HIKVISION M200F 64 GB review: stick USB cu senzor de amprentă pentru securizarea datelor

06.12.2018
HIKVISION M200F 64 GB review: stick USB cu senzor de amprentă pentru securizarea datelor

Stick-urile USB nu mai sunt la fel de populare precum erau în urmă cu 10 ani, însă mulţi încă le folosesc pentru transferul de fişiere dintr-un computer în altul pentru că sunt dispozitive simple şi uşor de operat de către oricine. În general, când ne gândim la stick-uri USB nu le asociem cu dispozitive bine securizate, însă de-a lungul timpului au apărut şi soluţii protejate de parole fizice sau software. HIKVISION M200F este însă primul model pe care l-am întâlnit care oferă securizare prin intermediul unei amprente, deblocarea datelor fiind realizată într-un mod similar cu deblocarea unui smartphone.

Prezentare

HIKVISION M200F este un stick USB destul de interesant în design faţă de alte modele de pe piaţă. În primul rând, acesta este destul de greu, în mare parte datorită carcasei sale metalice, care pare să reziste la majoritatea şocurilor uzuale. De altfel, acesta poate fi folosit şi pe post de breloc, deci ar trebui să poată rezista impacturilor cu solul, atunci când îţi scapi cheile, de exemplu.

Acesta vine cu un capac din plastic pe care cu siguranţă mulţi utilizatori îl vor pierde, întrucât acesta nu poate fi aşezat în capătul celălalt, asemeni unui capac de pix. Pe partea din faţă, stick-ul are şi un LED care se aprinde în culoarea roşie atunci când este conectat la un PC. Mufa USB 3.0 Type-A este standard şi nu avem un port secundar USB Type-C, cum am mai văzut în ultima perioadă.

Software şi configurare

La fiecare conectare, stick-ul va aduce în prim plan o partiţie, unde este disponibilă aplicaţia Fingerprint Tool, necesară pentru configurare şi acces la partiţia securizată şi manualul de instrucţiuni în format PDF în engleză şi chineză.

La prima rulare, FINGERTOOL necesită înregistrarea unei parole alfanumerice şi a unei amprente. Procesul de înregistrare al amprentei este similar cu cel de pe un smartphone, dar senzorul nu pare să fie la fel de rapid precum ceea ce oferă producătorii de mobile. Cu toate acestea, odată ce amprenta este înregistrată şi adăugată unui cont de administrator, aceasta poate fi folosită pentru deblocarea întregului stick.

Din FINGERTOOL pot fi realizate mai multe profiluri pentru administratori sau pentru utilizatori cu drepturi limitate, diferenţa între cele două tipuri de conturi fiind relativ minoră. Utilizatorii normali pot în continuare să acceseze partiţia securizată, însă nu o pot repartiţiona din FINGERTOOL. De asemenea, administratorii pot oricând să şteargă utilizatori din listă.

Procesul de partiţionare este simplu: există o bară care reprezintă întregul spaţiu de pe stick. Spaţiul care este în stânga indicatorului va fi alocat unei pariţii publice, care poate fi accesată de oricine. Spaţiul din dreapta este cel pentru partiţia securizată, care poate fi accesată doar prin atingerea stick-ului cu un deget înregistrat. Autentificarea este rapidă şi simplă, odată conectat stick-ul la PC, acesta putând fi deblocat printr-o simplă atingere.

Există câteva limitări însă: fiecare profil poate să beneficieze de o singură amprentă, deci dacă vreţi să înregistraţi mai multe amprente pentru un singur utilizator, va fi nevoie de realizarea mai multor profiluri.

Din păcate, nu am avut la îndemână un sistem cu macOS sau cu Linux pentru a vedea cum se comportă stick-ul pe alte sisteme de operare în afară de Windows. Autentificarea pare să fie realizată la nivel hardware, întrucât poţi debloca stick-ul şi fără pornirea aplicaţiei FINGERTOOL, deci în teorie ar trebui să funcţioneze şi acolo.

Performanţă

La capitolul performanţă, am ales să testăm stick-ul doar cu un software standard, fără prea multe lucruri complicate. Este clar că acest stick este realizat în special pentru stocarea unor documente importante într-un loc sigur, deci viteza de transfer nu este obligatoriu foarte importantă.

Pentru testare am ales însă să împărţim spaţiul 50/50, cu 29,2 GB pentru partiţia publică şi 29,2 GB pentru cea criptată, pentru a vedea dacă există vreo diferenţă între acestea la capitolul viteză de transfer.

Cu 40-45 MB/s la scriere secvenţială şi 200-210 MB/s la citire, avem de a face cu un stick ok, nu obligatoriu lent, însă care va scădea foarte mult atunci când este vorba despre copierea multor fişiere. Testul realizat pe partiţia securizată a oferit un rezultat similar.

Concluzii

HIKVISION M200F este un stick interesant, în special pentru cei care lucrează în mediul business, care ar putea avea nevoie de stocarea unor date sensibile pe care să nu le poată accesa oricine. Întrucât stick-ul distruge automat datele atunci când cineva încearcă să îl desfacă fizic pentru a accesa memoria NAND, acesta ar trebui să fie în teorie imposibil de spart.

Este simplu de folosit şi setat şi poate fi folosit şi pe post de stick nesecurizat la nevoie. Ba chiar faptul că cele două partiţii pot fi ajustate este un mare avantaj, cu menţiunea că modificarea dimensiunilor partiţiilor duce la pierderea datelor de pe ambele.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult