Logitech G413 – o tastatură de calitate nu trebuie să coste extrem de mult [REVIEW]

20.09.2017
Logitech G413 - o tastatură de calitate nu trebuie să coste extrem de mult [REVIEW]

După lansarea flagship-ului G810 anul trecut, Logitech a aplicat această filosofie de design pe toată gama sa de tastaturi de gaming. Modelele G610 au adoptat o carcasă identică, însă au trecut la switch-uri Cherry MX, în timp ce modelul G Pro a oferit aceleaşi funcţii, însă fără Numpad. G413 reprezintă un hibrid între G810, G610 şi necesitatea de a lansa un model mai ieftin. Rezultatul este impresionant, în ciuda faptului că există câteva neajunsuri pe care sperăm ca Logitech să le corecteze în viitor.

Design, construcţie, ergonomie

Logitech G413 renunţă la carcasa de plastic pe care am întâlnit-o pe G810 şi G610, oferind un design mai aerisit. Marginile tasaturii au dispărut complet, iar tastele sunt acum amplasate pe o placă metalică, care acoperă întreaga suprafaţă de sus. Aceasta este foarte plăcută atingerii şi este cu siguranţă un upgrade faţă de marginile lucioase ale tastaturilor precedente, care erau magneţi de amprente. De asemenea, fiind abordat un design „deschis”, murdăria care se poate aduna între taste este foarte uşor de curăţat, fără a fi nevoie de scoaterea tuturor butoanelor.

Trecerea la un design metalic aduce însă un oarecare dezavantaj la capitolul ergonomie. În funcţie de poziţia utilizatorului atunci când scrie, marginile metalice pot fi deranjante în sesiuni de utilizare îndelungată. Muchiile nu sunt tocmai ascuţite pentru a produce răni, însă ar putea fi inconfortabile pentru unii dintre utilizatori. Este indicată testarea tastaturii înainte de achiziţie, dacă există această posibilitate.

În rest, tastatura foloseşte acelaşi format standard, clasic, fără butoane în plus şi fără repoziţionări ciudate ale celor obişnuite. Existenţa numpad-ului îi va bucura pe cei care s-au obişnuit să introducă cifrele din partea dreaptă, însă cei care sunt obişnuiţi cu taste multimedia dedicate, ca în cazul G810 şi G610 de la Logitech, vor trebui să se mulţumească cu scurtături folosind tasta FN. Rotiţa de volum şi butoanele media au dispărut complet, alături de indicatoarele luminoase pentru Num Lock şi Scroll Lock. Singurele LED-uri prezente sunt acum folosite pentru activarea Caps Lock şi modului a Gaming, care dezactivează tasta Windows.

Modelul testat de G413 vine cu o suprafaţă metalică de culoare gri închis, taste negre şi iluminare roşie, un design care s-ar putea potrivi cu multe dintre PC-urile şi laptop-urile de gaming ale momentului. Lumina nu este foarte „stridentă”, intensitatea acesteia putând fi reglată direct din tastatură, fără utilizarea software-ului dedicat. Varianta alternativă a tastaturii vine cu o placă metalică gri, butoane negre şi iluminare albă. Ambele sunt însă identice în utilizare, doar exteriorul fiind diferit.

Restul carcasei tastaturii este realizat din plastic de calitate, iar în partea din spate găsim şi o mufă USB pentru conectarea unui mouse sau a unei perechi de căşti. Pentru activarea acestei mufe, trebuie conectată cea de-a doua mufă USB.

Experienţa de utilizare

Fiind utilizator de G810, am trecut foarte uşor la noul G413. Ambele tastaturi folosesc celebrele switch-uri Romer-G realizate în exclusivitate de Omron pentru Logitech. Acestea sunt în general silenţioase în comparaţie cu multe dintre modelele Cherry MX, oferă o cursă satisfăcătoare şi o precizie excelentă. În ciuda faptului că aceste switch-uri sunt realizate pentru gaming, de-a lungul timpului am ajuns să le apreciez în special atunci când am de scris texte lungi (precum review-ul de faţă). Precizia şi viteza acestor butoane sunt lucruri care îţi lipsesc odată ce te obişnuieşti cu ele şi treci la o tastatură diferită, precum una de laptop, sau una cu switch-uri Cherry mai rigide.

Desigur, tatatura de faţă nu oferă iluminare RGB, precum 810, însă forma butoanelor este identică, în rest. A fost schimbat însă font-ul de pe acestea, fiind folosit acum font-ul pe care compania îl foloseşte şi în logo-ul Logitech. Am fost puţin dezamăgit însă de faptul că tastele nu sunt iluminate la fel de uniform ca în cazul lui G810.

O altă diferenţă minoră faţă de 810 este sunetul tastelor, care este puţin mai pronunţat pe tastatura de faţă. Fiind vorba despre o tastatură metalică, fiecare apăsare produce o mică vibraţie pe care carcasa o accentuează. În cazul lui G810, plasticul atenuează zgomotul tastelor.

G413 este compatibilă cu software-ul Logitech Gaming Options, însă acesta oferă prea puţine setări pentru acest model pentru a merita instalarea. În afară de setarea de macro-uri pe tastele F, singurul alt lucru configurabil este efectul de „respiraţie” al iluminării tastelor, complet inutil în utilizare.

Concluzii

Cei care îşi doresc o tastatură de gaming de calitate, care să reziste în timp şi să ofere un nivel de confort ridicat se pot orienta fără probleme către G413 de la Logitech. Există şi alte tastaturi în portofoliul companiei care oferă o experienţă de utilizare similară, însă aceasta este probabil best buy-ul seriei. Vine cu switch-urile prorietare Romer-G, cu design simplu şi construcţie metalică. Nu are RGB şi nici taste multimedia, însă preţul în comparaţie cu G810 este la jumătate. În această categorie de preţ există şi alternative ale altor producători, însă majoritatea sunt mai zgomotoase (degustibus), iar multe nu vin şi cu numpad-ul din partea dreaptă. Dacă aveaţi pe lista de cumpărături un Logitech G413 şi nu ştiaţi mare lucru despre ea, aflaţi că este o tastatură de calitate înaltă, care nu are cum să dezamăgească.

Logitech G413 se găseşte în magazinele din România la preţuri între 300 şi 400 de lei.

Galerie foto

Părţi pozitive

Tastatura are un format standard, fără taste „G” în plus
Dimensiuni reduse
Switch-uri de calitate
Are mufă USB pass-through
Construcţie solidă

Părţi negative

Lipsa butoanelor multimedia
Software-ul Logitech Gaming este inutil
Nu are indicator LED pentru NumLock şi ScrollLock

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult