Dell XPS 27 (7760) – All-in-One pentru editare foto-video şi divertisment 4K [REVIEW]

13.07.2017
Dell XPS 27 (7760) - All-in-One pentru editare foto-video şi divertisment 4K [REVIEW]
Prezentare

All-in-One PC din gama premium, Dell XPS 27 (7760) pune accentul pe abilităţile pentru divertisment şi prelucrare foto-video, oferind dintr-un pachet elegant întreaga funcţionalitate a unei staţii de lucru high-end.

Prezentare

Alternative cu Windows 10 pentru gama Apple iMac, sistemele Dell XPS 27 (7760) se fac remarcate prin designul modern şi multiple opţiuni pentru ajustare şi utilizare. Carcasa cu greutate impresionantă (17.3kg) este acoperită cu un scut din sticlă la partea din faţă, protejând un ecran de 27” prevăzut cu interfaţă touch, care poate fi reglat pe înălţime şi înclinaţie, ba chiar aşezat în poziţie aproape orizontală pentru a desena folosind un stylus performant, sau interacţiona cu aplicaţiile preferate folosind propriile degete.

Optimizat pentru prelucrare grafică şi prezentări, ecranul UHD 4K oferă acoperire de 100% a spectrului de culoare Adobe RGB, panoul LCD cu tehnologie IPS atrăgând prin nivelul ridicat de contrast şi culori vibrante.

Reţeta este completată cu un sistem audio format din 6 difuzoare orientată în faţă (câte 3 difuzoare în configuraţie stereo), acoperind întregul spectru de frecvenţe joase, medii şi înalte. Potrivit companiei, PC-urile Dell XPS 27 (7760) redau sunet de 3 ori mai puternic, cu 50% mai clar şi mai mult bass decât rivalele Apple iMac, fiind capabile să ofere o audiţie convingătoare atât din spaţiul unui birou zgomotos dar şi acasă, urmărind filmele preferate.

XPS 27 include şi un sistem ‘quad array’ de microfoane configurabile prin software, permiţând captarea mai clară a vocii prin blocarea zgomotelor ambiante din încăpere. Nu lipseşte nici webcam-ul compatibil Windows Hello, permiţând autentificarea utilizatorului folosind tehnologii de recunoaştere facială.

Adresând cerinţele utilizatorilor care lucrează cu volume mari de date, sistemele Dell XPS 27 vin echipate şi cu două porturi Thunderbolt 3, alături de obişnuita colecţie de porturi USB 3.0 (x5), ieşiri HDMI, DisplayPort, Gigabit LAN şi jack 3.5 mm pentru căşti. Din păcate din arsenal lipseşte conectorul HDMI-in, astfel că folosirea sistemului în rolul de monitor conectat la o sursă externă de semnal video nu este posibilă.

Dell XPS 7760 AIO – detalii tehnice:

 • Sistem de operare: Windows 10 Home 64 bit
 • Procesor: Intel Core i7-6700 (suportă până la i7-7700)
 • RAM: 16GB DDR4-2133 (până la 64GB)
 • Stocare: 2TB 5400 + 32GB M.2 SATA SSD Cache (optional)
 • Ecran: IPS, 27”, 3840×2160 pixeli, interfaţă touch capacitivă (opţional), scut protecţie din sticlă
 • Sunet: MAXX AUDIO PRO (6 difuzoare)
 • Grafică: AMD RX 470 8GB GDDR5 / AMD RX 570 8GB GDDR5
 • Conectivitate: 1x USB 3.0 cu funcţie PowerShare, 4x USB 3.0, 1x SD/SDHC/SDXC card reader, 1x HDMI-aut, 1x Gigabit Ethernet, 1x audio out, 2x Thunderbolt 3 (suportă USB-C, DisplayPort, USB 3.1, PS)
 • Expansiune: 3x 2.5” HDD bay, 1 M.2 PCIe X4 SSD slot, 4x DIMM DDR4
 • Alte dotări: webcam 720p compatibil Windows Hello, Bluetooth 4.2, Wi-Fi AC
 • Accesorii incluse: Dell Premier Wireless Keyboard and Mouse – KM717
 • Alte detalii: carcasă din aluminiu + sticlă, sursă de alimentare încorporată, chipset H170

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Livrat cu un set de tastatură şi mouse wireless de bună calitate, Dell XPS 7760 reuşeşte să impresioneze încă de la primul contact. Ecranul cu rezoluţie 4K atrage atenţia prin culori vibrante dar uşor suprasaturate, efectul apărând mai ales la elementele grafice din paginile web. Vizionarea albumelor cu poze şi filme Blu-ray oferă însă o experienţă savuroasă, cu condiţia sa eliminăm cât mai multe din sursele de lumină ambiantă, uşor reflectate de scutul din sticlă aplicat peste ecran. Acurateţea culorilor este foarte bună, iar contrastul amplificat de filtrul aplicat ecranului ajută la o reprezentare convingătoare a scenelor întunecoase din filme. Cele şase difuzoare orientate în faţă reuşesc să convingă prin volumul sonor ridicat şi acoperirea neaşteptat de bună a gamei frecvenţelor medii şi joase, fiind suficient de bune atât pentru vizionarea de filme dar şi audiţia melodiilor preferate.

Echipat doar cu un Hard Disk de 2TB, exemplarul primit pentru testare nu oferă cea mai cursivă experienţă cu putinţă la folosirea de zi cu zi, însă rezultatele pot fi îmbunătăţite substanţial achiziţionând modelul cu SSD M.2 opţional, util pentru găzduirea sistemului de operare şi aplicaţiile instalate. Cum era de aşteptat, procesorul Intel Core i7-6700 a demonstrat o rezervă de performanţă mai mult decât suficientă pentru aplicaţii uzuale, iar cantitatea de 16 GB memorie RAM este suficientă pentru aproape orice scenariu de utilizare.

Pereche nu tocmai ideală pentru un ecran 4K, placa video AMD RX 470 cu 8GB GDDR5 oferă performanţe limitate în jocurile actuale, reuşind un framerate acceptabil doar ajustând în jos nivelul detaliilor, sau comutând într-o rezoluţie inferioară.

Din fericire nivelul de zgomot produs de ventilator este practic insesizabil în utilizare normală, sistemul prevăzut cu fante de evacuare a căldurii prin partea de sus a carcasei garantând o folosire confortabilă chiar şi în spaţii cu temperatură ambiantă ridicată.

Ecranul acomodat într-o carcasă bine rigidizată nu oscilează atunci când lovim masa de birou, iar piciorul de susţinere ajustabil este de mare ajutor în obţinerea unei posturi de utilizare pe deplin confortabilă.

Personal, găsesc interfaţa touch aplicată unui ecran cu diagonală 27” aproape inutilă în utilizare normală, efortul apăsării butoanelor în aplicaţii şi tastarea direct pe ecran fiind mult prea mare, comparat folosirii tastaturii desktop şi mouse-ul tradiţional. Cei care doresc să deseneze si să lase notiţe direct pe ecran vor găsi în Dell XPS 7760 AIO toată flexibilitatea de care au nevoie.

Oarecum greu accesibili in spatele ecranului, cei patru conectori USB ar trebui să fie suficienţi pentru perifericele întâlnite de obicei pe masa de birou. În lateral găsim un singur conector USB 3.0 şi conector USB-C, care ar putea avea concurenţă din partea gadgeturilor de buzunar des folosite.

Concluzie

Ajutat cu un ecran 4K de calitate impresionantă, design exterior atent finisat şi hardware puternic la interior, Dell XPS 7760 AIO prezintă o alegere excelentă profesioniştilor în editare foto/video care doresc o experienţă în stil Apple iMac, folosind însă o staţie de lucru bazată pe Windows 10 care poate fi achiziţionată la un preţ mai bun.

Preţul piperat, comparat unui PC desktop cu performanţe similare, este însă un aspect greu de trecut cu vederea pentru consumatorii de rând, care pot configura un PC mult mai ambiţios la un buget similar sau mai mic. Cei mai cu dare de mână vor aprecia însă designul elegant şi compact, cât şi opţiunile generoase pentru upgrade-ul viitor al memoriei RAM sau dispozitive de stocare.

Părţi pozitive

Ecran şi difuzoare de cea mai bună calitate
Design exterior reuşit şi finisaje de bună calitate
Platformă Intel cu performanţe competitive şi suficiente opţiuni pentru upgrade
Ecranul touch şi webcam-ul compatibil cu tehnologia Windows Hello

Părţi negative

Costul de achiziţie ridicat

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult