Sistem Viking: gaming la preţ redus [REVIEW]

12.04.2017
Sistem Viking: gaming la preţ redus [REVIEW]
Configuraţie şi experienţa de utilizare

Ne-am obişnuit să testăm în redacţia Go4it din ce în ce mai multe PC-uri high-end, dedicate în special jocurilor video de ultimă generaţie, care să ruleze la rezoluţii înalte şi framerate-uri rapide. Cu toate acestea, există şi un segment de piaţă înfloritor, dedicat celor care nu au bugete atât de mari pentru a construi computere ultra performante. Se pare că Intel şi NVIDIA nu au ignorat această nişă, lansând la începutul acestui an soluţii de gaming performante, chiar şi la preţuri mici, iar sistemul Viking asamblat de PC Garage pare să fie dedicat celor care vor să îşi cumpere primul PC pentru jocuri, dar care nu au nevoie de cele mai puternice componente disponibile. Rezultatul este foarte interesant şi vine la un preţ foarte atractiv.

Configuraţie

Încă de când am scos pentru prima dată din cutie sistemul Viking am fost impresionaţi de carcasa aleasă pentru acesta, fiind vorba despre Segotep Polar Light. Aceasta este de dimensiuni mai mici (Mini Tower), însă este echipată cu trei ventilatoare (două pe partea din faţă şi unul pe partea din spate), decorate cu LED-uri de culoare albastră. Acestea fac foarte multă lumină în jur, însă sunt cele care conferă personalitate acestui sistem, întregul interior fiind colorat în această nuanţă. Aspectul vizual este completat de fereastra din plastic de pe laterala din stânga, care pune în prim plan cele patru componente importante: procesorul, placa video, memoria RAM şi placa de bază. Să le luăm e rând.

Procesorul ales pentru acest sistem este unul de buget: Core i3-7100 de la Intel, care integrează două nuclee şi patru fire de execuţie, cu o frecvenţă de 3,9 GHz. În ciuda faptului că numărul de nuclee poate părea destul de mic, în jocurile pentru care a fost construit acest sistem, frecvenţa va ajuta foarte mult, întrucât în continuare multe dintre acestea nu folosesc foarte multe fire de execuţie. Acesta este echipat cu un cooler standard de la Intel, care ţine procesorul la temperaturi destul de joase şi este aproape complet silenţios, chiar şi în timpul jocurilor.

Placa video aleasă pentru sistemul Viking este NVIDIA GTX 1050 Ti cu 4 GB memorie GDDR5, într-o implementare de la Gigabyte. Aceasta beneficiază de două ventilatoare pentru răcire, însă în ciuda faptului că a fost supratactată din fabrică, nu are nevoie de alimentare externă, fiind în limitele standardului PCI-Express de 75W. Acest lucru asigură faptul că sistemul de faţă este unul eficient din punct de vedere al consumului de energie şi că nu va degaja foarte multă căldură. În acelaşi timp, posibilităţile de overclocking sunt limitate, însă publicul ţintă al acestui sistem probabil că nu este preocupat de acest tip de activităţi.

În cele din urmă, avem placa de bază MSI B150M PRO-VDH pe format mATX. Aceasta integrează un slot PCI-Express x16 pentru placa video şi două PCI-Express x1 pentru alte accesorii precum plăci de sunet sau plăci de captură, care pot fi ataşate separat. În ciuda faptului că vorbim despre o placă de bază de dimensiuni mici, aceasta include suport pentru patru module de memorii, dintre care unul singur este ocupat în cazul lui Viking. Memoria RAM DDR4 la 2133 MHz de 8 GB de la HyperX va fi de ajuns pentru majoritatea jocurilor, fiind însă loc pentru un eventual upgrade pentru cei care vor performanţă ridicată şi îşi doresc să ruleze mai multe aplicaţii în fundal. Fiind vorba despre un singur stick de 8 GB, Viking beneficiază doar de performanţă Single Channel, fiind necesară încă o memorie identică pentru Dual Channel.

În cele din urmă, avem sursa şi unitatea de stocare. Energia electrică vine dintr-o sursă Super Flower SF-550K12XP v2 cu eficienţă de 83,5%, care asigură până la 550 W de energie către întregul sistem. Din fabrică, acesta nu va consuma probabil mai mult de 230-250W, având în vedere componentele incluse, însă acest lucru înseamnă că este loc destul pentru upgrade. Cei care îşi doresc mai târziu o placă video mai performantă sau un procesor cu mai multe nuclee, le vor putea adăuga fără probleme, sursa putând ţine chiar şi un Core i7-7700 alături de o placă video GTX 1070, dacă este nevoie. Stocarea este asigurată de un Hard Disk Seagate BarraCuda de 1 TB cu viteză de 7200rpm, de ajuns pentru a găzdui sistemul de operare, aplicaţiile uzuale şi foarte multe jocuri video. Există de asemenea destul loc în carcasă pentru un eventual upgrade la un SSD pentru sistemul de operare, care va oferi un plus semnificativ de performanţă în aplicaţii. Jocurile care rulează de pe hard disk nu vor fi însă afectate de lipsa unui SSD.

Experienţa de utilizare

Fiind vorba despre un sistem de buget, nu putem avea pretenţii de la Viking să ruleze aplicaţii foarte complexe. Probabil că cei care au nevoie să editeze o fotografie de dimensiuni mici în Photoshop nu vor avea foarte mari probleme, însă pentru editare video sau înregistrarea materialelor video în timpul jocurilor şi streaming online, procesorul ar putea fi un impediment.

Pentru rularea de aplicaţii de tip office sau redarea de conţinut multimedia, hardware-ul disponibil este mai mult decât decent şi chiar şi unele jocuri pe care le putem considera pretenţioase vor rula foarte bine pe Viking (mai multe despre asta la capitolul performanţă).

În timp, cei care vor dori mai mult de la acest sistem, cu siguranţă vor adăuga un SSD pentru instalarea sistemului de operare, lucru care va accelera considerabil timpul de boot şi tranziţia între mai multe aplicaţii. Chiar şi aşa, aplicaţiile pornesc destul de rapid în comparaţie cu alte sisteme fără SSD, graţie modelului BarraCuda de la Seagate, cu viteze de acces rapide (în ultima perioadă majoritatea sistemelor de buget vin echipate cu hard disk-uri de 5400 rpm).

La pornire, sistemul Viking este puţin zgomotos, întrucât toate ventilatoarele rulează la putere maximă, însă în câteva secunde nivelul de zgomot scade şi nu mai creşte aproape niciodată la un nivel care să deranjeze în timpul sesiunilor de joc.

Panoul frontal include trei mufe USB (două 2.0 şi una 3.0), cât şi jack-urile pentru căşti şi microfon, şi este poziţionat în partea de sus a carcasei. Acestea sunt foarte utile pentru cei care îşi ţin carcasa sub birou, însă pot fi mai greu accesibile pentru cei care preferă să aibă PC-ul pe birou, lângă monitor. În spate, pe placa de bază se regăsesc cele două mufe PS/2 pentru mouse şi tastatură, pe care probabil nu le vor folosi foarte mulţi, o mufă Ethernet, două USB 2.0, patru USB 3.0 şi cele trei mufe audio de pe placa audio integrată. Placa video oferă trei conectori pentru monitoare: un DisplayPort, un HDMI şi un DVI. Este recomandată utilizarea unui monitor compatibil cu aceste standarde, conversia semnalului DVI către o mufă VGA oferind rezultate nesatisfăcătoare.

Performanţă şi concluzii

Performanţă

De obicei folosim o selecţie de jocuri pretenţioase care să poată da bătăi de cap chiar şi celor mai performante sisteme, însă în cazul lui Viking am decis să apelăm la o selecţie de titluri pe care le-ar putea juca cei interesaţi de acest sistem. Astfel, am ales Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Grand Theft Auto V, Battlefield 1, The Division, Hitman şi Rise of the Tomb Raider şi le-am supus unor teste pe setări înalte, însă nu către limita superioară. Pentru titlurile care nu includ o aplicaţie de benchmarking am folosit aplicaţia FRAPS pentru a calcula framerate-ul mediu dintr-o sesiune de joc normală. Toate testele au fost realizate în rezoluţia Full HD (1080p). Scăderea rezoluţiei va îmbunătăţi cu siguranţă performanţa.

Counter Strike: Global Offensive este unul dintre cele mai populare shootere online şi pare să se bucure din plin de performanţa lui Viking. Pe setări „High”, acesta a reuşit să înregistreze un framerate mediu de 153 FPS în meciuri online, fiind de departe jocul care se comportă cel mai bine dintre cele testate. Acesta ar putea lejer să beneficieze de pe urma utilizării unui monitor la 144 Hz, lucru care va asigura un timp de răspuns foarte mic în meciurile competitive.

Următorul pe listă este Overwatch, titlu care a reuşit să ne impresioneze. Folosind setările Ultra, jocul a atins o medie de 90 de cadre pe secundă în meciuri online cu maximum de jucători, lucru îmbucurător, având în vedere că vorbim despre un joc lansat în urmă cu mai puţin de un an. Pe parcursul jocului nu s-a simţit niciun fel de îngreunare.

Păstrând discuţia despre framerate-uri de peste 60 de cadre pe secundă, am rulat şi testul de benchmarking din GTA V, pe o serie de setări Very High. Desigur, setările avansate au fost oprite, iar la capitolul Antialiasing am păstrat doar FXAA activ. Cu toate acestea, rezultatele au oferit un framerate mediu de 78,7 FPS, o performanţă foarte bună, având în vedere calitatea graficii din joc şi complexitatea lui GTA V în materie de simulare, inteligenţă artificială şi fizică.

Restul de jocuri nu au reuşit să păstreze un nivel mediu al framerate-ului peste 60 de cadre pe secundă, însă rezultatele sunt atât de apropiate, încât cu un minimum de efort pot fi atinse performanţe mai înalte.

Battlefield 1 s-a apropiat foarte mult de 60 de cadre pe secundă în medie, oferind 59 FPS în modul single player. Testarea a fost realizată în Full HD pe profilul de setări „High”, care oferea o calitate grafică foarte înală. Cu trecerea unor opţiuni mai pretenţioase pe medium, limita de 60 FPS poate fi cu uşurinţă depăşită. Rise of the Tomb Raider a oferit performanţă similară pe profilul „High”, atingând 57 de cadre pe secundă în medie. Fiind vorba despre un joc single player, această valoare nu ar trebui să fie deloc deranjantă, fiind perfect jucabil de la început şi până la sfârşit cu aceste setări.

Ultimele două titluri testate au fost The Division, care reuşeşte de multe ori să ofere dificultăţi şi sistemelor mai puternice.  Acesta s-a bucurat de o medie a framerate-ului de 44 de cadre pe secundă în testul benchmark inclus în joc, pe setări „High”. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în cazul lui Hitman, care însă vine cu un framerate mediu de 51 de cadre pe secundă în medie.

Galerie foto

Întrucât vorbim despre un sistem orientat aproape exclsiv către gaming la un nivel de detalii medii, iar rularea de aplicaţii complexe iese din discuţie în cazul lui Viking, am decis să nu rulăm benchmark-urile obişnuite de performanţă precum 3DMark, PCMark şi Cinebench. Hard disk-ul s-a descurcat onorabil însă, cu viteze de scriere de până la 120 MB/s şi 176 MB/s pentru citire.

Concluzii

Sistemul Viking de la PC Garage reuşeşte să întreacă aşteptările unui sistem atât de ieftin. Pentru 2.800 lei (sau chiar 2.600 lei la reducere), cei care sunt în căutarea unei soluţii de gaming de buget nu vor găsi ceva mai bun în acest buget. Alegerea componentelor separat pentru asamblare acasă poate să coste chiar mai mult, iar alegerea sistemului de faţă pre-configurat asigură accesul la asamblare premum cu cable management foarte bun, toate cablurile fiind trase prin spatele plăcii de bază. 

Părţi pozitive

Preţ foarte bun
Performanţă ridicată în multe jocuri
Destul loc pentru upgrade-uri

Părţi negative

Nu are SSD

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult