile care sunt orientate către eSports şi online au performat cu peste 100 de cadre pe secundă în testele noastre, acestea fiind realizate cu toate detaliile la maximum, însă fără anti-aliasing, în rezoluţie 1080p. Alte jocuri mai pretenţioase, orientate către single player au depăşit în benchmark-uri 60 de cadre pe secundă, în timp ce doar două titluri au scăzut sub 60: Assassin’s Creed Odyssey şi Metro Exodus. Primul este un joc foarte pretenţios în special pe partea de CPU, reuşind să dea bătăi de cap şi procesoarelor de top, în timp ce Metro are o aplicaţie de benchmark care nu reflectă performanţa reală din joc. Performanţa de faţă este doar puţin mai jos faţă de cea a unui RTX 2060, în comparaţie (cu RTX off).

Important este faptul că nu vor exista jocuri care să nu ruleze bine sau foarte bine pe acest sistem în 1080p în următorii 2 ani, chiar şi cu detalii foarte înalte. Testele noastre sunt realizate cu toate efectele pornite şi pe preset-urile de top (very high, ultra, etc.). Multe dintre opţiuni pot fi scăzute pentru un aport mare de performanţă, cu impact minim asupra efectelor vizuale.

Gaming 1080p

3DMark

Benchmarks

  • Cinebench R20 2.120cb
  • WinRar8.400 KB/s
  • CrystalDisk Mark SSD Read: 1.065 MB/s | Write: 761 MB/s
  • CrystalDisk Mark HDD Read: 217 MB/s | Write: 206 MB/s
 

Concluzii

Acest sistem este exact ceea ce promite: un computer de gaming echilibrat pentru cei cu buget de aproximativ 1.000 de euro. Este echipat cu componente de calitate, din generaţiile cele mai noi, şi performează exact cum ar trebui.

Black Scorpion v7 este zilele acestea integrat chiar şi în campania promoţională „Meriţi o Vacanţă de Gaming” pe site-ul PC Garage, toţi cei care îl cumpără primind automat şi un monitor Lenovo de 144 Hz gratuit.

Părţi pozitive

Sistem bine configurat pentru gaming în 1080p
Răcire cu lichid pentru procesor
Include SSD şi HDD

Părţi negative

LED-urile panoului frontal nu se opresc
Nu vine cu sistem de operare Windows pre-instalat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult