Sistem Viking: gaming la preţ redus [REVIEW]

12.04.2017
Sistem Viking: gaming la preţ redus [REVIEW]
Configuraţie şi experienţa de utilizare

Ne-am obişnuit să testăm în redacţia Go4it din ce în ce mai multe PC-uri high-end, dedicate în special jocurilor video de ultimă generaţie, care să ruleze la rezoluţii înalte şi framerate-uri rapide. Cu toate acestea, există şi un segment de piaţă înfloritor, dedicat celor care nu au bugete atât de mari pentru a construi computere ultra performante. Se pare că Intel şi NVIDIA nu au ignorat această nişă, lansând la începutul acestui an soluţii de gaming performante, chiar şi la preţuri mici, iar sistemul Viking asamblat de PC Garage pare să fie dedicat celor care vor să îşi cumpere primul PC pentru jocuri, dar care nu au nevoie de cele mai puternice componente disponibile. Rezultatul este foarte interesant şi vine la un preţ foarte atractiv.

Configuraţie

Încă de când am scos pentru prima dată din cutie sistemul Viking am fost impresionaţi de carcasa aleasă pentru acesta, fiind vorba despre Segotep Polar Light. Aceasta este de dimensiuni mai mici (Mini Tower), însă este echipată cu trei ventilatoare (două pe partea din faţă şi unul pe partea din spate), decorate cu LED-uri de culoare albastră. Acestea fac foarte multă lumină în jur, însă sunt cele care conferă personalitate acestui sistem, întregul interior fiind colorat în această nuanţă. Aspectul vizual este completat de fereastra din plastic de pe laterala din stânga, care pune în prim plan cele patru componente importante: procesorul, placa video, memoria RAM şi placa de bază. Să le luăm e rând.

Procesorul ales pentru acest sistem este unul de buget: Core i3-7100 de la Intel, care integrează două nuclee şi patru fire de execuţie, cu o frecvenţă de 3,9 GHz. În ciuda faptului că numărul de nuclee poate părea destul de mic, în jocurile pentru care a fost construit acest sistem, frecvenţa va ajuta foarte mult, întrucât în continuare multe dintre acestea nu folosesc foarte multe fire de execuţie. Acesta este echipat cu un cooler standard de la Intel, care ţine procesorul la temperaturi destul de joase şi este aproape complet silenţios, chiar şi în timpul jocurilor.

Placa video aleasă pentru sistemul Viking este NVIDIA GTX 1050 Ti cu 4 GB memorie GDDR5, într-o implementare de la Gigabyte. Aceasta beneficiază de două ventilatoare pentru răcire, însă în ciuda faptului că a fost supratactată din fabrică, nu are nevoie de alimentare externă, fiind în limitele standardului PCI-Express de 75W. Acest lucru asigură faptul că sistemul de faţă este unul eficient din punct de vedere al consumului de energie şi că nu va degaja foarte multă căldură. În acelaşi timp, posibilităţile de overclocking sunt limitate, însă publicul ţintă al acestui sistem probabil că nu este preocupat de acest tip de activităţi.

În cele din urmă, avem placa de bază MSI B150M PRO-VDH pe format mATX. Aceasta integrează un slot PCI-Express x16 pentru placa video şi două PCI-Express x1 pentru alte accesorii precum plăci de sunet sau plăci de captură, care pot fi ataşate separat. În ciuda faptului că vorbim despre o placă de bază de dimensiuni mici, aceasta include suport pentru patru module de memorii, dintre care unul singur este ocupat în cazul lui Viking. Memoria RAM DDR4 la 2133 MHz de 8 GB de la HyperX va fi de ajuns pentru majoritatea jocurilor, fiind însă loc pentru un eventual upgrade pentru cei care vor performanţă ridicată şi îşi doresc să ruleze mai multe aplicaţii în fundal. Fiind vorba despre un singur stick de 8 GB, Viking beneficiază doar de performanţă Single Channel, fiind necesară încă o memorie identică pentru Dual Channel.

În cele din urmă, avem sursa şi unitatea de stocare. Energia electrică vine dintr-o sursă Super Flower SF-550K12XP v2 cu eficienţă de 83,5%, care asigură până la 550 W de energie către întregul sistem. Din fabrică, acesta nu va consuma probabil mai mult de 230-250W, având în vedere componentele incluse, însă acest lucru înseamnă că este loc destul pentru upgrade. Cei care îşi doresc mai târziu o placă video mai performantă sau un procesor cu mai multe nuclee, le vor putea adăuga fără probleme, sursa putând ţine chiar şi un Core i7-7700 alături de o placă video GTX 1070, dacă este nevoie. Stocarea este asigurată de un Hard Disk Seagate BarraCuda de 1 TB cu viteză de 7200rpm, de ajuns pentru a găzdui sistemul de operare, aplicaţiile uzuale şi foarte multe jocuri video. Există de asemenea destul loc în carcasă pentru un eventual upgrade la un SSD pentru sistemul de operare, care va oferi un plus semnificativ de performanţă în aplicaţii. Jocurile care rulează de pe hard disk nu vor fi însă afectate de lipsa unui SSD.

Experienţa de utilizare

Fiind vorba despre un sistem de buget, nu putem avea pretenţii de la Viking să ruleze aplicaţii foarte complexe. Probabil că cei care au nevoie să editeze o fotografie de dimensiuni mici în Photoshop nu vor avea foarte mari probleme, însă pentru editare video sau înregistrarea materialelor video în timpul jocurilor şi streaming online, procesorul ar putea fi un impediment.

Pentru rularea de aplicaţii de tip office sau redarea de conţinut multimedia, hardware-ul disponibil este mai mult decât decent şi chiar şi unele jocuri pe care le putem considera pretenţioase vor rula foarte bine pe Viking (mai multe despre asta la capitolul performanţă).

În timp, cei care vor dori mai mult de la acest sistem, cu siguranţă vor adăuga un SSD pentru instalarea sistemului de operare, lucru care va accelera considerabil timpul de boot şi tranziţia între mai multe aplicaţii. Chiar şi aşa, aplicaţiile pornesc destul de rapid în comparaţie cu alte sisteme fără SSD, graţie modelului BarraCuda de la Seagate, cu viteze de acces rapide (în ultima perioadă majoritatea sistemelor de buget vin echipate cu hard disk-uri de 5400 rpm).

La pornire, sistemul Viking este puţin zgomotos, întrucât toate ventilatoarele rulează la putere maximă, însă în câteva secunde nivelul de zgomot scade şi nu mai creşte aproape niciodată la un nivel care să deranjeze în timpul sesiunilor de joc.

Panoul frontal include trei mufe USB (două 2.0 şi una 3.0), cât şi jack-urile pentru căşti şi microfon, şi este poziţionat în partea de sus a carcasei. Acestea sunt foarte utile pentru cei care îşi ţin carcasa sub birou, însă pot fi mai greu accesibile pentru cei care preferă să aibă PC-ul pe birou, lângă monitor. În spate, pe placa de bază se regăsesc cele două mufe PS/2 pentru mouse şi tastatură, pe care probabil nu le vor folosi foarte mulţi, o mufă Ethernet, două USB 2.0, patru USB 3.0 şi cele trei mufe audio de pe placa audio integrată. Placa video oferă trei conectori pentru monitoare: un DisplayPort, un HDMI şi un DVI. Este recomandată utilizarea unui monitor compatibil cu aceste standarde, conversia semnalului DVI către o mufă VGA oferind rezultate nesatisfăcătoare.

Părţi pozitive

Preţ foarte bun
Performanţă ridicată în multe jocuri
Destul loc pentru upgrade-uri

Părţi negative

Nu are SSD

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult