HyperX ALLOY Elite RGB (MX Red) review: tastatură premium pentru gamerii entuziaşti

18.04.2018
HyperX ALLOY Elite RGB (MX Red) review: tastatură premium pentru gamerii entuziaşti
Construcţie, design şi accesorii

HyperX a devenit în ultimii câţiva ani un brand de referinţă pe piaţa de periferice de gaming, Kingston investind resurse atât în dezvoltarea unor produse de calitate, cât şi în promovarea acestora. În timp ce oferta de căşti pentru gameri s-a tot extins, cuprinzând astăzi nu mai puţin de cinci modele, tastaturile HyperX sunt disponibile doar în două variante: ALLOY FPS şi ALLOY Elite. În redacţia Go4it a ajuns modelul de top, HyperX ALLOY Elite RGB, în varianta cu switch-uri Cherry MX Red, cele mai apreciate de către gamerii entuziaşti.

Construcţie, design şi accesorii

HyperX ALLOY Elite RGB nu este o tastatură compactă. De fapt, este o tastatură pentru cei care au spaţiu destul de mult pe birou şi care apreciază prezenţa unui numpad în partea dreaptă. Spre diferenţă de alte brand-uri care includ pe modelele de top cât mai multe butoane personalizabile, HyperX a preferat să păstreze un format standard pentru seria Elite, toate tastele fiind la locul lor, fără taste extra. Ce este în plus faţă de o tastatură clasică este partea de sus, separată de partea cu taste de o bandă iluminată cu LED-uri.

Aici se găsesc butoanele multimedia şi rotiţa pentru volum în partea dreaptă. De obicei apreciem integrarea acestor butoane pe orice tastatură de dimensiuni normale, întrucât butoanele funcţionează în toate aplicaţiile multimedia, iar rotiţa de volum controlează volumul general din Windows, deci poate fi folosită şi în jocuri, pentru a nu mai apela la butoanele de volum de pe căşti sau boxe. În partea din stânga sus avem trei butoane dedicate funcţiilor speciale ale tastaturii HyperX: intensitatea luminii LED-urilor, selectarea profilurilor de culori şi tasta de „gaming”, care dezactivează funcţionarea butonului Windows şi ale altor scurtături uzuale pentru a evita neplăcerile în timpul jocului.

În pachetul tastaturii se regăsesc şi câteva accesorii foarte utile. Palmrest-ul este detaşabil şi este realizat dintr-un plastic solid, care nu se îndoaie în timpul utilizării, nu se lipeşte de mâini şi nu produce zgomote nedorite. Acesta este decorat cu un model texturat, care este destul de confortabil în utilizare şi ţine mâinile la un unghi foarte bun pentru utilizare în sesiuni lungi. De asemenea, există şi o selecţie de butoane texturate extra de culoare argintie, care vin la pachet şi cu o unealtă pentru scoaterea în siguranţă a butoanelor. Instalarea acestora este simplă şi pot înlocui butoanele WASD şi 1234. Aceste taste par a fi puţin mai solide decât cele standard şi au aderenţă îmbunătăţită.

Din punct de vedere al construcţiei, Elite RGB se prezintă foarte bine. Avem de a face cu o suprafaţă metalică sub taste, care asigură robusteţea tastaturii şi totdată greutatea. HyperX nu a realizat cea mai grea tastatură mecanică pe care am folosit-o în ultima vreme, dar nici nu este printre cele uşoare. Plasticul folosit pentru zona de deasupra benzii colorate şi pentru restul finisajelor este de calitate superioară şi nu este lucios, ceea ce înseamnă că nu va atrage prea mult praf sau amprente nedorite.

Galerie foto

Trebuie menţionat că avem de a face cu o tastatură fără margini în jurul tastelor, deci aceasta poate fi curăţată mult mai uşor în cazul în care se strâng sub taste praf, fire de păr sau firmituri (în cazul celor care mănâncă la birou). Fiind vorba despre o placă metalică, aceasta se curăţă foarte uşor cu o cârpă umedă, fără a fi necesară prea multă frecare. Dezavantajul este că pot rămâne amprente în zonele în care nu există taste, precum spaţiul de la margine, spaţiul dintre săgeţi şi butoanele  DEL, END şi PGDN, cât şi în jurul logo-ului HyperX.

Picioruşele extensibile de la baza tastaturii oferă o singură poziţie, aceasta fiind la un nivel normal, nici prea înalt, nici prea jos, însă pentru confort în utilizare, tastatura ar trebui să fie poziţionată cât mai plat pe masă.

Un lucru pe care unii îl vor aprecia, iar cei care nu îl folosesc îl pot ignora fără probleme este port-ul USB din partea de sus a tastaturii, care poate fi folosită pentru conectarea de accesorii, pentru unităţi de stocare portabile, pentru încărcarea unui smartphone sau pentru conectarea unui adaptor pentru mouşii wireless. Desigur, acest port este pe un cablu separat, deci tastatura va ocupa două port-uri USB în cazul în care doriţi această funcţionalitate. Cablul este destul de gros, fiind acoperit cu material textil care nu dă senzaţia că va ceda în timp. Sunt şanse mai mari să cedeze întreaga tastatură decât cablul.

Părţi pozitive

Design simplu şi construcţie solidă
Multe setări pentru configurarea LED-urilor
Include butoane media şi rotiţă de volum
Vine la pachet cu taste de rezervă şi instrument pentru înlocuirea acestora
Port USB pass-through

Părţi negative

Vopseaua de pe tastele multimedia ar putea să se şteargă în timp
Software-ul de configurare nu este foarte intuitiv
Switch-urile Cherry MX Red sunt foarte bune pentru gaming, dar nu aşa confortabile pentru productivitate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult